Situatia din Crimeea ar putea ajuta Kievul sa-si consolideze relatiile cu Occidentul

Situatia din Crimeea ar putea ajuta Kievul sa-si consolideze relatiile cu Occidentul

Votul masiv al locuitorilor din Crimeea in favoarea intrarii teritoriului in componenta Federatiei Ruse ofera putine optiuni noului Guvern ucrainean pentru recuperarea regiunii separatiste, dar ar putea ajuta Kievul sa-si consolideze relatiile cu Occidentul, comenteaza AFP. In plus, votul masiv in favoarea alipirii Crimeei la Rusia la referendumul de duminica consolideaza pozitia separatistilor prorusi, care controleaza majoritatea infrastructurii din regiune, institutiile oficiale si televiziunea, inclusiv Posta locala, potrivit Mediafax.

In fata acestora, Ucraina si aliatii occidentali au putine optiuni pentru a-l impiedica pe presedintele Vladimir Putin sa puna Crimeea sub controlul sau, actiune pe care o considera ilegala.

Izolarea Rusiei

Izolarea Rusiei

Dupa ce a ezitat in legatura cu adoptarea pozitiei in fata demonstratiei de forta a Kremlinului, Occidentul pare sa fi adoptat acum o strategie mai hotarata, sustinuta de anuntul sanctiunilor pe care cel mai probabil le vor decide luni Uniunea Europeana si Statele Unite impotriva celor mai apropiati aliati ai lui Vladimir Putin.

In afara acestor sanctiuni, imaginea si locul Rusiei pe scena internationala risca sa fie grav afectate: locul Moscovei in G8 este sub semnul intrebarii, iar mai multi senatori americani sunt decisi sa retraga Rusiei dreptul de a organiza Campionatul Mondial de fotbal din 2018. In replica, Moscova a lansat o campanie de propaganda mediatica in care este prezentata drept singura in fata Occidentului, ceea ce i-a adus lui Vladimir Putin o cota de popularitate record, in ultimii doi ani.

Interventia militara

Interventia militara

Alungarea soldatilor rusi din Crimeea nu este o optiune pentru Ucraina, care ar juca in aceasta lupta rolul lui David in fata lui Goliat. Armata ucraineana dispune de doar 130.000 de soldati, jumatate dintre acestia fiind recruti si echipati cu un material de lupta invechit, care nu ar face fata celor 845.000 de militari rusi, ce se pot baza si pe puterea nucleara a Rusiei.

In plus, indemurile unor conservatori americani, printre care senatorul John McCain, in vederea furnizarii de ajutor militar Ucrainei, nu vor fi cel mai probabil urmate de liderii occidentali, care trebuie sa se confrunta cu o opinie publica din ce in ce mi opusa interventiilor militare in afara tarii. Cu toate acestea, prin refuzul de a-si retrage trupele din Crimeea, Ucraina poate ingreuna situatia Rusiei.

Presiunea economica

Presiunea economica

Crimeea are o importanta strategica pentru Rusia, deoarece ii ofera acces la Marea Neagra si la Mediterana. Peninsula este insa o regiune cu o economie devastata si este dependenta de Ucraina pentru resursele de gaze, eletricitate si apa. Unii dintre nationalistii de la Kiev au sugerat sa fie taiat accesul Crimeei la aceste resurse, pentru a contracara ambitiile Rusiei. "Accesul Crimeei la gaze, electricitate si la furnizarea alimentelor de baza este in pericol, iar Rusia nu poate compensa", a subliniat analistul Volodomir Fessenko, de la Institutul Penta.

Cu toate acestea, daca autoritatile de la Kiev vor adopta aceasta strategie, cel mai probabil Moscova nu va ezita sa decida o crestere puternica a tarifelor pentru importurile de produse industriale ucrainene si a preturilor pentru furnizarea gazelor din Rusia.

Sustinerea occidentala

Sustinerea occidentala

Ucraina este un element cheie in ambitia afisata a presedintelui Vladimir Putin de a reface alianta postsovietica pentru a rivaliza atat cu UE, cat si cu NATO. Noul Guvern de la Kiev si-a anuntat insa clar dorinta de a scoate Ucraina de pe orbita Kremlinului si de a apropia tara cu 46 de milioane de locuitori de Occident. In acest context, Uniunea Europeana si liderii ucraineni ar putea semna zilele urmatoare capitolele politice din Acordul de Asociere, a carui abandonare in noiembrie anul trecut a provocat protestele de la Kiev ce au dus la demiterea lui Viktor Ianukovici.

De asemenea, occidentalii discuta un plan de ajutor pentru fragila economie ucraineana, in replica la suspendarea unui credit masiv promis de Moscova. O apropiere prea rapida sau prea stransa a Ucrainei de Occident ar putea insa indeparta regiunile rusofone din sud-estul Ucrainei, ale caror legaturi cu Rusia sunt istorice. De altfel, regiunile din estul Ucrainei, si-au anuntat deja intentia de a organiza referendumuri in vederea alipirii la Rusia, iar altele ameninta sa le urmeze exemplul.