1 / 11

Evenimente importante 2016: Atentatele teroriste

Atacurile teroriste s-au intensificat in 2016, mai mult ca oricand. O serie de orase au fost tinta miscarilor teoriste, mii de oameni au fost raniti sau ucisi in atacuri condamnabile.

Atentatul de la Berlin- 19 decembrie

Un atentat revendicat de catre Statul Islamic a avut loc, pe 19 decembrie, intr-o piata de Craciun, in centrul Berlinului. Cel putin 12 persoane au fost ucise, iar alte 48 au fost ranite, dupa ce, in mod intentionat, un camion a intrat in multime.

Camionul care a intrat in multime, apartine unei companii poloneze inregistrate la Gdansk. Proprietarul companiei, identificat drept Ariel Z, a dat un interviu postului polonez de radio TVN24. Acesta a precizat ca varul sau urma sa mearga la Berlin cu camionul si sa petreaca noaptea in oras. Acesta a declarat ca nu crede ca varul sau a facut un astfel de accident grav, pentru ca avea experienta de 15 ani ca sofer de camion.

Ambasadorul Rusiei a murit dupa ce a fost impuscat la o galerie de arta din Ankara - 19 decembrie

Andrei Karlov, ambasadorul Rusiei, a decedat dupa ce a fost impuscat de un atacator armat intr-o galerie de arta din metropola Ankara pe data de 19 decembrie. Autoritatile turce au declarat ca atacatorul a fost ucis in urma unui schimb de focuri cu fortele speciale. Expozitia era organizata chiar de angajatii ambasadei ruse in incinta unui centru cultural din Ankara.

Martorii prezenti la expozitie au sustinut ca atacatorul a tras initial un foc in aer, iar apoi l-a impuscat in spate pe ambasador. Suspectul a mai tras un foc de arma in ambasadorul rus, dupa ce invitatii au inceput sa fuga din galeria de arta din Ankara.

Atacatorul a strigat "nu voi pleca de aici viu, asa ca nu va apropiati de mine". Primarul Ankarei a precizat ca scopul atacului armat a fost de a distruge relatiile bilaterale dintre Rusia si Turcia.

Atac armat intr-un mall din Munchen - 22 iulie


Un tanar german de origine iraniana, in varsta de 18 ani, este autorul atacului comis pe 22 iulie intr-un centru comercial din Munchen, unde a deschis focul si a ucis cel putin noua persoane, dupa care s-a sinucis. De asemenea, alti 16 oameni au fost raniti.

Printre morti au fost si adolescenti, iar printre cei 16 raniti au fost si copii, a spus seful Politiei din Munchen, Hubertus Andrae.

Atacul armat a fost lansat cu putin inainte de ora locala 18.00 (19.00 ora Romaniei), la un restaurant McDonald’s si a continuat pe o strada adiacenta.

Initial s-a vorbit despre trei atacatori, care ar fi intrat apoi in centrul comercial situat in apropiere de stadionul olimpic, in nordul orasului, a declarat o purtatoare de cuvant a Politiei. S-a dovedit, insa, in cele din urma ca a fost vorba despre o singura persoana, care s-a sinucis. Este vorba despre un tanar cu dubla cetatenie, germana si iraniana, in varsta de 18 ani, a anuntat Politia, citata de BBC News. Tanarul locuia la Munchen de mai mult de doi ani si nu se afla in vizorul autoritatilor.

Doua persoane care au fost vazute fugind de la locul atacului intr-o masina au fost considerate suspecte, potrivit oficialului. S-a dovedit, insa, ca acestea nu au nicio legatura cu crimele.

Atentatul de la Nisa - 14 iulie

In seara zilei de 14 iulie 2016, un atentat, in urma caruia 84 de persoane au decedat, a avut loc in Nisa. Un cetatean francez cu origini tunisiene a spulberat cu un camion frigorific de 19 tone o multime de oameni care sarbatoreau Ziua Nationala a Frantei pe Promenade des Anglais. Atentatorul a fost impuscat si ucis de politie.

Evenimentul a fost descris de catre Agence France-Presse ca fiind al treilea atac terorist major in Franta de la inceputul anului 2015. Atacul a fost revendicat de gruparea Stat Islamic. Procurorul Parisului, Francois Molins, a declarat ca soferul camionului care a intrat in multime si-a exprimat sustinerea fata de gruparea jihadista.

Atentatul de la aeroportul Ataturk - 28 iunie

Peste 40 de persoane au fost ucise la Istanbul, iar mai mult de 200 au fost ranite, dupa ce trei atacatori sinucigasi au atacat zona de sosiri a aeroportului international Ataturk din Istanbul. Atacatorii au mitraliat pasageri si politisti aflati in post, iar apoi s-au detonat.

Televiziunile au difuzat imagini foarte impresionante, in care un politist trage intr-un terorist, iar acesta din urma, ranit, cade la pamant si declanseaza incarcatura exploziva.

Atentatele de la Bruxelles din 22 martie

Metropola belgiana Bruxelles a fost zguduita de atentatele teroriste comise de jihadistii Statului Islamic la aeroportul Zaventem si la statia de metrou Maelbeek, in care si-au pierdut viata 34 de persoane, iar alte 198 au fost ranite. Autoritatile belgiene au ridicat nivelul de alerta, iar strazile orasului au fost invadate de soldati inarmati pana in dinti, in vreme ce locuitorii au ramas in spatele ferestrelor.

Potrivit BBC, la ora locala 8:00, doua explozii simultane s-au produs in terminalul de plecari al aeroportului Zaventem din Bruxelles. O ora mai tarziu, alta deflagratie a lovit statia de metrou Maelbeek, din apropierea institutiilor europene. Atentatele au avut loc la doar patru zile dupa capturarea lui Salah Abdeslam, implicat în planificarea atacurilor teroriste din Paris, de la 13 noiembrie, soldate cu 130 de morti.

Sursa foto: CRM / Shutterstock

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri