Insurgentii prorusi preiau controlul primariei unui orasel din estul Ucrainei

Insurgentii prorusi preiau controlul primariei unui orasel din estul Ucrainei

Insurgenti inarmati prorusi au preluat controlul, luni dimineata, asupra primariei din Kostiantinivka, un oras cu 80.000 de locuitori din estul Ucrainei, a constatat un jurnalist al AFP.

Sursa foto: Proteste Ucraina, Shutterstock.com

Militanti prorusi au ocupat duminica sediul televiziunii regionale din Donetk

Militanti prorusi au ocupat duminica sediul televiziunii regionale din Donetk

Militanti separatisti prorusi au ocupat duminica sediul televiziunii regionale de la Donetk, in estul Ucrainei, a constatat un jurnalist AFP, citat de Mediafax.

Cateva zeci de militanti in uniforma, inarmati cu bate de baseball, se aflau in interior si pazeau intrarea cladirii, interzicand accesul oricui.Un autocolant cu autoproclamata "republica de la Donetk" a fost lipit peste trident, simbolul statului ucrainean, pe o placa aflata la intrare."Jurnalistii vor putea sa continue sa lucreze, dar trebuie sa spuna adevarul", a declarat pentru AFP Stanislav, unul dintra atacatori, adaugand ca imobilul va fi pazit "zi si noapte".

"Posturile ruse (acuzate de Kiev de propaganda antiucraineana si interzise in tara) spun adevarul", a continuat el.In incinta televiziunii, sase politisti ucraineni, inarmati cu pusti de tip Kalasnikov, observau scena, dintr-un vehicul, fara sa intervina.

Un primar prorus din Ucraina, impuscat luni

Un primar prorus din Ucraina, impuscat luni

Primarul prorus al orasului Harkov, din estul Ucrainei, Ghennadi Kernes, a fost ranit grav, luni, intr-un "atentat" comis de persoane necunoscute, a anuntat primaria, citata de AFP, relateaza Mediafax.
"Primarul a fost lovit de gloante in spate. Urmeaza sa fie operat. Medicii lupta pentru viata lui", a anuntat primaria fara alte precizari.

Reuniune extraordinara a OSCE pe tema situatiei din Ucraina

Reuniune extraordinara a OSCE pe tema situatiei din Ucraina

Consiliul permanent al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) se va reuni, luni, la Viena, intr-o sesiune extraordinara consacrata conflictului din Ucraina, anunta purtatorul de cuvant al organizatiei, Natasa Rajakovici, citata de AFP.

Sapte observatori ai OSCE sunt retinuti de cateva zile de insurgenti prorusi, in estul Ucrainei. Un oficial de rang inalt al OSCE, ministrul elvetian de Externe Didier Burkhalter, a condamnat duminica aceasta situatie, catalogand-o drept "inacceptabila", potrivit Mediafax.

In total, 12 persoane - opt straini (observatori OSCE) si patru ucraineni - au fost retinute vineri de separatisti prorusi, care ii considera "prizonieri de razboi". Unul dintre cei opt observatori OSCE a fost eliberat duminica, din motive medicale.

Noi sanctiuni impotriva Rusiei

Noi sanctiuni impotriva Rusiei

Statele Unite au decis luni sa impuna sanctiuni unui numar de sapte oficiali rusi si 17 companii apropiate presedintelui rus Vladimir Putin, ca represalii fata de ceea ce Washingtonul a catalogat drept "actiuni de provocare" in Ucraina, relateaza AFP, citat de Mediafax.

Washingtonul va revizui, de asemenea, conditiile autorizarii exporturilor in Rusia a anumitor echipamente high-tech care ar putea sa aiba o utilizare militara, a anuntat Casa Alba intr-un comunicat publicat la Manila, unde presedintele Barack Obama se afla intr-o vizita oficiala.

