10. Insula Norfolk

10. Insula Norfolk

Desi populatia sa nu depaseste 2.000 de locuitori, aceasta insula din Oceanul Pacific, intre Australia si Noua Zeelanda, se mandreste cu faptul ca este o destinatie turistica apreciata de pasionatii de calatorii. Acestia consuma in medie 40 de litri de vin per capita, valoare destul de ridicata in conditiile in care pe insula exista un singur producator de vin.

Sursa foto: Insula Norfolk, Shutterstock.com

9. Elvetia

9. Elvetia

Elvetia produce in fiecare an 110 milioane de litri de vin, doar 2% din productie fiind exportata. Consumul per capita este in jur de 40 de litri de vin.

8. Portugalia

8. Portugalia

Portugalia este o tara cu traditie in producerea vinurilor, fiind cunoscuta in lume pentru soiurile de Madeira si Porto. Vinurile portugheze sunt foarte apreciate de americani. Portughezii consuma in medie 42 de litri de vin per capita in fiecare an.

7. Macedonia

7. Macedonia

Macedonia are o populatie de circa 2 mil. locuitori si 55.000 de acri de plantatii de vita de vie. Specialitatile de vin produse aici (Vranec, Plavac, Traminec, Zilavka) sunt insa destul de rare, astfel incat consumul intern de vin este de 42 de litri per capita in fiecare an.

Sursa foto: Macedonia, Shutterstock.com

6. Croatia

6. Croatia

In Croatia se afla peste 300 de regiuni producatoare de vin. Pentru locuitori consumul unui pahar de vin atunci cand servesc masa este un obicei comun. Consumul anual trece de 42 de litri per locuitor.

5. Slovenia

5. Slovenia

Slovenii sunt recunoscuti pentru vinul rosu (Goriška Brda) si pentru vinul alb din regiunea Štajerska. Turistii sunt insa interesati sa viziteze cea mai veche plantatie de vita de vie din lume (are peste 400 de ani vechime). Pe plan local, consumul anual de vin este de 43 de litri per capita.

Sursa foto: Slovenia, Shutterstock.com

4. Saint Pierre si Miquelon

4. Saint Pierre si Miquelon

Saint Pierre si Miquelon este un teritoriu francez pe coasta de est a Canadei. Micuta insula are o populatie de circa 5.000 de locuitori, insa are o reputatie puternica in privinta consumul de vin. Consumul per capita ajunge in fiecare an la circa 45 de litri de vin.

Sursa foto: Vin, Shutterstock.com

3. Franta

3. Franta

Francezii beau in fiecare an peste 45 de litri de vin per cap de locuitor. Peste 6 miliarde de sticle de vin sunt produse anual in Franta. Cu toate acestea, consumul se afla pe un trend descendent incepand din anul 1990.

2. Andorra

2. Andorra

Fiecare din cei 78.000 de locuitori ai Principatului de Andorra consuma in medie 46 de litri pe an. Fiind localizat intre Spania si Franta si avand o productie substantiala de pinot noir, microstatul este o locatie de vis pentru iubitorii de vin.

Sursa foto: Andorra, Shutterstock.com

1. Vatican

1. Vatican

Desi nu vorbim de o tara in sine, ci de un mic stat suveran, Vaticanul ocupa primul loc in randul tarilor in care consumul de vin per capita este cel mai ridicat din lume. Locuitorii beau anual in medie 74 de litri de vin per capita.

Sursa foto: Vin, Shutterstock.com