1 / 6

O revolutie a perceptiei asupra inegalitatii pe termen lung

Cartea lui Thomas Piketty (foto) vorbeste despre politicile economice ale viitorului, ceea ce sugereaza ca multi sunt inca receptivi la mesajul de furie al populatiei cu privire la inegalitatea economica, oferit de miscari populare, precum Occupy Wall Street si viziunea acesteia a unui razboi intre cei putini (1%) si cei multi (99%).


Istoria arata ca dominatia bogatilor poate fi inlaturata numai de calamitati globale (razboiae, revolutii) sau, asa cum propune cartea profesorului francez, de introducerea unor impozite progresive, care insa vor fi respinse in mod feroce de catre clasa elitista. De altfel, avocatii teoriei economice "mainstream", precum si publicatii occidentale, asa cum este cazul Financial Times, au generat o serie de controverse in ceea ce priveste lucrarea lui Thomes Piketty, pe care l-au acuzat de erori de transcriere a datelor statistice, de selectie preferentiala a datelor sau ca nu utilizeaza surse originale.


Totusi, nu este nevoie sa fii economist ca sa intelegi ca cei avuti devin tot mai bogati, iar toti ceilalti dimpotriva. Dovezile sunt abundente si omniprezente in fiecare tara. Ca urmare, mesajul principal la carti este de a trage atentia ca o inegalitate in crestere, nu face decat sa ucida ideea de capitalism.


Sunt insa cinci intrebari importante ridicate de FT in ceea ce priveste cartea lui Piketty:


Sursa foto: Wikimedia Commons

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri