"Nu suntem departe de razboi civil"

"Nu suntem departe de razboi civil"

Violentele au escaladat in estul Ucrainei si s-au extins spre sudul tarii, in contextul in care fortele guvernamentale continua ofensiva de eliminare a rebelilor", noteaza agentia de stiri Bloomberg, conform Mediafax.

"Confruntari armate au loc in estul si sudul tarii, de la Donetk la Odessa, la circa 160 de kilometri distanta de frontierele sud-estice ale Uniunii Europene si de Romania. Exista indicii ca zonele industriale si regiunile de coasta scapa de sub controlul Guvernului de la Kiev", adauga agentia de presa americana, subliniind ca provinciile estice sunt "practic in stare de razboi", dupa cum a afirmat seful Agentiei ucrainene de combatere a terorismului.

"Nu suntem departe de razboi civil", constata analistul economic Timothy Ash. "Exista putine indicii ca situatia s-ar detensiona si nu prea pare ca sunt eforturi de culise pentru gasirea unei solutii", a subliniat expertul.

Operatiunile "antiteroriste" din regiunea Donetk s-au soldat cu cinci morti si 12 raniti, iar orasul Slaviansk pare sa nu mai fie sub controlul rebelilor. Observatorii OSCE care erau detinuti de insurgenti prorusi in Slaviansk au fost eliberati sambata. In schimb, violentele s-au extins spre sud, unde 42 de persoane au murit, iar 125 au fost ranite la Odesa. Potrivit Serviciului ucrainean de securitate (SBU), apropiati ai fostului presedinte Viktor Ianukovici au orchestrat si finantat violentele din Odesa. In incidente sunt implicate grupari paramilitare din regiunea separatista moldoveana Transnistria si grupuri ruse, precizeaza SBU. Cinci locuitori ai regiunii separatiste moldovene Transnistria se numara printre cele 38 de persoane decedate in incendiul produs vineri seara in Casa Sindicatelor din Odesa, a comunicat Politia regionala. Conform unor surse ruse, incendiul a fost declansat de activisti nationalisti ucraineni, majoritatea membri ai organizatiilor extremiste Sectorul Dreapta si Autoaparare. Incendiul a izbucnit dupa ce sute de militanti prorusi au atacat cu pietre, bate si lanturi un grup de aproximativ 1.500 de manifestanti proeuropeni, in centrul orasului Odesa. Activistii prorusi s-au baricadat in Casa Sindicatelor, care a luat foc in circumstante neelucidate in timp ce era asediata de nationalisti.

Foto: Imaginee Ucraina, Shutterstock

Cea mai mare provocare de securitate din ultimii 20 de ani pentru Romania

Cea mai mare provocare de securitate din ultimii 20 de ani pentru Romania

Situatia din Ucraina, "care se agraveaza de la o zi la alta, reprezinta pentru Romania cea mai mare provocare de securitate din ultimii 20 de ani", a declarat premierul Victor Ponta, afirmand ca tara noastra trebuie sa fie cat mai bine pregatita pentru toate provocarile de la granita.

"Vreau sa fim cat de bine pregatiti se poate pentru toate provocarile de la granita de rasarit, vreau ca Romania sa fie pregatita alaturi de aliatii NATO sa asigure cu responsabilitate siguranta viitorului Romaniei si in acelasi timp vreau ca in urmatorul CSAT sa pregatim, si din partea guvernamentala, si din partea celorlalte institutii ale statului, o analiza si o strategie referitoare la modalitatea prin care putem sa protejam identitatea si drumul european al Republicii Moldova", a declarat Victor Ponta.

Premierul a mai spus ca situatia din Ucraina reprezinta pentru Romania "cea mai mare provocare de securitate din ultimii 20 de ani".

"Este o situatie extrem de grava ce se intampla acum in Ucraina. E din ce in ce mai rau in fiecare zi. Este cea mai mare provocare de securitate din ultimii 20 de ani pentru Romania. Acum vedem ca decizia de a intra in NATO, pe care pana acum nu am simtit-o ca fiind un beneficiu, de data aceasta se dovedeste ca va fi o decizie corecta, iar Romania are capacitatea militar si strategic de a-si indeplini toate obligatiile, in primul rand fata de populatie, cat si catre intreaga alianta si vine aici si ca o extensie a responsabilitatii noastre fata de romanii de pe malul celalalt al Prutului", a adaugat Ponta.

