1 / 6

Romania si SUA efectueaza zboruri de inspectie deasupra Rusiei si Belarusului

Inspectori americani si romani survoleaza Rusia si Belarusul in perioada 28 iulie-1 august, in cadrul Tratatului international "Cer Deschis", a anuntat luni directorul Centrului national rus pentru diminuarea amenintarii nucleare Serghei Rijkov, relateaza RIA Novosti in pagina electronica. "O misiune comuna de inspectie romano-americana va survola Rusia si Belarusul la bordul unui avion romanesc de tip Antonov-30 de la 28 iulie si pana la 1 august, in cadrul Tratatului international Cer Deschis", a anuntat Rijkov, potrivit Mediafax.


Specialisti rusi vor participa la zborul de inspectie, monitorizand respectarea parametrilor de zbor. Avionul de tip An-30 nu este inarmat. Aeronava si echipamentele de fotografiere aeriana au fost certificate la nivel international, cu participarea Rusiei, garantand absenta mijloacelor tehnice interzise la bord. Semnat pe 24 martie 1992 la Helsinki, Tratatul se aplica de la 1 ianuarie 2002.


Documentul vizeaza cresterea nivelului transparentei si increderii intre statele semnatare in domeniile activitatilor militare si controlului armamentului. El instaureaza un regim de survolare libera a teritoriilor diferitelor state-parte la Tratat, care a fost semnat de catre 34 de state din Europa si America de Nord, membre ale OSCE. Rusia a aderat pe 26 mai 2001.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri