Conflictul din Ucraina

Conflictul din Ucraina

Conflictul din Ucraina, care adanceste tensiunile dintre Rusia si Vest, este inca in continua desfasurare. O rezolutie care sa aduca pacea intre separatistii prorusi si fortele ucrainene este dificil de implementat.

"Combinatia dintre intensificarea ofensivei militare din partea guvernului ucrainean pentru a recastiga controlul asupra teritoriului controlat de separatisti in regiunea estica Donbas, cresterea numarului de victime in acest conflict, situatia umanitara agravanta pentru civili si planurile guvernului rus de a trimite un convoi independent de ajutor fara afiliere la Crucea Rosie contribuie la cresterea tensiunilorr", afirma Tina Fordham, analist politic global.

Ucraina este o economie foarte mica si de aceea conflictul a ramas pana acum limitat.

Liderii europeni s-au intalnit sambata pentru a discuta o posibila solutie la criza ucraineana care, potrivit presedintelui ucrainean, Petro Porosenko, este pe cale de a se transforma intr-un razboi. Sefii de stat din Europa au dat Rusiei un ultimatum, stabilind o perioada de o saptamana pentru a gasi o rezolvare in Ucraina, in caz contrar fiind amenintata cu o noua runda de sanctiuni.

"Ucraina este o economie foarte mica si de aceea conflictul a ramas pana acum limitat, insa piata de capital din Rusia este principalul perdant in acest conflict", explica Liza Ermalenko, economist in cadrul companiei de cercetare Capital Economics.

Ofensiva Rusiei in Ucraina

Ofensiva Rusiei in Ucraina

Rusia devine, la nivel international, un stat paria, starnind controverse in urma sprijinului acordat presedintelui sirian Bashar al-Assad si separatistilor din regiunea ucraineana Crimeea.

Activitatile recente intreprinse de Rusia in Ucraina au avut ca efect impunerea unor sanctiuni aspre din partea Statelor Unite si a Uniunii Europene. "Un conflict de lunga durata ar putea afecta puternic economia rusa, deja slabita si aproape de recesiune", spune Tim Ash, care conduce cercetarea pietelor emergente in cadrul bancii sud-africane Standard Bank. Acesta a mai precizat ca Rusia risca sa fie supusa unor sanctiuni mai drastice din partea Occidentului, dar si inghetarii activelor, masuri care ar incetini mai mult investitiile si cresterea economica.

Fondul Monetar International a revizuit in scadere economia Rusiei, aratand preocupari privind situatia din Ucraina. O izolare si mai mare a Rusiei ar putea avea consecinte economice dure, avand in vedere ca tara este un exportator important de gaze naturale si petrol, dar si un partener comercial important pentru marile economii ale lumii. Economia Germaniei deja a fost afectata, iar investitorii se arata mai putin entuziasmati pe fondul crizei.

Nigeria - grupul islamist care ameninta stabilitatea

Nigeria - grupul islamist care ameninta stabilitatea

Economia Nigeriei a inregistrat o crestere dramatica anul acesta, dupa ce produsul intern brut a fost recalculat. Cu un total de 150 miliarde de dolari, PIB-ul tarii il depaseste pe cel al Africii de Sud, devenind cea mai mare economie a Africii, reprezentand circa 20% din produsul intern brut al intregului continent.

Cu toate acestea, tara este inca un pericol geopolitic. Grupul islamist militant Boko Haram, care opereaza in nordul tarii, ameninta atat Nigeria, cat si restul Africii de Vest.

"Se petrec atacuri aproape in fiecare zi in partea de nord-est a Nigeriei" din anul 2009, atunci cand Boko Haram a inceput ofensiva, spune Shilah Shah, economist in cadrul Capital Economics.

Acesta avertizeaza insa si asupra altor riscuri cu care se confrunta Nigeria, printre care conflictul civil care ar putea fi calmat in urma alegerilor din 2015, contrabanda cu petrol si coruptia.

Fasia Gaza, intervale fragile de pace cu Israelul

Fasia Gaza, intervale fragile de pace cu Israelul

Pacea dintre palestinienii din Fasia Gaza si fortele armate israeliene, intermediata de Egipt in urma unuia dintre cele mai intense conflicte din ultimii ani ramane inca un factor de stabilitate. Tensiunile sunt insa vizibile in regiune, avand in vedere ca au fost armistitii care au durat mai putin decat durata prevazuta de 48 de ore.

