Venezuela - pozitia 1

Venezuela - pozitia 1

Scorul obtinut de Venezuela in ceea ce priveste gradul de risc pentru afaceri este de 76,1 puncte procentuale, tara sud-americana fiind considerata cea mai riscanta pentru investitii din totalul celor 43 de piete emergente analizate.

Venezuela este o tara bogata in resurse naturale, avand cele mai mari rezerve de petrol din America Latina. Cu toate acestea, criza politica survenita dupa moartea presedintelui Hugo Chavez, dar si schimbarile din mediul economic, prin nationalizarea mai multor companii private din sectoare precum cel bancar, al telecomunicatiilor, hidrocarburilor sau metalurgiei, au determinat o anumita instabilitate, potrivit datelor furnizate de Banca Mondiala.

PIB-ul a crescut cu 5,6% in 2012, insa cresterea a incetinit la 1,4% in 2013 si este de asteptat sa fie una negativa in urmatorii doi ani.

Dezvoltarea economica a Venezuelei este in primul rand amenintata de fluctuatiile preturilor pentru petrol la nivel global, avand in vedere ca vanzarea acestei resurse reprezinta 96% din totalul exporturilor si genereaza aproape jumatate din venitul fiscal al tarii.

In urma unei politici fiscale dure, inflatia a ajuns la 56,3% in 2013, cea mai inalta de pe continent.

Sursa foto: Shutterstock.

Nigeria - pozitia 2

Nigeria - pozitia 2

Nigeria este a doua cea mai riscanta tara pentru afaceri, cu un scor de 69,5 puncte procentuale. Cu o populatie de 158 de milioane de locuitori, cea mai mare tara din Africa gazduieste 47% din populatia vest-africana. In acelasi timp, tara este si cel mai mare exportator de petrol din Africa, avand cele mai mari rezerve de gaze naturale de pe continent.

In urma unor reforme desfasurate in ultimii 10 ani, economia Nigeriei a crescut cu 7,6% intre 2003 si 2010. Cu toate acestea, industria petroliera a generat multe riscuri macroeconomice, tinand cont de faptul ca rezervele de petrol constituie 70% din exporturi si 75% din venitul bugetar consolidat.

O alta problema majora a Nigeriei este nivelul ridicat al somerilor, cu peste 50 de milioane de tineri fara un loc de munca. De asemenea, saracia este foarte raspandita, iar procesul de eradicare a ei se preconizeaza a fi unul de durata.

Sursa foto: Shutterstock.

Egipt - pozitia 3

Egipt - pozitia 3

Egipt este a treia tara cu cel mai mare risc pentru afaceri, cu un scor de 68,2 puncte procentuale. In urma inlaturarii de la putere a dictatorului Hosni Mubarak, care a condus tara timp de trei decenii, Egiptul a intrat intr-o perioada de reforma politica. Noul presedinte, Mohammed Morsi, ales cu 52% dintre voturi, este puternic contestat, mai multe proteste avand loc dupa venirea lui la putere.

Cresterea economica ramane scazuta in contextul politic fragil din tara. Deficitul fiscal este ridicat, iar datoria publica se ridica la 100% din PIB la finalul lunii iunie a anului 2013. Somajul a crescut pana la 13%, mai mult de jumatate dintre cei fara loc de munca avand varste cuprinse intre 15 si 29 de ani.

Pakistan - pozitia 4

Pakistan - pozitia 4

Scorul obtinut de Pakistan in topul tarilor cu cel mai mare risc pentru afaceri este de 66,7 puncte procentuale. Persistenta conflictelor la granita tarii, dar si provocarile in ceea ce priveste securitatea afecteaza toate aspectele vietii in Pakistan si reprezinta piedici in calea dezvoltarii economice.

Mai mult, economia tarii a fost afectata de cresterea preturilor pentru petrol si mancare la nivel global, dar si de inundatiile din 2010 si 2011, care au avut un impact sever asupra sectorului financiar. Dupa ce si-a revenit in urma crizei financiare globale din 2008, PIB-ul Pakistanului a crescut cu 3,8% in anul fiscal 2009-2010, insa in urma unor daune de 10 miliarde de dolari cauzate de inundatiile din 2010, cresterea a incetinit la 2,4% in anul fiscal 2010-2011. Deficitul fiscal a ajuns la 8% din PIB, de doua ori mai mult fata de estimari.

