Franta

Franta

Cu totii suntem probabil familiari cu obiceiul verificarii e-mail-urilor de serviciu dupa terminarea programului de lucru, chiar si la o ora tarzie din noapte. Potrivit unui studiu, 81% din angajatii americani isi verifica e-mail-ul de serviciu dupa orele de birou.

In Franta acest fenomen este tratat cu seriozitate. Francezii muncesc 35 de ore pe saptamana din 1999, insa odata cu tehnologia mobila care se infiltreaza in vietile angajatilor autoritatile au decis sa tina departe salariatii de chestiunile ce tin de locul de munca in timp ce sunt in timpul liber. Astfel, angajatii francezi din domeniul tehnologiei si consultanta - inclusiv Google, Facebook si Deloitte - vor fi obligati sa isi inchida telefoanele si e-mail-urile de serviciu dupa ora 18.00. Masura vizeaza aproximativ 250.000 de persoane.

Sursa foto: Franta, Shutterstock.com

Elvetia

Elvetia

Elvetia se afla pe primul loc in lume intr-un top al inovatiei si trainingului in domeniul resurselor umane, arata World Economic Forum's 2013 Human Capital Report. Statul ofera angajatilor oportunitatea de a-si dezvolta abilitatile, acest lucru putand avea un impact semnificativ asupra mentinerii satisfactiei si implicarii la locul de munca. In plus, sistemul elvetian se implica foarte mult in sustinerea initiativelor antreprenoriale.

Sursa foto: Elvetia, Shutterstock.com

Suedia

Suedia

Guvernul suedez considera ca mai multe ore petrecute la serviciu nu reflecta neaparat o mai mare productivitate. Mai mult, studiile releva faptul ca un program de lucru extins poate avea implicatii asupra acestei productivitati.

In prezent, autoritatile iau in discutie ideea de a implementa un program de lucru pentru angajatii suedezi care sa se limiteze la 35 de ore pe saptamana. In plus, guvernul intentioneaza ca pe parcursul unui an angajatii din sectorul public sa fie impartiti in doua grupuri: cei care vor lucra programul normal de opt ore pe zi si cei care vor beneficia de sase ore de munca, ambele categorii urmand sa fie platite la fel. In aceste conditii, numarul de zile de concediu medical se va reduce, considera un consilier.

Sursa foto: Suedia, Shutterstock.com

Danemarca si Finlanda

Danemarca si Finlanda

Danemarca este recunoscuta in lume pentru serviciile de ingrijire a copilului, parintii putand beneficia de "suport universal" de ingrijire a minorilor. Astfel, parintii si ingrijitorii au dreptul la o perioada de un an de concediu de ingrijire a copilului, platit, dupa nastere sau adoptie.

De asemenea, Finlanda ofera prioritate parintilor cu copii mici la centre de ingrijire unde o parte din cheltuieli sunt sustinute de catre stat.

Sursa foto: Danemarca, Shutterstock.com

Brazilia

Brazilia

In timp ce americanii beneficiaza de doar 8,1 zile de concediu de odihna dupa primul an de la angajare, alte state ofera un interval mult mai mare in care angajatii se pot bucura de vacanta. Acesta si cazul Braziliei, Finlandei sau Frantei, unde salariatii au dreptul la 30 de zile libere pe an, respectiv 6 saptamani. Mai mult, in Brazilia, Lituania, Finlanda, Franta si Rusia, angajatii care au lucrat peste 10 ani in cadrul aceleiasi companii pot beneficia de cel putin 40 de zile libere.

Sursa foto: Brazilia, Shutterstock.com

Sursa foto: Franta, Shutterstock.com