Rusia expulzeaza patru americani pentru propaganda

Rusia expulzeaza patru americani pentru propaganda

Rusia a decis sa expulzeze patru americani, care au intrat in tara cu vize turistice, dar care, de fapt, predau engleza si "faceau propaganda valorilor americane", au anuntat Serviciile ruse de Imigratie (FMS), relateaza AFP.

Un tribunal de la Ceboksari, la 700 kilometri est de Moscova, i-a condamnat pe cei patru cetateni americani la parasirea teritoriului rus si plata unei amenzi in valoare de 2.000 de ruble (40 de euro), potrivit unui comunicat al filialei regionale FSM, noteaza Mediafax. "In realitate, in cursul sejurului lor la Ceboksari, ei au predat engleza studentilor de la Facultate de Limbi Straine (...), facand propaganda valorilor americane", se subliniaza in comunicat.

"Ei nu au parasit inca teritoriul rus, dar o vor face curand", a declarat luni pentru AFP o purtatoare de cuvant FMS. FMS subliniaza in comunicat ca printre aceste persoane arestate se afla si o cetateana americana care a venit in Rusia in 2001, ca voluntar in cadrul Peace Corps (Corpul Pacii), o organizatie americana interzisa in 2002 in Rusia, fiind suspectata ca efectua activitati in domeniul informatiilor.

Decizia judiciara "nu este deloc legata de deteriorarea situatiei internationale", a dat asigurari purtatoarea de cuvant pentru AFP, in contextul in care relatiile dintre Rusia si Statele Unite sunt tot mai tensionate din cauza crizei din Ucraiana.

Tiraspolul strange semnaturi pentru independenta Transnistriei

Tiraspolul strange semnaturi pentru independenta Transnistriei

Autoritatile de la Tiraspol au lansat o campanie de strangere de semnaturi pentru recunoasterea independentei Transnistriei, in contextul afirmatiilor presedintelui rus Vladimir Putin, potrivit carora locuitorii din stanga Nistrului trebuie sa-si decida singuri viitorul, relateaza agentia Tiras, relateaza Mediafax.

Campania a fost initiata la 22 aprilie, cu sustinerea Uniunii comunitatilor ruse din Transnistria, si se va incheia pe 9 mai, cand la Tiraspol va avea loc o parada cu ocazia Zilei Victoriei. In aceasta zi, liderul transnistrean Evgheni Sevciuk va inmana petitia vicepremierului rus Dmitri Rogozin, care la randul sau o va transmiste presedintelui Vladimir Putin.

"Stimabile Vladimir Vladimirovici (Putin), sunteti garantul principal al respectarii drepturilor cetatenilor rusi si ale compatriotilor lor din Transnistria (...). Dorinta Republicii Moldova de a se integra in Uniunea Europeana si faptul ca ea ignora vointa poporului transnistrean demonstreaza ca nu putem coexista in cadrul unor frontiere comune (...). Va rugam sa initiati o procedura privind recunoasterea Transnistriei. Vrem sa ne decidem singuri soarta. Vrem sa fim auziti", cer autoritatile separatiste in aceasta petitie.

Totodata, Tiraspolul afirma ca petitia va confirma vointa poporului transnistrean, exprimata prin referendumul din 2006, cand 97 la suta dintre locuitorii regiunii separatiste s-au declarat in favoarea unirii cu Rusia si doar 2,3 la suta impotriva.

In prezent, campania de strangere de semnaturi se desfasoara in toate localitatile din Transnistria. Locuitorii din regiune pot semna in baza pasaportului rus sau transnistrean.

"Petitia noastra are legatura cu evenimentele care au avut loc recent in Ucraina si Republica Moldova. Nu putem fi indiferenti fata de soarta Transnistriei, de aceea am initiat aceasta campanie", a declarat liderul Uniunii comunitatilor ruse din orasul Bender (sud-est), Svetlana Onufrienko, citata de site-ul Rupor-pmr.ru.
Recent, Sovietul Suprem (Parlamentul) de la Tiraspol a transmis o solicitare catre Duma de Stat (Camera inferiora a Parlamentul rus) in vederea recunoasterii independentei regiunii transnistrene si alipirii la Rusia.

