Bidzina Ivanishvili - 5,2 miliarde de dolari

Bidzina Ivanishvili - 5,2 miliarde de dolari

Tara: Georgia;

Avere: 5,2 miliarde de dolari;

Procent din PIB-ul tarii, dupa valoarea averii: 32%;

Sursa a averii: investitii;

Nascut intr-o familie modesta de mineri dintr-un oras mic din Georgia, Ivanishvili s-a mutat in Rusia la 20 de ani si a inceput afacere cu vanzarea de computere. Ulterior, a deschis o banca si a luat in proprietate fabrici si mine foste sovietice, odata cu procesul de privatizare din anii 1990. El s-a intors in Georgia in 2003 si a fost ales prim-ministru noua ani mai tarziu. A renuntat la functie un an mai tarziu, insa detine in continuare controlul partidului sau si "vegheaza" asupra orasului Tbilisi din "fortareata sa" din capitala georgiana.

Sursa foto: Wikimedia Commons

Najib si Taha Mikati - 6,2 miliarde de dolari

Najib si Taha Mikati - 6,2 miliarde de dolari

Tara: Liban;

Avere: 6,2 miliarde de dolari (3,1 miliarde dolari fiecare)

Procent din PIB, dupa valoarea averii: 14% (6,9% fiecare)

Sursa averii: industria telecomunicatiilor;

Najib Mikati (foto) a devenit al doilea prim-ministru libanez miliardar, dupa ce l-a inlocuit in 2011 pe Saad Hariri. Mikati a pornit alaturi de fratele sau Taha o companie de telefonie prin satelit in Liban in anii `70, cand din cauza razboiului erau mereu distruse liniile electrice. Cei doi s-au extins ulterior in Siria si Africa, dupa care au vandut compania de telecomunicatii pentru suma de 5,5 miliarde de dolari in anul 2006.

Sursa foto: www.najib-mikati.net

Aliko Dangote - 25 miliarde de dolari

Aliko Dangote - 25 miliarde de dolari

Tara: Nigeria;

Avere: 25 miliarde de dolari;

Procent din PIB-ul tarii, dupa avere: 9%;

Sursa averii: afaceri cu ciment, zahar si faina.

Primul african care a intrat vreodata in randul celor mai bogati 25 de oameni de pe planeta, Aliko Dangote domina industria nigeriana. Compania sa, Dangote Cement, constituie aproximativ 30% din capitalizarea de piata a Bursei de Valori dn Nigeria. El detine, de asemenea, cea de-a doua rafinarie de zahar ca marime din lume. Recent, Dangote a anuntat o donatie de 1,2 miliarde de dolari Fundatiei Dangote, care lupta alaturi de guvernul nigerian impotriva saraciei din tara.

Sursa foto: Wikipedia

Rinat Akhmetov - 12,5 miliarde de dolari

Rinat Akhmetov - 12,5 miliarde de dolari

Tara: Ucraina;

Avere: 12,5 miliarde de dolari;

Procent din PIB-ul tarii, dupa avere: 7%;

Sursa banilor: afaceri cu otel si carbune;

Rinat Akhmetor are un cuvant greu de spus in Ucraina, insa a ezitat sa si-l foloseasca in contextul crizei actuale din tara sa. Aliat vechi al lui Viktor Ianukovici, cel mai bogat om din Ucraina si-a racit relatiile cu fostul presedinte anul trecut si si-a pierdut pozitia in parlament. Initial, el a ramas neutru in fata protestelor impotriva lui Ianukovici, insa la inceputul acestei luni s-a alaturat oligarhilor ucrainieni care sustin ca isi vor apara tara daca va fi invadata de Rusia.

Foto: Rinat Akhmetov, Shutterstock

Stefan Persson - 34,4 miliarde de dolari

Stefan Persson - 34,4 miliarde de dolari

Tara: Suedia;

Avere: 34,4 miliarde de dolari;

Procent din PIB-ul tarii, dupa avere: 6%;

Sursa banilor: retailerul de imbracaminte H&M;

Omul din spatele lantului de magazine de imbracaminte H&M isi sporeste averea datorita cresterilor pe care le inregistreaza compania sa. Si pe masura ce averea se mareste, si investitiile omului de afaceri Stefan Persson in domeniul imobiliarelor sunt pe un trend crescator. Doar anul trecut, Persson a cumparat o proprietate de peste 3.500 de hectare.

Sursa foto: Wikipedia

Binod Chaudhary - 1,1 miliarde de dolari

Binod Chaudhary - 1,1 miliarde de dolari

Tara: Nepal;

Avere: 1,1 miliarde de dolari;

Procent din PIB-ul tarii, dupa avere: 6%;

Sursa banilor: diverse afaceri.

Singurul miliardar din Nepal, Binod Chaudhary controleaza Nabil Bank, detine un lant hotelier in Asia si construieste alte unitati de cazare in Uganda, Rwanda si Burundi. Nu a urmat niciodata cursurile unei facultati, insa a reusit sa transforme afacerea cu textile a familiei intr-un imperiu global diversificat.

Sursa foto: blog.binodchaudhary.com

Carlos Slim Hel si familia - 72 miliarde de dolari

Tara: Mexic;

Avere: 72 miliarde de dolari;

Procent din PIB-ul tarii, dupa avere: 6%;

Sursa banilor: industria telecomunicatiilor.

Desemnat cel mai bogat om din lume intre anii 2010-2013, Carlos Slim Helú a facut avere prin intermediul celei mari mari companiei de telefonie din Mexic. Insa a devenit unul dintre cei mai bogati oameni de pe planeta prin extinderea telecomunicatiilor in toata America Latina. Autoritatile de reglementare mexicane au anuntat insa ca Helú a detinut monopolul pe aceasta piata si au impus masuri anti-monopol incepand cu acesta luna.

Sursa foto: www.carlosslim.com

Suat Gunsel - 1,2 miliarde de dolari

Suat Gunsel - 1,2 miliarde de dolari

Tara: Cipru

Avere: 1,2 miliarde de dolari;

Procent din PIB-ul tarii, prin avere: 6%;

Surse bani: imobiliare si educatie.

Suat Gunsel detine cel mai mare colegiu din Ciprul de Nord, Universitatea Yakindogu. El are investitii si in banci, spitale, petrol si companii de cablu. El este cea de-a patra cea mai bogata persoana din Cipru, insa celelalte trei traiesc in Regatul Unit si conduc afaceri offshore.

Sursa foto: www.neu.edu.tr

Petr Kellner - 11 miliarde de dolari

Petr Kellner - 11 miliarde de dolari

Tara: Republica Ceha

Avere: 11 miliarde de dolari;

Procent din PIB-ul tarii, dupa avere: 6%;

Surse bani: banci si asigurari;

Petr Kellner a inceput sa puna bazele averii sale cu o companie de consumabile pentru birouri, apoi a luat un imprumut si a pornit un fond de investitii. Ulterior, miliardarul a achizitionat pachetul majoritar de actiuni intr-o companie de asigurari, pe care le-a vandut mai tarziu gigantului Generali pentru 3,6 miliarde de dolari. In prezent, detine doua mari active, compania de credit Home Credit, cu o valoare de piata de patru miliarde de dolari, si filiala din Cehia a gigantului spaniol Telefónica, achizitionata pentru 3,2 miliarde de dolari.

Sursa foto: Facebook

Sursa foto: Om bogat, Shutterstock