Paraguay fiul presedintelui Horacio Cartes (in functie din 2013)

Fiul cel mare al actualului presedinte al statului Paraguay a fost arestat dupa ce a avut un comportament agresiv fata de un oaspete invitat la o petrecere organizata de acesta in luxosul apartament Bal Harbour din Miami, in valoare de 2,8 milioane de dolari, informeaza DailyMail.

Juan Pablo Cartes, in varsta de 28 de ani, era beat si l-a rugat pe unul dintre oaspeti, cu care s-a certat, sa paraseasca apartamentul, dupa ce a chemat garzile de securitate sa il dea afara. In urma acestui incident, fiul presedintelui din Paraguay l-a lovit pe oaspete in ochi.

“Vreau sa imi cer scuze pentru acest moment prost, cu toate ca nu a fost vina mea. A fost una dintre cele mai proaste zile ale mele. As prefera sa nu intru in detalii”, a declarat acesta, potrivit Miami Herald.

Juan Pablo Cartes a fost arestat pe data de 20 octombrie 2013 si a petrecut cateva ore in arest, la inchisoarea Turner Guilford Knight si a fost eliberat dupa ce a fost platita o suma de 1.500 de dolari.

Sursa foto: Mediafax Foto.

Senegal fiul presedintelui Abdoulaye Wade (in functie intre 2000-2012)

Karim Wade, fiul fostului presedinte senegalez Abdoulaye Wade a fost arestat in iunie 2014 intr-un dosar in care este acuzat de coruptie. Karim este numit “ministrul pamantului si al cerului”, avand in vedere posturile ministeriale detinute in timpul mandatului de 12 ani al tatalui sau, informeaza TVC News.

Arestarea lui Karim Wade a survenit dupa ce judecatorii au descoperit ca nu isi poate justifica o suma de 1 miliard de dolari in actiuni. Acesta neaga acuzatiile potrivit carora actiunile ar fi fost insusite in timpul mandatului tatalui sau. Karim Wade a fost ministru responsabil de proiecte de infrastructura si energie in timpul mandatului presedintelui Abdoulaye Wade.

Sursa foto: Mediafax Foto.

Franta fiul lui Francois Mitterand (in functie intre 1981 - 1995)

Fiul lui Francois Mitterand a fost condamnat in 2009, alaturi de un fost ministru, de o curte de justitie din Franta in urma unor acuzatii legate de traficul ilegal de arme in Angola in timpul razboiului civil, noteaza The Telegraph.

Procesul a investigat cazul unor vanzari de arme in valoare de 790 milioane de dolari catre partidul Miscarea Populara pentru Eliberarea Angolei (MPLA), condus de presedintele angolez Eduardo dos Santos. Vanzarea armelor s-a facut intre anii 1993 si 1998, cand acesta lupta impotriva rebelilor Uniunea Nationala pentru Independenta Totala (UNITA), condusa de Jonas Savimbi si sprijiniti de SUA.

Un tribunal din Franta a acuzat atunci 42 de persoane pentru vinderea de arme catre Angola, in ciuda unui embargo impus de ONU. Jean-Christophe Mitterand, fiul presedintelui Francois Mitterand, a fost consilierul tatalui sau pe probleme africane. Acesta a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare si a primit o amenda de 375.000 de euro pentru primirea unor sume provenite din vanzarile ilegale de arme catre Angola. A acceptat milioane de dolari ca “taxa de consultare” cu privire la armele vandute intre 1993 si 1998, potrivit acuzatiilor din procesul mediatizat sub numele de “Angolagate”.

Sursa foto: Mediafax Foto.

Statele Unite unchiul lui Barack Obama (in functie din 2008)

Unchiul lui Barack Obama din Kenya, cunoscut ca “Unchiul Omar”, a fost arestat pentru ca a condus sub influenta alcoolului in afara orasului Boston si retinut ca imigrant ilegal. Aceasta arestare a rezolvat “misterul” disparitiei unchiului Omar, despre care Barack Obama a scris in memoriile sale ca a parasit Kenya in 1960 si s-a mutat in America, potrivit The Australian.

Onyago Obama, in varsta de 67 de ani, a fost retinut pe 24 august 2011 in orasul Framingham din Massachusetts, fiind surprins inainte de a lovi o masina de patrulare de la volanul unui Mitsubishi 4x4, potrivit politistilor. Testele de alcoolemie au relevant o cantitate de 0,14 mg/ 100 ml alcool in sange, peste limita legala din stat, de 0,08 mg.