Hamas beneficiaza de sprijin din surse externe.

Ultimul armistitiu a pus insa capat unui conflict care a durat mai mult de sapte saptamani si in urma caruia au murit in jur de 2.200 de persoane, majoritatea palestinieni. Conflictul palestino-israelian ramane unul dintre cele mai dificil de rezvolvat din ultimii 60 de ani. "Hamas beneficiaza de sprijin din surse externe", spune Sim Feriani, presedinte executiv al Advance Emerging Capital. "Fratia musulmana a castigat multa putere in cadrul catorva tari care fac parte din MENA (Orientul Mijlociu si Africa de Nord), cum ar fi Turcia, Tunisia, Libia sau Egipt, iar IS (Statul Islamic) a trecut de la stadiul embrionar la o amenintare regionala si globala", adauga acesta.

Aceste amenintari au pus presiune asupra Israeului pentru a controla Hamas, avand in vedere ca un razboi intre Israel si statele arabe este iminent.

Irak - ofensiva gruparii Statul Islamic

Irak - ofensiva gruparii Statul Islamic

Ofensiva Statului Islamic, cunoscut anterior ca Statul Islamic din Irak si Levant (SIIL), a dus la o escaladare a tensiunilor politice si religioase din Irak, afectand atat stabilitatea regionala cat si exporturile cu petrol, esentiale pentru economia tarii.

"SIIL a preluat controlul asupra unor mari teritorii din tara", a precizat Jason Tuvey, economist in cadrul Capital Economics. "In ultimele luni pare ca tara se indreapta catre razboi".

Miscarile SIIL in zona afecteaza exporturile actuale de petrol insa ameninta si dezvoltarea industriei petroliere. "Avansarea trupelor SIIL reprezinta un pericol pentru dezvoltarea sectorului petrolier, care este in mare parte dependent de marirea cantitatilor din nordul tarii, iar expansiunea fortelor islamiste radicale in zona impiedica investitiile".

Sursa foto: Free Digital Photos.

Razboiul civil din Siria

Razboiul civil din Siria

Siria a trecut prin multe schimbari dupa august 2013, cand Statele Unite au amenintat cu atacuri aeriene in urma unui atac cu arme chimice de care Washingtonul a gasit vinovat guvernul presedintelui Bashar al-Assad.

Batalia data pentru inlaturarea de la putere a lui Assad a favorizat aparitia unor grupuri islamiste care s-au dispersat si in statele vecine, creand pentru prima data un dusman comun intre Siria si restul regiunii.

Aceste miscari aduc un grav prejudiciu situatiei economice din regiune. "Economiile MENA (Orientul Mijlociu si Africa de Nord) vor ramane inhibate ca urmare a evenimentelor din regiune, cele mai mari repercusiuni urmand sa fie simtite in statele vulnerabile la nivel politic si social, cum ar fi Siria, Irak sau Libia".

Disputele dintre China si Japonia

Disputele dintre China si Japonia

Miscarile initiate de China in zona Pacificului si in Marea Chinei de Sud, care denota o declaratie de putere economica si militara, au avut ca rezultat multe dispute teritoriale cu tarile vecine. Cea mai notabila dintre acestea a fost cea cu Japonia pe subiectul celor opt insule nelocuite din Marea Chinei de Est.

Insulele disputate, numite Senkaku de Japonia si Diaoyu de China, acopera o zona de 7 kilometri patrati si se intind la nord-est de Taiwan, in estul Chinei continentale si in sud-vestul celei mai sudice prefecturi a Japoniei, Okinawa. Acest subiect ramane unul dificil pentru cele doua tari, care refuza sa se aseze la masa negocierilor.

Pana cand Japonia nu recunoaste aceste tensiuni privind insulele, nu pot fi discutii pe aceasta tema.

"Avand in vedere ca Japonia nu recunoaste aceasta disputa pentru insulele in discutie, nu pot avea loc negocieri. De fapt, China a precizat ca pana cand Japonia nu recunoaste aceste tensiuni privind insulele, nu pot fi discutii pe aceasta tema", explica Ion Storey, cercetator in cadrul Institutului de Studii sud-asiatice. "Aceasta situatie a fost agravata si mai mult dupa vizita prim-ministrului Shinzo Abe la omologul sau chinezi Yasukuni Shrine, in luna decembrie a anului trecut. Toate contactele la nivel inalt dintre guvernele Chinei si Japoniei au fost suspendate de atunci".

Sursa foto: Free Digital Photos