Foto: Harta Europa, Shutterstock

Vocea Rusiei: Romania nu rezista mai mult de 30 de minute in fata unui razboi

Vocea Rusiei: Romania nu rezista mai mult de 30 de minute in fata unui razboi

Postul de radio "Vocea Rusiei" continua campania antioccidentala si antiromaneasca si a realizat o analiza care arata ca Romania nu are nicio sansa in caz de razboi pentru ca fortele armate romane sunt insignifiante si de generatie veche, scrie Adevarul.

Materialul are ca punct de plecare anuntul presedintelui Traian Basescu referitor la o sedinta CSAT care va analiza posibilitatea de a chema rezervistii sub arme. Ca urmare a acestei informari, postul de radio "Vocea Rusiei" scrie pe site-ul sau ca Armata Romana este incapabila sa apere teritoriul romanesc, iar in fata unui razboi nu ar rezista mai mult de 30 de minute, scriu jurnalistii de la Adevarul.

"Intr-o operatie de aparare a teritoriului national din zilele noastre, prima etapa, cea a impiedicarii cucerii suprematiei asupra spatiului aerian romanesc, decide soarta razboiului. Fortele aeriene romanesti fiind cele de care depinde continuarea luptei sau capitularea imediata. Indeplinirea acestei misiuni depinde de aproximativ 20 de avioane MiG-21 Lancer, apte de zbor dar cu resursa terminata de vreo 6 ani, inarmate cu rachete aer-aer sovietice (recuperate de la avioanele MiG-23 si MiG-29, scoase din dotare) cu bataia maxima de 40 km.", se arata intr-un material aparut pe site-ul postului "Vocea Rusiei".

Foto: Militari, Shutterstock

Situatia din Ucraina, discutata in CSAT

Situatia din Ucraina, discutata in CSAT

Premierul Victor Ponta spune ca va propune ca in urmatoarea sedinta a CSAT sa existe "o analiza foarte clara" a institutiilor statului, inclusiv a serviciilor de informatii, legat de ceea ce va putea face Romania pentru a sprijini Republica Moldova in contextul conflictului din Ucraina.

"Romania nu este in niciun fel amenintata, dar regiunea e un focar de pericol si trebuie sa facem tot ce tine de noi pentru a asigura integritatea si securitatea Republicii Moldova", a declarat premierul Victor Ponta, sambata, la Targu Jiu.

El a spus, raspunzand unor intrebari ale jurnalistilor legate de suplimentarea bugetului Armatei in contextul conflictului din Ucraina, ca s-a decis deja ca Ministerul Apararii Nationale sa beneficieze de o alocare suplimentara de 700 de milioane de lei, pentru modernizare, retehnologizare si intretinere.

Intrebat de jurnalisti despre informatii furnizate de presa rusa potrivit carora Romania nu ar rezista mai mult de 30 de minute in fata unui razboi, Ponta a raspuns: "Ar rezista mult mai mult".

Statele membre NATO trebuie sa isi sporeasca bugetele consacrate apararii

Statele membre NATO trebuie sa isi sporeasca bugetele consacrate apararii

Statele membre NATO trebuie sa isi sporeasca bugetele consacrate apararii, in pofida dificultatilor financiare, pentru a face fata Moscovei, care, "pe termen lung", va incerca sa "puna la incercare" Alianta Nord-Atlantica, a apreciat vineri seful Pentagonului, citat de AFP.

In fata actiunilor Rusiei in Ucraina, NATO a reactionat cu "forta si vointa" pentru reasigura apararea statelor membre est-europene vecine Rusiei, s-a felicitat Chuck Hagel intr-un discurs sustinut in fata Wilson Center, un centru de reflectie de la Washington.

"Dar, pe termen lung, trebuie sa ne asteptam ca Rusia sa puna la incercare logica aliantei noastre, energia noastra, angajamentul nostru", a avertizat el.

Alipirea Crimeei si miscarea prorusa din estul Ucrainei, regizate de Moscova, potrivit occidentalilor, "amintesc de primul sens al NATO".

Dupa 1991, Alianta Nord-Atlantica a cautat "parteneriatul, nu conflictul, cu Rusia", in opinia sa.

Dar, "astazi, NATO trebuie sa fie pregatita sa revizuiasca principiile de baza ale relatiei sale cu Rusia", a explicat seful Pentagonului.

Aceste actiuni tipice Razboiului Rece obliga statele membre NATO sa sporeasca bugetele consacrate apararii.

"Liderii Guvernelor noastre trebuie sa inteleaga consecintele tendintelor actuale de scadere a cheltuielilor in domeniul apararii si sa ajute la depasirea impasului bugetar", a declarat el.

Foto: Bugete armata, Shutterstock

Sursa foto: Harta Europa, Shutterstock