1. Soci, cea mai calda gazda a Jocurilor Olimpice

1. Soci, cea mai calda gazda a Jocurilor Olimpice

Pentru o olimpiada de iarna, Soci este cea mai calda gazda din istoria JO. La propriu. Si asta se vede in termometru. Soci are deschidere la Marea Neagra, ceea ce impune din start temperaturi ridicate, in jur de 10 grade Celsius in februarie datorita influentelor climatice subtropicale, scrie travelpulse.com, care citeaza USA Today.

Ninsorile sunt un eveniment rar in Soci. In plus, jurnalistii de la The Star comenteaza ca pana si sloganul oficial al olimpiadei este adevarat pe jumatate. Acesta este „Hot. Cool. Yours. (Clima este rece, dar ospitalitatea este calda)”.

Aflat in regiunea Krasnodar din sudul Rusiei, la 1.600 km de Moscova, Soci este o statiune balneo-climaterica cu numeroase izvoare termale. In plus, in modernul Soci de pe riviera rusa turistii practica schi nautic, plimbari cu barca sau scufundari. Chiar si asa, Soci are 145 km lungime si este unul dintre cele mai lungi orase din Europa, amplasat intre tarmul Marii Negre si piscurile inzapezite ale Caucazului.

Sursa foto: Evgeni Dinev/FreeDigitalPhotos

2. Jocurile Olimpice de la Soci nu au loc in Soci

2. Jocurile Olimpice de la Soci nu au loc in Soci

Derutant? Surprinzator? Un paradox rusesc? Este doar adevarul geografic. Jocurile Olimpice de la Soci nu au loc propriu-zis in Soci, care consta din punct de vedere tehnic intr-un cartier de 32 km patrati, numit Tsentralny, scrie CNN.

Sportivii concureaza in Adler, una dintre cele trei sectoare administrative ale Soci, aflata la nord de Georgia. Probele vor avea loc in 10 centre, arene, complexuri si parcuri sportive, iar cele mai multe dintre ele au fost construite pentru aceasta olimpiada si pe care WALL-STREET.RO le-a prezentat aici.

Aceste centre sunt destul de apropiate intre ele ceea ce face din JO de la Soci cele mai compacte jocuri de iarna din istorie. Evenimentele in aer liber, cum ar fi schi si bob, sunt gazduite in zona statiunii Krasnaya Polyana, la aproximativ 50 km de Muntii Caucaz.

Sursa foto: captura Google Maps

3. Populatia Soci creste cu 62% in timpul JO

3. Populatia Soci creste cu 62% in timpul JO

In zilele Olimpiadei, populatia orasului Soci va creste cu 62%, de la 343.000 (numarul locuitorilor proprii). Rusia a pus la vanzare 1,1 milioane de bilete pentru cele doua saptamani de olimpiada. Pana pe 21 ianuarie au fost vandute 70% din bilete, iar la Soci sunt asteptati 213.000 de spectatori, dintre care 75% ar fi rusi, sustine Dmitry Chernyshenko, directorul comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice, citat de The Star.

Putini dintre spectatori vor fi americani si asta din cauza speculatiilor legate de atacuri teroriste si anunturilor facute de SUA in privinta posibilelor atacuri si securitatea propriilor cetateni la Soci, scrie Business Week.

Sursa foto: emptyglass/FreeDigitalPhotos

4. Olimpiada celor 1.300 de medalii. Sapte au bucati dintr-un meteorit

4. Olimpiada celor 1.300 de medalii. Sapte au bucati dintr-un meteorit

La Soci va fi un record de medalii. Pentru aceasta editie vor fi acordate 1.300 de medalii, potrivit site-ului oficial al JO din Rusia, sochi2014.com.
Toate medaliile cantaresc peste 700 kg si realizarea fiecareia a durat 18 ore. In total a nevoie de 2,5 kg de aur, 490 kg de argint si 210 kg de bronz. Medaliile cantaresc intre 460 si 531 de grame pentru probele olimpice si intre 585 si 686 de grame pentru probleme paralimpice. Inainte de realizarea medaliilor, au fost depuse 11 modele.

