1. Transformarea Chinei va fi sub control

1. Transformarea Chinei va fi sub control

Regiunea Asia-Pacific intra intr-un nou "Ciclu-3S:" solid, sustenabil, dar intr-un ritm mai scazut. In timp ce regiunea Asia-Pacific va ramine conducatorul economic al lumii si China principalul motor de crestere, Asia va creste mai lent (+4,7% pe an), in comparatie cu deceniul precedent (+5%). Cu toate acestea, cresterea va fi mai durabila, cu un comert intra-regional elastic ce actioneaza ca un amortizor.

2. Statele Unite se vor reindustrializa cu sau fara "easy money"

2. Statele Unite se vor reindustrializa cu sau fara "easy money"

In Statele Unite, incertitudinea fiscala a facilitat angajamentul continuat de Rezerva Federala de a da bani cu usurinta, desi la o scara mai mica. Piata fortei de munca s-a imbunatatit, la fel ca si mediul politic.

Revolutia energetica neintrerupta a gazelor de sist si a petrolului brut va inunda piata cu energie ieftina. Ca rezultat al acestor dinamici combinate, industriile de fabricatie, auto si de locuinte sunt susceptibile de a stimula economia la o rata de crestere de 3% in 2014, comparativ cu 1,8% in 2013.

3. Zona Euro trebuie sa tina ochii pe minge, dar mingea se rostogoleste

3. Zona Euro trebuie sa tina ochii pe minge, dar mingea se rostogoleste

Cresterea PIB-ului Zonei Euro in 2014 este asteptata sa fie pozitiva, la 0,9%. Cei doi factori cheie ai cresterii sunt capacitatea tarilor din sud de a pune in aplicare in continuare reforma structurala si mecanismele actuale de finantare ramase intacte. Noul program al Bancii Centrale Europene, Operatiunile de Refinantare pe Termen Foarte Lung (VLTRO), de exemplu, ar trebui sa contribuie la stimularea creditarii bancare in economia reala.

4. Muschetarii politicii monetare si d'Artagnanul Japoniei

4. Muschetarii politicii monetare si d'Artagnanul Japoniei

Va fi nevoie de suport sustinut din partea bancilor centrale din Statele Unite, Zona Euro si Japonia pentru a mentine mersul revenirii. In SUA, reducerea progresiva a interventiei Rezervei Federale cel mai probabil nu va afecta revenirea. In mod similar, in Zona Euro, politicile explicite de orientare si tintele vizate de lichididate vor sustine cresterea. In Japonia, "Abenomics" - acomodarea continua a politicilor monetare - politica fiscala expansionista si reformele structurale vor determina directia cresterii acestei tari.

5. "Este pretul, idiotule!" - Cand dezinflatia conteaza in economiile avansate

5. "Este pretul, idiotule!" - Cand dezinflatia conteaza in economiile avansate

Inflatia din tarile avansate s-a temperat de la inceputul anului 2012, cu exceptia schimbarilor de politica monetara din Japonia in 2013. Cu moderarea cresterii din China, exista dezavantajul riscului suplimentar al preturilor materiilor prime si al inflatiei in 2014, in timp ce somajul aflat la cote ridicate in sudul Europei va continua sa faca presiuni asupra inflatiei de acolo.

6. Tarile periferice scapand de criza lichiditatilor, purtand in circa revenirea

In 2014, se asteapta ca America Latina si tarile in curs de dezvoltare din Europa sa beneficieze de revenirea din Statele Unite si Zona Euro, precum si de restabilirea cererii de export. Cu toate acestea, lichiditatea va fi principala ingrijorare in tarile instabile politic, cum ar fi Argentina, Turcia, Ucraina si Venezuela.

7. Pietele emergente, fragilitatea tine de politica monetara

7. Pietele emergente, fragilitatea tine de politica monetara

Politica monetara este la fel de mult o preocupare pe pietele emergente ca si lichiditatea, deoarece unele tari nu au capacitatea de a absorbi socurile externe. Instrumentele de politica monetara, cum ar fi o interventie valutara si ajustarile ratei dobanzii vor fi cheia pentru a supravietui oricarui fel de recesiune. Acest tip de raspuns proactiv a fost evident in Brazilia si Thailanda anul trecut.

8. Riscul politic nou si vechi in 2014

8. Riscul politic nou si vechi in 2014

Orientul Mijlociu si Africa de Nord vor ramane regiunile cele mai asaltate de schimbarile politice si sociale, cu tranzitii politice fragile in curs de desfasurare in Egipt, Libia si Tunisia.

Razboiul civil din Siria va avea efecte de contagiune asupra tarilor vecine Liban si Irak. Alte domenii de preocupare includ Asia Centrala, Coreea de Nord, Bangladesh si Venezuela. In timp ce multe dintre aceste riscuri erau cunoscute anterior, viitoarele alegeri din Brazilia, India, Indonezia, Africa de Sud si Turcia creeaza incertitudini suplimentare, avand in vedere natura schimbatoare a electoratului.

9. Construirea de blocuri - o noua forma de protectionism

9. Construirea de blocuri - o noua forma de protectionism

In timp ce aliantele comerciale, cum ar fi Alianta Pacific si comunitatea ASEAN sunt, de obicei, considerate evolutii pozitive, se confrunta cu dificultati in eliminarea barierelor non-tarifare. Acest lucru constituie o preocupare deosebita pe masura ce relatiile se dezvolta. Un raport al Bancii Mondiale din 2013 a mentionat ca eliminarea barierelor lantului de aprovizionare ar putea fi de sase ori mai eficienta decat eliminarea tarifelor.

10. Reechilibrarea la nivel mondial - nu pune carul inaintea boilor

10. Reechilibrarea la nivel mondial - nu pune carul inaintea boilor

In timp ce pietele emergente au contribuit in ultimii 10 ani intr-o proportie mai mare la cresterea PIB-ului la nivel mondial decat economiile avansate, o reechilibrare a cresterii are loc.

Pietele emergente sunt de asteptat sa contribuie cu 55% la cresterea de la nivel mondial in 2014, iar economiile avansate cu 45%. Aceasta este o convergenta substantiala fata de anul 2008, cand contributiile au fost de 98% si 2%, respectiv. Normalizarea economica a Chinei a jucat un rol important in aceasta consolidare, iar pentru pastrarea acestui echilibru va fi nevoie de fundatii politice solide si reforme structurale adecvate.