Premierul moldovean, Iurie Leanca, a declarat ca "adresarea (Parlamentului transnistrean) este o sfidare directa la adresa procesului de reglementare a conflictului transnistrean, la adresa integritatii teritoriale a Republicii Moldova".

Ulterior, presedintele rus, Vladimir Putin, a afirmat ca "Transnistria este o problema serioasa. Acolo locuiesc multi cetateni rusi, care sunt pentru Rusia. Oamenii au propria viziune fata de viitor. Trebuie sa avem un dialog cu R.Moldova si Ucraina". El a apreciat ca locuitorii din regiune trebuie sa isi decida singuri viitorul.

Basescu: Asistam la apropierea dintre NATO si UE in fata unei primejdii comune, Rusia

Basescu: Asistam la apropierea dintre NATO si UE in fata unei primejdii comune, Rusia

Din pacate, aceasta apropiere a Repepublicii Moldova de Uniunea Europeana se petrece pe fundalul violentelor si presiunilor politice facute de Rusia asupra unor tari independente si suverane, Ucraina si Repepublica Moldova, ai caror cetateni si-au exprimat clar optiunea de a se racorda la spatiul de civilizatie politica occidentala. Pe de alta parte, asistam la apropierea dintre NATO si UE in fata unei primejdii comune, Rusia. Europenii realizeaza acum importanta vitala a solidaritatii si a unei actiuni politice comune, pragmatice, care sa puna capat presiunilor rusesti", se mai arata in mesajul presedintelui.

Basescu a mai declarat luni ca face apel la Vladimir Putin sa isi utilizeze autoritatea pentru a condamna actiunile militare ilegale din regiunea Donetsk.

Bugetul Apararii, suplimentat cu 700 mil. lei

Bugetul Apararii, suplimentat cu 700 mil. lei

Tot din cauza crizei din Ucraina, guvernul Romaniei va majora deficitul bugetar cu aproximativ 0,2% din PIB, prin suplimentarea cu echivalentul a 700 milioane lei a bugetului Ministerului Apararii.

Anuntul a fost facut luni de premierul Victor Ponta, care a adaugat ca tara noastra are deja permisiunea FMI si CE pentru majorarea deficitului. Fondurile suplimentare de la MApN vor fi utilizate pentru modernizarea capacitatilor militare, lucrari care vor fi efectuate in principal in fabricile romanesti.

"Vom suplimenta cu 0,2% din PIB, in jur de 700 milioane, bugetul pe anul acesta al Ministerului Apararii Nationale, in asa fel incat investitiile in modernizarea capacitatilor militare sa fie facute imediat. Armata romana va avea echipament tehnologic imbunatatit, iar aceste lucrari vor fi facute in special in fabricile din Romania", a spus Ponta.

El a precizat ca aceasta suplimentare de buget nu presupune taieri de fonduri de la alte capitole bugetare, ci reprezinta acordul partenerilor financiari ca Romania sa isi creasca nivelul de cheltuieli fara a taia din alta parte, in contextul crizei din Ucraina, decizie care va fi formalizata in luna iulie, prin rectificarea bugetului de stat.

La inceputul lunii aprilie, premierul Victor Ponta a declarat ca Romania trebuie sa-si asume rolul de frontiera a NATO intr-o regiune fierbinte, aratand ca trebuie majorat bugetul Ministerului Apararii cu 0,2% din PIB anual, astfel incat in 2017 acesta sa ajunga la 2%. Bugetul pe 2014 este construit pe baza unui PIB estimat de 662,7 miliarde lei, ceea ce inseamna ca o suplimentare a cheltuielilor cu 700 de milioane lei ar echivala cu 0,106% din PIB.

Sursa foto: Shutterstock