Sapte medalii de aur care vor fi acordate pe 15 februarie contin fragmente dintr-un meteorit care a lovit Rusia la aceasta data in 2013. Meteoritul, care a cazut in regiunea Celeabinsk la ora locala 09:23, avea un diametru de circa 15 metri si o greutate de 7.000–10.000 de tone.
Rusia va oferi fiecarui castigator de medalie de aur 122.000 de dolari, scrie The Star.

Sursa foto: captura YouTube

5. Soci, un loc prietenos cu gay-ii

5. Soci, un loc prietenos cu gay-ii

Primarul din Soci spune ca nu exista homosexuali in orasul sau, dar ghidul Lonely Planet listeaza doua cluburi de noapte pentru gay, scrie The Star. Iar de curand ONU a cerut Rusiei sa abroge legile care interzic "propaganda gay", dupa ce, in iulie 2013, presedintele Putin a semnat interzicerea acesteia si a incriminat raspandirea de informatii cu privire la "relatiile sexuale netraditionale" printre minori.

In acest sens, Institutul Canadian pentru Diversitate si Incluziune (CIDI) transmite, printr-o reclama, ca "Jocurile Olimpice au fost mereu putin gay. Sa luptam ca sa le pastram asa". Spotul ridiculizeaza asa-numitele legi anti-gay ale presedintelui rus Vladimir Putin in privinta participantilor la Jocurile Olimpice.

Toata planeta stie de eforturile Rusiei fata de homosexuali si lesbiene, fapt pentru care gazda Jocurilor Olimpice este una controversata in opinia publica. Unii sportivi se gandeau daca sa afiseze numarul sase, in solidaritate cu principiul Six a Cartei Olimpice, ca un protest impotriva legilor anti-gay din Rusia.

Desi homosexualitatea a fost considerata un delict federal in Rusia pana in 1993, Soci a fost un hub homosexual in perioada sovietica, scrie CNN.

Sursa foto: captura YouTube

6. 24.000 de idei pentru mascotele Jocurilor Olimpice

6. 24.000 de idei pentru mascotele Jocurilor Olimpice

Rusia a organizat un concurs de design national pentru mascotele oficiale ale JO pentru care au trimise 24.000 de idei. Cei trei castigatori sunt un leopard de zapada (28% din voturi) care este un snowboarder, alpinist si salvator montan experimentat, un urs polar caruia ii place sa schieze, sa patineze si sa practice curling si un iepure care merge la scoala, lucreaza in restaurantul familiei sale, practica sport si este considerata cea mai ocupata creatura din padure.

De asemenea, logo-ul JO de la Soci este primul care include adresa site-ului oficial al olimpiadei, sochi2014.ru, realizat de agentia de design Interbrand.

Elementele „Sochi” si „2014” sunt umplute cu culoare albastra in timp ce „.ru” nu are culoare, ci doar un contur de culoare albastra. Acestea sunt asezate unul sub altul, astfel incat ofera impresia unei imagini in oglinda si reprezinta varful Muntilor Caucaz, precum si adancimea Marii Negre. Sub domeniul de Internet este amplasat simbolul olimpismului, cele 5 cercuri. Sigla se adreseaza tinerilor si generatiei digitale care nu mai prezinta nicio bariera intre natiuni si iubitorii spoturilor de iarna.

Sursa foto: captura YouTube

7. Trei miliarde de telespectatori

7. Trei miliarde de telespectatori

Din centrul agitatiei de la Soci va transmite postul de televiziune american NBC, care a platit 775 milioane de dolari pentru drepturile de difuzare de la Jocurile Olimpice. Postul TV va transmite in direct timp de 539 de ore, cea mai lunga transmisie din istoria Jocurilor Olimpice de Iarna.

Cu aceasta olimpiada, Rusia va mai bifa un record: 3 miliarde de telespectatori, mult peste cea mai mare audienta de pana acum, de 204 milioane de persoane care au urmarit Jocurile Olimpice de Iarna de la Lillehammer, Norvegia in 1994.