Onyago Obama este unchiul mentionat de presedintele Barack Obama in cartea sa "Dreams from my Father", in care il mentioneaza pe "unchiul care a plecat in America acum 25 de ani si nu s-a mai intors (n.r. - in Kenya)". Acuzatul a pledat nevinovat, insa a fost retinut in arest in baza unui mandat pentru imigrare ilegala.

Sursa foto: Mediafax Foto.

Surinam fiul presedintelui Desi Bourtese (in functie din 2010)

Fiul presedintelui statului sud-american Surinam, Dino Bourtese, a fost arestat in Panama in 2013 si predat agentilor americani, fiind acuzat de trafic cu droguri si arme. Arestarea acestuia a coincis cu un summitul liderilor sud-africani tinut de tatal sau in cadrul Uniunii Natiunilor Sud Americane, noteaza BBC.

Dino Bourtese fusese condamnat la opt ani de inchisoare in 2005, dupa ce a fost gasit vinovat de trafic de droguri, arme si masini de lux furate. El a fost eliberat trei ani mai tarziu pentru comportament exemplar si a fost numit mai tarziu presedintele Directiei Antiterorism din Surinam.

Tatal sau, Desi Bourtese, ales presedinte al statului Surinam in 2010, a fost acuzat de violari ale drepturilor omului savarsite in anii 1980, insa a primit imunitate din partea parlamentului in 2012. In 2000, presedintele a fost acuzat in absenta de o curte de justitie din Olanda, pentru trafic de droguri, insa acesta a negat acuzatiile.

Sursa foto: Shutterstock.

Filipine fiul presedintelui Joseph Estrada (in functie intre 1998-2001)

Autoritatile din Filipine l-au arestat in 2014 pe fiul fostului presedinte Joseph Estrada, dupa ce a fost acuzat de faptul ca a furat 183,8 milioane de pesos (4,2 milioane de dolari) din fonduri prevazute pentru proiecte de sprijinire a dezvoltarii, relateaza Bloomberg.

Senatorul Jinggoy Estrada, in varsta de 51 de ani, s-a predat politiei dupa ce un tribunal anticoruptie e emis un mandat de retinere pentru frauda, acuzatie care implica sustragerea a cel putin 50 de milioane de pesos din fonduri publice. Arestarea a venit dupa ce presedintele in functie, Benigni Aquino, a facut presiuni in acest sens, pentru ca cel pe care il numea "cel mai corupt om din Asia" sa fie arestat.

Senatorul Estrada a stat si alaturi de tatal sau in inchisoare in 2007, care a fost condamnat de frauda si eliberat in acelasi an de succesorea sa in functie, Gloria Arroyo.

Sursa foto: Mediafax Foto.

Romania - fratele presedintelui Traian Basescu (in functie din 2004)

Romania - fratele presedintelui Traian Basescu (in functie din 2004)

Fratele presedintelui Traian Basescu a fost arestat pe data de 20 iunie 2014, fiind acuzat de luare de mita, dupa ce a primit suma de 250.000 de euro de la fiul interlopului Bercea Mondial. In schimbul sumei primite, Mircea Basescu a spus ca va interveni pe langa judecatori pentru a obtine eliberarea sau micsorarea pedepsei pentru Sandu Anghel, zis Bercea Mondial.

”Intamplarea pe care nu mi-a fi dorit-o niciodata si pentru care cer scuze romanilor este arestarea fratelui meu”, a afirmat Traian Basescu, care a precizat ca nicio structura de informatii a statului nu l-a informat de legatura dintre fratele sau si Sandu Anghel.

In acelasi caz, cinci membri din familia interlopului au fost trimisi in judecata, acuzati de santaj la adresa lui Mircea Basescu. Procurorii au aratat ca Florin Anghel, cel care i-a dat banii lui Mircea Basescu pentru a interveni pentru eliberarea tatalui sau, i-a cerut acestuia 280.000 de euro amenintand cu dezvaluirea unor informatii compromitatoare si fapte de coruptie care il implicau pe acesta si alti membri ai familiei.

Sursa foto: Mediafax Foto.

Sursa foto: Sistem de justitie international/ Shutterstock.