1. Angkor, Cambodgia

1. Angkor, Cambodgia

Imprastiata printre radacinile intortocheate din jungla Cambodgiana, acest sit este dedicat zeului Hindu Vishnu si contine ramasitele Imperiului Khmer, datand din secolul IX pana in secolul XV. Printre cele mai faimoase din grupul de 100 de monumente se afla Templul de la Angkor Wat si Angkor Thom si templul sculptural Bayon. In 2000, Autoritatile cambodgiene au permis filmarea filmului de actiune “Tomb Raider” cu mentiunea ca niciun foc de arma nu va fi tras.

Sursa foto: Angkor/Shutterstock

2. Acropolis, Grecia

2. Acropolis, Grecia

Aflat deasupra orasului Atena, aceasta citadela antica greceasca a fost construita in secolul V inainte de Hristos si a fost imbunatatita de-a lungul anilor de catre cetatenii cu posibilitati financiare. Desi a fost atacata si ravasita de catre toata lumea, de la Bizantinii care au convertit templele in biserici, pana la Venetienii care au bombardat ulterior zona, acest sit ramane ca o dovada clara a cat de importanta este mitologia greaca si istoria acesteia.

Sursa foto: Acropolis/Shutterstock

3. Bagan, Myanmar

3. Bagan, Myanmar

Began este pe lista cu siturile care vor fi aduse in patrimoniul UNESCO, dar cum Myanmar in sfarsit isi deschide portile pentru turism, importanta protejarii monumentelor sale este mai importanta ca niciodata. Orasul capitala al primului regat din Myanmar, un complex urias Buddhist de pe raul Irrawaddy, contine nu mai mult de 2500 de monumente complexe datand din secolul X.

Sursa foto: Myanmar/Shutterstock

4. Insulele Galapagos, Ecuador

4. Insulele Galapagos, Ecuador

Printre primele situri listate de UNESCO in anii 1970, acest arhipelag parca desprins din alta lume, localizat in indepartarile oceanului Pacific, a fost descris de naturalistul Charles Darwin ca o mica lume in ea insasi. Pe langa speciile endemice din acest loc care au ramas neschimbate de secole, locatia acestui grup de insule, la confluenta a trei curenti oceanici, atrage viata marina.

Sursa foto: Ecuador/Shutterstock

5. Parcul National Goreme si Siturile de Roci din Cappadocia, Turcia

5. Parcul National Goreme si Siturile de Roci din Cappadocia, Turcia

Sculptata de eroziune, Valea Goreme si imprejurimile sale contin sanctuare formate din roci care asiguravdovada artei Bizantine in perioada post-iconoclastica. In jurul peisajului natural aspru s-au format mici triunghiuri de comunitati, acelea ale satelor Urgup, Avanos si Nevsehir, sate antice sau orase ascunse sub pamant datand din secolul IV, care si acum pot fi vizitate.

Sursa foto: Cappadocia/Shutterstock

6. Marea Bariera de Corali, Australia

6. Marea Bariera de Corali, Australia

Compusa din mai mult de 3000 de corali imprastiati printre 600 de insule tropicale, cel mai mare sistem de corali din lume este atat de mare incat poate fi identificat din spatiu. Desi regiunea este protejata din 1981, un studiu realizat in 2012 a descoperit ca acest ecosistem delicat si-a pierdut mai mult de jumatate din corali din cauza unei combinatii de factori, cauzata de schimbarile climatice.

Sursa foto: Marea Bariera de Corali/Shutterstock

7. Hampi, India

7. Hampi, India

Taj Mahal-lul din Agra este cu siguranta cel mai frumos loc din India, din patrimoniul UNESCO si putini vizitatori neaga faptul ca Hampi este lipsit de magie. Localizat intr-o maniera atractiva intre plantatiile de banane de culoarea smaraldului din estul regiunii Karnataka, acest grup enorm de monumente este compus din capitala ultimului regat Hindu al Vijayanagara datand din secolul XIV. Printre cele mai importante aspecte ale acestui loc regasim grajdurile de elefanti, Kallina Ratha (Carul din piatra) si Templul foarte inalt de la Virupaksha.

Sursa foto: Hampi/Shutterstock

8. Parcul National Iguazu, Brazilia si Argentina

8. Parcul National Iguazu, Brazilia si Argentina

Aceasta cascada semicirculara spectaculoasa, care se formeaza la granita dintre Argentina si Brazilia, se intinde pe aproape 300 de metri in diametru si aproape 80 de metri in inaltime. Este locul care se numeste "acasa" pentru o penurie de fauna tropicala precum fluturii cu aripi fosforescente pana la caimanul amazonian, jaguarul sau coatiul, iar padurile subtropicale care inconjoara cascada asigura un peisaj seren in combinatie cu torentul de apa oferit de Iguazu.

Sursa foto: Parcul National Iguazu/Shutterstock

9. Parcul National Loc Glaciares, Argentina

9. Parcul National Loc Glaciares, Argentina

Inconjurand cea mai mare manta de gheata din afara Antarcticii, acest parc pitoresc din sudul Patagoniei, de la granita cu Chile, este unul dintre cele mai bune locuri pentru a urmari activitatile glaciare. Cea mai faimoasa masa de gheata a sa este Ghetarul Perito Mereno, de-un albastru hipnotizant, ai carui iceberguri gigant pot fi observate cum se prabusesc in apele turcoaz ale lacului Argentino.

Sursa foto: Loc Glaciares/Shutterstock

10. Machu Picchu, Peru

10. Machu Picchu, Peru

La 2430 de metri deasupra marii, in mijlocul padurii tropicale aflate pe munte, Machu Picchu dateaza din secolul XV si a fost printre putinele situri Inca ramase nepradate de invadatorii Spanioli. El ramane unul dintre cele mai fotografiate situri din lume pana in prezent.

Sursa foto: Machu Picchu/Shutterstock