Astfel, 13.000 de jurnalisti sunt acreditati la JO de la Soci, cu 3.000 mai multi decat la Vancouver in 2010.

8. Olimpiada sponsorilor cu "calorii"

8. Olimpiada sponsorilor cu "calorii"

Desi este un eveniment la care sportivii isi arata pregatirea fizica si care incurajeaza practicarea sportului, Jocurile Olimpice de la Soci sunt sponzorizate de companii cum ar fi Coca-Cola, un lant de restaurante fast-food -RAM Restaurant & Brewery si Samsung, potrivit Market Watch.

Astfel, gurile rele spun ca apare o contradictie intre esenta evenimentului si produsele pe care le promoveaza anumiti sponsori, cum ar fi bauturile racoritoare si preparate fast-food bogate, de altfel, in calorii, ceea ce sfideaza conditia fizica pe care o afiseaza atletii participanti la Jocurile Olimpice. Dar aparatorii vin si sustin ca fara sponsorizarile acestor companii vazute cu ochi rai nu ar putea fi plati persoanele implicate, pentru ca banii obtinuti din vanzarea biletelor si din drepturile de proprietate obtinute de la televiziuni nu sunt suficienti.

Asadar, directorul unei firme specilizata in sport si marketing sustine ca 40% din veniturile Jocurilor Olimpice provin din sponsorizari. O alta parte din venituri este vizata prin vanzarea unor produse specifice Olimpiadei, care ar aduce 500 de milioane de dolari.

Sursa foto: joephotostudio/FreeDigitalPhotos

9. Prima torta care a ajuns in spatiu

9. Prima torta care a ajuns in spatiu

Jocurile Olimpice de la Soci devin memorabile si prin faptul ca torta olimpica a ajuns pentru prima oara in spatiu pe 9 noiembrie 2013 datorita a doi cosmonauti rusi. Serghei Riazanski a iesit primul din Statia Spatiala Internationala (ISS) si l-a filmat pe colegul sau rus Oleg Kotov, care a iesit cu torta rosie si gri, cu care au ramas in spatiu aproximativ o ora, potrivit Mediafax.

In total, torta olimpica pentru Soci a fost purtata pe o distanta de 65.000 km, cel mai lung traseu din istorie, care a inceput, pe 29 octombrie, in Olimpya Antica din Grecia si care a inclus Polul Nord, Muntele Elbrus, cel mai inalt munte din Caucaz, apele Lacului Baikal si calatoria in spatiu.

Pe acest traseu, torta a fost purtata de 14.000 de persoane, a trecut prin 83 de orase si prin 2.900 de localitati din Rusia, iar pe 5 februarie a ajuns in Soci.

Sursa foto: Torta Olimpica/ Shutterstock.com

10. Sunt pregatiti 265.000 litri de supa, 25.000 de voluntarisi alte cifre

265.000 sunt litri de supa care vor fi pregatiti in perioada JO si 25.000 de voluntari vor fi prezenti in cele 17 zile de olimpiada, potrivit CNN. Iar pentru atatia litri de supa este nevoie si de un personal pe masura. Asa ca 7.000 de bucatari-sefi, bucatari si ajutoare care se pricep la gatit, barmani si ospatari vor fi activi la Jocurile Olimpice de la Soci.

Oficial, ceremonia de deschidere a JO are loc pe 7 februarie, de la 18.14 (20.00-ora Romaniei), pe Stadionul Fist. Evenimentul, la care si-au anuntat prezenta sefi de stat si de guvern din 44 de tari, va fi centrat pe istoria si pe cultura Rusiei, cu puternice conotatii politice si diplomatice , noteaza Mediafax. Chiar si asa, primele probe ale Olimpiadei de la Soci s-au desfasurat pe 6 februarie.

Romania va fi reprezentata de 24 de sportivi, la 8 discipline.

Sursa foto: rakratchada torsap/FreeDigitalPhotos

Sursa foto: Barbat pe schiuri/Shutterstock.com