In plus, cheltuielile bugetare alocate sanatatii si educatiei sunt printre cele mai scazute din regiune, reprezentand doar 2% din PIB. De asemenea, nivelul saracii si inegalitatea in ceea ce priveste conditiile de viata continua sa creasca.

Sursa foto: Shutterstock.

Argentina - pozitia 5

Argentina - pozitia 5

Argentina a obtinut un scor de 65,3 puncte procentuale in ceea ce priveste gradul de risc pentru afaceri si investitii. Cu un PIB de 490 de miliarde de dolari, Argentina este una dintre cele mai mari economii din America Latina.

Cu toate acestea, saracia in mediile rurale atinge cote ingrijoratoare. O alta problema a Argentinei este sistemul de sanatate publica.

Interventia statului in economie a crescut substantial din 2003, reprezentand una dintre cauzele eroziunii libertatii economice. In plus, sistemul judiciar a devenit vulnerabil la interferentele politice, iar coruptia este tot mai ampla, potrivit organizatiei nonguvernamentale Heritage. Sectorul privat este controlat prin masuri regulatorii, iar controlul preturilor a distorsionat piata.

Sursa foto: Shutterstock.

Ucraina - pozitia 6

Ucraina - pozitia 6

Problemele economice si politice din Ucraina au crescut exponential dupa anexarea Crimeei de catre Rusia in luna martie, iar tara inregistreaza un scor de 65.0 puncte procentuale in ceea ce priveste riscul pentru afaceri. De altfel, increderea populatiei in Guvern si in institutiile statului este foarte scazuta. PIB-ul Ucrainei a crescut cu doar 0,2% in 2012 si nu a inregistrat nicio crestere in 2013.

In urma crizei, exporturile au scazut semnificativ, ca si accesul la pietele globale de capital. Accesul Ucrainei la finantari este limitat din cauza ingrijorarii investitorilor cu privire la climatul economic din tara. Firmele din Ucraina se confrunta cu un deficit de personal calificat, in timp ce rata absolventilor care nu isi gasesc un loc de munca sau lucreaza in domenii diferite fata de specializarile lor este tot mai mare. O alta provocare pentru Guvern este reglementarea sectorului energetic si reducerea dependentei fata de Rusia.

Sursa foto: Freedigitalphotos.net.

Romania - pozitia 26

Romania - pozitia 26

Romania, cu un scor de 44,6 puncte procentuale, este mai sigura decat Ucraina, insa este intrecuta de Bulgaria, care a obtinut 41,8 puncte procentuale in ce priveste riscul pentru afaceri.

In ultimii 20 ani, Romania a facut un progres considerabil prin dezvoltarea unor institutii compatibile cu o economie de piata. Reformele prudente de politica macroeconomica adoptate dupa criza financiara din 2008 au generat crestere economica. PIB-ul a crescut cu 3,5% in 2013, iar pentru 2014 este estimata o crestere de 2,8%, avand in vedere ca exporturile cresc, iar cererea pe piata si investitiile arata semne promitatoare.

Provocarile carora Romania trebuie sa le faca fata pentru a accelera cresterea economica sunt instabilitatea din zona euro si pietele de desfacere, alegerile prezidentiale care vor avea loc in luna noiembrie, dar si absorbtia fondurilor europene.

In plus, una dintre problemele cu care se confrunta Romania este saracia din mediul rural, de 70%, in conditiile in care populatia rurala este cea mai ridicata din UE, de 45%. Importurile de produse alimentare au crescut, un paradox avand in vedere ca 30% din forta de munca este angajata in agricultura.

Sursa foto: Freedigitalphotos.net.

Chile - pozitia 40

Chile - pozitia 40

La celalalt capat al spectrului, Chile este una dintre cele mai sigure tari pentru afaceri, fiind pe locul patru, cu un scor de 33,7 puncte procentuale. Chile este una dintre tarile latino-americane cu cea mai rapida crestere economica, inregistrand insa un usor declin in 2013.

Daca in anul precedent, 2012, cresterea PIB a fost de 5,6%, in 2013 s-a inregistrat o crestere mai mica, de 4,6%. Deprecierea monedei nationale, peso, a ajutat la cresterea competitivitatii pe pietele externe, in contextul scaderii preturilor la cupru, un material de baza pentru exporturile tarii. Somajul a scazut, iar veniturile populatiei au crescut, ceea ce a redus considerabil rata de saracie. Astfel, peste 7 milioane de oameni au scapat de flagelul saraciei intre 2004 si 2012.

