Averi mai mari decat PIB-ul Ungariei sau al Pakistanului

Averi mai mari decat PIB-ul Ungariei sau al Pakistanului
  • Primii 20 cei mai bogati oameni din China detin o avere totala neta in valoare de 145 de miliarde de dolari, mai mult chiar si decat PIB-ul Ungariei - 124 miliarde de dolari.
  • In acelasi timp, primii 20 cei mai bogati oameni din Rusia au active in valore de 227 de miliarde de dolari, mai mult, de exemplu, decat PIB-ul Pakistanului - 215 miliarde de dolari.

Conducte de petrol si cale ferata fara limite

Conducte de petrol si cale ferata fara limite
  • Lungimea liniilor de cale ferata din China, aflate in stare de functionare, se ridica la 93.000 km. Circumferinta Terrei este insa de numai 40.075 km.
  • In acelasi timp, reteaua de conducte din Rusia destinata transportului de gaze naturale, GPL, apa sau petrol masoara 260 mii km in lungime.

Rata de sinucideri, fumatul si evolutia demografica

Rata de sinucideri, fumatul si evolutia demografica
  • China are o rata a sinuciderilor de 22,2 de decese la 100.000 de persoane, in comparatie cu numai jumatate (10,3 decese) in Statele Unite. Totodata, fumatul ucide peste 1 milion de chinezi anual, mai mult chiar si decat intreaga populatie a Ciprului (865 mil. locuitori), iar pana in 2050 se estimeaza ca ritmul va ajunge la 3 milioane pe an.
  • In Rusia, pe de alta parte, rata criminalitatii este de 9,7 decese la 100.000 de persoane, in timp ce in Statele Unite ajunge la 4,7 decese la 100.000 de persoane. In acelasi timp, populatia Rusiei a scazut cu 6,6 milioane de persoane din 1993. Numarul de locuitori in Rusia era de 141,9 milioane in 2010, iar pana in 2050 se estimeaza ca va scadea cu 10,7%, la 126,6 milioane.

Peste 30 de milioane de oameni din China traiesc in pesteri

Peste 30 de milioane de oameni din China traiesc in pesteri
  • Peste 30 de milioane de oameni din China traiesc in pesteri, mai mult decat populatia din Arabia Saudita. Cea mai mare parte a populatiei care locuieste in pesteri se afla in provincia Shaanxi. Chiar si actualul presedinte chinez Xi Jinping, conform relatarilor, a trait odinioara intr-o pestera, cand a fost exilat acolo in timpul Revolutiei Culturale.
  • In Rusia, conform estimarilor peste noua milioane de navetisti folosesc zilnic metroul in Moscova, mai mult decat in Londra si New york, cumulat. De asemenea, Rusia a vandut actualul stat american Alaska catre Statele unite pentru 7.2 milioane dolari in 1867.

Defrisari, consum si productie de alimente

Defrisari, consum si productie de alimente
  • In China, peste douazeci de milioane de copaci sunt taiati anual pentru a satisface cererea de betisoare (chopsticks). De asemenea, consumul anual de taitei instant in China este suficient pentru a hrani toata populatia Algeriei, trei mese pe zi, timp de un an. Si porcii sunt la mare cautare. Consumul de carne de porc ajunge la 51,6 milioane de tone (de 5.200 de ori mai mult decat greutatea turnului Eiffel). De altfel, jumatate din populatia de porci din lume se afla in China.
  • La rusi, pe de alta parte, consumul de alcool ajunge la 6,3 pahare pe saptamana, in medie, comparativ cu 3,3 in Statele Unite. Si in ceea ce priveste ceaiul, rusii beau de doua ori mai mult decat americanii. Dar, in Rusia se gaseste, de asemenea, si cel mai adanc lac din lume (744 m adancime), Baikal, si cea mai mare rezerva de apa dulce din lume (1/5 din total).

Resurse naturale strategice

Resurse naturale strategice
  • Cu cele 115 miliarde de tone disponibile, China are a treia cea mai mare rezerva de carbune dovedita in lume. China genereaza, de asemenea, 46% din productia mondiala de carbune si 49% din consumul mondial. Totodata, China se bucura de o rezerva de gaze de 109,3 trillioane de metri cubi, a 13-a cea mai mare la nivel global. In acelasi timp, China este cel mai mare producator de ciment din lume si consuma aproximativ 60% din ciment, la nivel mondial.
  • Rusia are 87 de miliarde de barili de rezerve de petrol dovedite; suficient pentru a consuma inca 75 de ani. De asemenea, Rusia dispune de a doua cea mai mare rezerva de gaze naturale din lume, de 1.163 miliarde de metri cubi. Mai important, Rusia are 695 de tone de uraniu imbogatit, mai mult decat orice tara din lume. SUA are al doilea cel mai mare stoc, de 604 de tone.