Scuze oficiale din partea marilor puteri europene

Scuze oficiale din partea marilor puteri europene

Cele 15 state din Caraibe sustin ca o preconditie pentru procesul de "vindecare" a victimelor si a descendentilor persoanelor afectate de sclavagism sunt scuzele sincere si oficiale din partea guvernelor europene, potrivit avocatului care se ocupa de pretentiile grupului de state.

Repatrierea la cerere

Repatrierea la cerere

In urma cu 200 de ani, peste 10 milioane de africani au fost "furati" din patria lor si transportati spre insulele caraibiene pentru a fi folositi ca sclavi. Comertul de sclavi transatlantic este cea mai mare migrare fortata din istoria umanitatii.

Dupa ce milioane de oameni au fost dezradacinati, grupul de state din Caraibe sustine ca descendentii acestor sclavi au dreptul legal de a se introarce in Africa. Ca urmare, CARICOM cere inceperea unui program de repatriere pentru persoanele care doresc sa se intoarca in tarile africane de unde au plecat stramosii.

Sursa foto: www.lionsands.com

Reabilitarea si sustinerea populatiei indigene

Reabilitarea si sustinerea populatiei indigene

Tinand cont ca tarile europene au comis un genocid in randul populatiei bastinase din Caraibe si au expropriat milioane de oameni, cele 15 state care cer despagubiri in urma sclaviei solicita in acelasi timp initierea unui program de reabilitare a comunitatii indigene.

Potrivit datelor istorice, comunitatea nativa ce numara 3 milioane de oameni in 1700 a ajuns la la mai putin de 30.000 de persoane in anul 2000.

Institutii culturale si de cercetare

Institutii culturale si de cercetare

Statele din Caraibe acuza faptul ca, in urma colonizarii, guvernele europene au omis sa investeasca in aceste insule in institutii culturale sau centre de cercetare care sa asigure in prezent sanse egale pentru locuitorii CARICOM.

Criza sanatatii publice

Criza sanatatii publice

Populatia africana din Caraibe are in prezent cea mai mare incidenta din lume in ceea ce priveste bolile cronice precum hipertensiunea si diabetul. CARICOM crede ca aceasta pandemie este rezultatul direct al experientei defectuoase in privinta nutritiei, a brutalitatii fizice si psihice si a stresului la care au fost supusi de-a lungul secolelor persoanele utilizate ca scalvi.

Bolile cronice de care sufera populatia caraibiana constituie cel mai mare risc financiar al regiunii, iar Europa are responsabilitatea sa participe la rezolvare acestei probleme.

Eradicarea analfabetismului

Eradicarea analfabetismului

Dupa abolirea sclaviei, populatia de culoare si comunitatile indigene au fost lasate intr-o stare generalizata de analfabetism. In 1960, circa 70% din populatia de culoare din coloniile britanice din Caraibe erau practic analfabeta.

In acest sens, statele CARICOM considera ca guvernele europene ar trebui sa participe la efortul de eradicare a analfabetismului.

Lansarea unui program de restabilire a legaturilor cu Africa

Lansarea unui program de restabilire a legaturilor cu Africa

Separarea fortata a africanilor ca urmare a sclavagismului a dat nastere alienarii sociale si este nevoie de un program care sa restabileasca legaturile cu "rudele" din Africa.

Grupul de state din Caraibe doreste crearea de turnee culturale, comunitati artistice, programe si schmburi de experienta in scoli cu tarile din Africa.

Reabilitarea psihologica

Reabilitarea psihologica

Timp de 400 de ani, sclavii africani au fost considerati fiinte subumane si li s-a refuzat recunoasterea ca membri ai familiei umane de catre guvernele europene.

Acum se doreste repararea psihologica a descendentilor prin programe de educare si integrare sociala.

Transfer tehnologic

Transfer tehnologic

Insulelor caraibiene li s-a refuzat timp de secole participarea la procesul de industrializare si au fost mentinute la statutul de exportatoare de materii prime.

Noile generatii de tineri caraibieni nu au astfel acces la beneficiile tehnologice si la stiinta. CARICOM cere astfel transferul tehnologic din partea tarilor europene pentru recuperarea decalajului.

Anularea datoriilor externe

Anularea datoriilor externe

Guvernele din Caraibe sunt nevoite zilnic, dupa cei 400 ani de istorie sclavagista, sa reaseze lucrurile si sa pregateasca tarile pentru dezvoltare. Presiunea dezvoltarii a pus pe umerii guvernelor din CARICOM povara unor dezechilibre mostenite din era coloniala.

Astfel, tarile europene sunt responsabile pentru acumularea unor niveluri ridicate ale datoriilor publice. Cele 15 state din Caraibe solicita anularea datoriilor externe si plata datoriei publice.