Noul guvern isi propune sa intareasca serviciile publice si rata redistributiei la nivelul populatiei. Cele trei puncte principale ale reformei anuntate de presedintele Michelle Bachelet se refera la accesul gratuit la educatie pentru intreaga populatie, reforma taxelor pentru mediul privat, dar si o reforma constitutionala.

Sursa foto: Shutterstock.

Emiratele Arabe Unite (EAU) - pozitia 41

Emiratele Arabe Unite (EAU) - pozitia 41

Emiratele Arabe Unite este a treia tara dupa siguranta pentru afaceri in topul celor 43 de tari emergente analizate, cu un scor de 32,6 puncte procentuale. In plus, tara este pe locul 28 in topul tarilor cu cele mai libere economii. Cu o populatie de 369,8 milioane de locuitori, dintre care 57% populatie urbana, tara a avut un PIB de 390 miliarde de dolari in 2013.

Progresul inregistrat in aceasta tara s-a bazat pe investitii publice in infrastructura, sector pentru care s-a alocat o suma de 1,6 miliarde de dolari, dar si dezvoltarea planurilor multi-anuale de dezvoltare. In plus, EAU este considerata una dintre tarile cu cel mai scazut nivel al coruptiei din Orientul Mijlociu. Mai mult, diversificarea economiei este asigurata de nivelul 0 de taxare pentru companiile straine. Aproximativ 80% din veniturile guvernului vin din exportul cu petrol si gaze, iar datoria publica este de doar 18% din PIB.

Lansarea unei afaceri in EAU necesita parcurgerea a doar sase proceduri si dureaza opt zile, nefiind stabilit un capital minim.

Sursa foto: Shutterstock.

Qatar - pozitia 42

Qatar - pozitia 42

Qatar prezinta un risc foarte scazut pentru afaceri, fiind pe locul doi in topul celor 43 de economii emergente analizate, cu un scor de 28.8 puncte procentuale. Qatar are rezerve de petrol de 25 miliarde de barili si este pe locul trei in lume dupa rezervele de gaze naturale, aceste rezerve reprezentand 85% din veniturile provenite din exporturi si peste 50% din PIB.

Qatar a reusit sa evite criza politica a Primaverii Arabe datorita faptului ca are unul dintre cele mai mari venituri pe cap de locuitor din lume si saracia este aproape inexistenta. In plus, nivelul coruptiei este unul din cele mai scazute in randul tarilor din Orientul Mijlociu. Datoriile publice reprezinta mai putin de 40% din totalul economiei.

O afacere se poate deschide prin urmarea a opt proceduri si dureaza mai putin de o saptamana. Un alt factor care contribuie la cresterea economica este flexibilitatea in ceea ce priveste imigratia si regulile de angajare.

Sursa foto: Shutterstock.

Taiwan - pozitia 43

Taiwan - pozitia 43

Taiwan este cea mai sigura tara pentru afaceri din cele 43 analizate, prezentant un grad de risc foarte scazut, scorul inregistrat fiind de 26,5 puncte procentuale. Presedintele Ma Ying-jeou a fost reales in 2012 pe baza unei platforme electorale prin care promitea revitalizare economica si o relatie mai apropiata cu China.

Tara este in prezent exclusa din Natiunile Unite si alte organizatii internationale, ca urmare a eforturilor constante venite din partea Beijingului, care vrea o unificare cu aceasta economie prospera, de altfel una dintre cele mai bogate din Asia.

Una dintre putinele probleme intalnite in Taiwan este coruptia, avand in vedere ca marile afaceri sunt relationate cu mediul politic. Stabilitatea politica este insa un fapt sustinut prin date: cheltuielile guvernului reprezinta 23% din PIB, iar datoria publica se ridica la 40% din PIB.

Lansarea unei afaceri in Taiwan necesita parcurgerea a trei pasi procedurali, nefiind stabilit un capital minim al investitiilor. Preturile sunt in general determinate de fluctuatiile de pe piata, Guvernul intervenind rar asupra preturilor, de exemplu prin modificarea subsidiilor pentru carburanti.

Sursa foto: Shutterstock.

Sursa foto: Free Digital Photos