O revolutie a perceptiei asupra inegalitatii pe termen lung

O revolutie a perceptiei asupra inegalitatii pe termen lung

Cartea lui Thomas Piketty (foto) vorbeste despre politicile economice ale viitorului, ceea ce sugereaza ca multi sunt inca receptivi la mesajul de furie al populatiei cu privire la inegalitatea economica, oferit de miscari populare, precum Occupy Wall Street si viziunea acesteia a unui razboi intre cei putini (1%) si cei multi (99%).

Istoria arata ca dominatia bogatilor poate fi inlaturata numai de calamitati globale (razboiae, revolutii) sau, asa cum propune cartea profesorului francez, de introducerea unor impozite progresive, care insa vor fi respinse in mod feroce de catre clasa elitista. De altfel, avocatii teoriei economice "mainstream", precum si publicatii occidentale, asa cum este cazul Financial Times, au generat o serie de controverse in ceea ce priveste lucrarea lui Thomes Piketty, pe care l-au acuzat de erori de transcriere a datelor statistice, de selectie preferentiala a datelor sau ca nu utilizeaza surse originale.

Totusi, nu este nevoie sa fii economist ca sa intelegi ca cei avuti devin tot mai bogati, iar toti ceilalti dimpotriva. Dovezile sunt abundente si omniprezente in fiecare tara. Ca urmare, mesajul principal la carti este de a trage atentia ca o inegalitate in crestere, nu face decat sa ucida ideea de capitalism.

Sunt insa cinci intrebari importante ridicate de FT in ceea ce priveste cartea lui Piketty:

Sursa foto: Wikimedia Commons

Date statistice eronate?

Date statistice eronate?

Cea mai evidenta eroare (desi minora) pe care Financial Times a identificat-o, ar fi o greseala de transcriere. Thomas Piketty a fost acuzat ca a utilizat date statitice de la 1908 pentru a masura inegalitatea avutiei in Suedia in loc sa foloseasca in lucrarea sa cifre de la 1920. "De fapt, aceasta ajustare a avut rolul de a corecta un lag in ceea ce priveste sursa datelor statistice."

"Datele fiscale inregistrate inainte de 1908 reflecta taxe aplicate bunurilor imobile, in timp ce dupa 1908, impozitele au fost aplicate pe averea totala, ceea ce creeaza o diferenta de avutie", a argumentat Thomas Piketty, potrivit The New York Times.

Ajustari arbitrare de date

Ajustari arbitrare de date

La aceasta acuzatie, Thomas Piketty sustine, de asemenea ca ajustat datele statistice pentru a face mai accesibila parcurgerea acestora - ceea a fost si inserat in notele de subsol. De exemplu, in ceea ce priveste datele statistice despre inegalitatea in avutia francezilor, Financial Times a scris ca "profesorul Piketty nu explica" de ce a ajustat datele din registrele fiscale imobiliare franceze.

Thomas Piketty scrie ca "Jurnalistii Financial Times, evident, nu au citit cu atentie documentele de cercetare tehnica si fisierele Excel pe care le-am pus on-line; indiferent de ajustare, acest lucru are un impact relativ mic asupra tendințelor pe termen lung in ceea ce priveste inegalitatea averii. Criticile Financial Times sunt doar de dragul de a critica".

Alegerea unor ani gresiti pentru comparatii

Alegerea unor ani gresiti pentru comparatii

Financial Times pune sub semnul intrebarii si utilizarea unor ani diferiti, fara indoiala aleatori sa reprezinte un intreg deceniu, de exemplu, 1935 pentru 1930. Thomas Piketty raspunde ca "seriile de date brute nu sunt de obicei disponibile pentru toti anii, asa ca am calculat mediile decenale pe baza datelor celor mai apropiati ani disponibili. Acest lucru este explicat in mod clar in fisierul Excel de la capitolul 10".

De asemenea, el a scris ca "aceste aspecte pot fi discutate si imbunatatite, dar cele curente sunt destul de transparente (sunt mentionate in mod explicit in tabelul Excel, pe care se pare ca FT nu l-a observat), si se poate verifica ca au un impact neglijabil asupra evolutiilor pe termen lung".

Cum sa calculezi indicatorii medii?

Cum sa calculezi indicatorii medii?

Thomas Piketty a calculat indicatorii medii pentru Marea Britanie, Franta si Suedia pentru a estima tendintele in ceea ce priveste inegalitatea in Europa. Financial Times sustine ca, deoarece Suedia este o tara mult mai mica, media ar trebui sa fie ponderata in functie de populatie sau de marimea economiilor menajelor.

Dar, Thomas Piketty afirma ca in analizele sale, cele trei tari arata acelasi model de baza, astfel incat alegerea modalitatii de calcul a mediilor, nu modifica concluziile rezultator foarte mult.

Piketty a fost deseori comparat cu un alt autor care a scris o carte numita Capital: Karl Marx. In unele privinte, comparatie este una falsa. Politicile democratice sociale moderate propuse de Thomas Piketty sunt departe de ideile revolutiei marxiste. Cu toate acestea, exista o anumita similitudine: ca si Karl Marx, Thomas Piketty ne poate ajuta sa intelegem mai bine lumea.