Petro Porosenko: miliardarul, regele ciocolatei si marele favorit

Petro Porosenko: miliardarul, regele ciocolatei si marele favorit

Proprietarul unui prosper grup care produce ciocolata Roshen, el s-a imbogatit in anii 1990 pe ruinele Uniunii Sovietice. La varsta de 48 de ani si avand o avere estimata la 1,6 miliarde de dolari, el este singurul oligarh care nu a ezitat sa isi puna in mod deschis puterea financiara si mediatica - prin postul de televiziune Kanal 5 - in slujba contestatarilor proeuropeni de la Kiev.

Cota sa de popularitate a crescut fulgerator in pofida trecutului sau: el a fost unul dintre fondatorii Partidului Regiunilor, fosta formatiune a lui Viktor Ianukovici si ministrul Economiei in timpul guvernarii acestuia. Daca va fi ales presedinte, el promite sa "rezolve problema cu Rusia in trei luni". El este creditat cu 33 la suta din intentiile de vot.

Iulia Timosenko: revenirea ratata a "doamnei de fier"

Iulia Timosenko: revenirea ratata a "doamnei de fier"

Celebra in Occident, diva cu tresa blonda, imaginea revolutiei prooccidentale din 2004, a reaparut pe scena politica in februarie, imediat dupa eliberarea sa din inchisoare, unde a fost inchisa de justitia fostului presedinte Viktor Ianukovici. Luand cuvantul de pe un scaun cu rotile in fata multimii care plangea mortii represiunii sangeroase din Maidan, "doamna de fier" in varsta de 53 de ani a fost intampinata cu rezerva.

Ulterior, ea si-a multiplicat declaratiile socante, a lansat o miscare de "rezistenta" fata de agresiunea rusa, a promis aderarea la UE. Nimic nu a functionat insa, popularitatea sa fiind in cadere libera, cu 6 la suta din intentiile de vot. Imbogatita in anii postsovietici, cu un trecut plin de zone de umbra, ea promite o lupta fara mila impotriva oligarhilor si o "a treia revolutie" daca nu va fi aleasa.

Serghei Tighipko, fost bancher prorus

Serghei Tighipko, fost bancher prorus

Tighipko, in varsta de 54 de ani, este creditat cu 4 la suta din intentiile de vot si vrea sa restabileasca relatiile economice cu Rusia in pofida crizei fara precedent dintre cele doua state pe care unii o califica drept "razboi nedeclarat".

Fost bancher si miliardar, el a fost directorul de campanie al lui Viktor Ianukovici in 2004, cand a avut loc "revolutia portocalie" ce a condus la un fiasco pentru candidatul sau. Dupa ce s-a distantat, el s-a alaturat din nou taberei lui Ianukovici in 2010, devenind vicepremier si conducand o reforma a pensiilor foarte nepopulara. Singurul candidat cu greutate care este prorus in mod deschis, el a deplans intr-un interviu acordat AFP faptul ca nu poate sa desfasoare o campanie din motive de securitate in regiunile separatiste din est, unde insurgentii armati nu recunosc legitimitatea alegerilor prezidentiale ucrainene.

Sursa foto

Anatoli Gritenko, adept al unei aderari la NATO

Anatoli Gritenko, adept al unei aderari la NATO

Fost ministru al Apararii si sustinator al aderarii Ucrainei la NATO, el apreciaza ca Vladimir Putin a lansat al treilea razboi mondial si promoveaza masuri radicale pentru a face fata "agresiunii" ruse. La varsta de 56 de ani, el se bucura de o oarecare popularitate in randul fostilor manifestanti din Maidan dar nu este creditat decat cu 4 la suta din intentiile de vot.

Mihailo Dobkin, neiubit la Kiev

Mihailo Dobkin, neiubit la Kiev

Fost guvernator al fostei capitalei ucrainene Harkov, Mihailo Dobkin a sustinut violentele impotriva manifestantilor proeuropeni de la Kiev, pe care i-a calificat drept "monstri" si "clovni". El se ilustreaza prin metodele dure impotriva opozantilor.

Dupa ce a flirtat cu ideile separatiste, el se prezinta acum, la varsta de 44 de ani, drept sustinatorul unei "Ucraine unite" in pofida urmaririlor judiciare pentru "atingere adusa integritatii teritoriale" a tarii. Neiubit la Kiev, unde afisele sale de campanie sunt vandalizate sistematic, el este creditat cu 2,6 la suta.

Ultranationalistii Oleg Tiagnibok si Dmitro Iaros

Ultranationalistii Oleg Tiagnibok si Dmitro Iaros

La varsta de 45 de ani, Oleg Tiagnibok (foto), liderul partidului Svoboda, a reusit sa se impuna pe scena politica gratie rolului sau in miscarea din Maidan si in pofida unei reputatii antisemite. Disciplina partidului sau si serviciul sau de ordine eficient pentru protejarea manifestantilor au permis mai multor membri ai partidului sau sa intre in Guvernul provizoriu. Dar el a trecut in plan secund in ultimele saptamani.

Dmitro Iaros este oaia neagra a rusilor, care il cauta pentru "terorism". Avand 42 de ani, liderul miscarii ultranationaliste paramilitare Pravii Sektor, care a radicalizat contestarea din Maidan cu cocteiluri Molotov contribuind la inlaturarea lui Viktor Ianukovici este considerat "fascist" in regiunile proruse ale tarii.

Sursa foto