Guvernul olandez sare in ajutorul ING

Guvernul olandez sare in ajutorul ING[Update]: “Aceasta tranzactie este comerciala si are ca scop atragerea de capital de pe piata. Nu a fost determinata de rezultatele financiare sau de pierderile estimate pentru Q3 2008. In ultimele 2 saptamani, ING a analizat optiunile pe care le are la dispozitie privind o injectie de capital iar facilitatea oferita de guvernul olandez a fost cea mai avantajoasa – in termeni pe pret dar si datorita faptului ca tranzactia nu dilueaza drepturile actionarilor si nu ofera drept de vot. Din suma totala de 10 miliarde EUR, 5 milarde vor fi alocate bancii pentru a-si creste rata capitalului propriu (Tier 1) la 8%”, a declarat Misu Negritoiu, Director General al ING Bank Romania.

Grupul financiar va vinde guvernului actiuni preferentiale si va plati o dobanda anuala de 8,5%, conform unui anunt facut ieri seara de ministrul olandez al Finantelor, Wouter Bos, de catre directorul executiv al ING, Michel Tilmant si de catre presedintele bancii centrale a Olandei, Nout Wellink (foto: de la stanga la dreapta).

Tot in cursul zilei de ieri, Sunday Times anunta in premiera ca grupul financiar ING negociaza cu guvernul olandez acordarea unui ajutor de stat estimat la circa 9 miliarde euro.

Televiziunea publica olandeza NOS a informat, de asemenea, ca ING lucreaza la un plan de consolidarea a capitalului sau, proiect despre care in curand s-ar putea afla mai multe informatii.

ING Groep NV este prezent si pe piata din Romania, pe segmentele de asigurari, fonduri de pensii si bancar.

ING Bank Romania, a zecea banca din banking-ul romanesc, are statut de sucursala a ING Group, fiind astfel supervizata direct de banca centrala a Olandei.

Criza financiara a obligat mai multe Guverne din Europa sa sara in ajutorul unor banci puternice, cele mai recente cazuri fiind resuscitarea financiara a unor grei precum Royal Bank of Scotland, a doua mare banca din Marea Britanie, si UBS, cea mai mare banca din Elvetia.

ING vede pierderi de 500 mil. euro in T3

ING vede pierderi de 500 mil. euro in T3Reprezentantii ING au refuzat sa comenteze stirile publicate duminica, iar un purtator de cuvant al grupului financiar spusese, sambata, ca ING ia in considerare mai multe variante pentru consolidarea capitalului sau, printre care si cea a banilor de la guvern.

Reprezentantii ministerului olandez de Finante si cei ai bancii centrale au refuzat sa comenteze, scrie Bloomberg, citat de NewsIn.

In contextul in care guvernele lumii au alocat miliarde intregi din fondurile statului, ca sa contribuie la stabilizarea bancilor locale, guvernul olandez a pus deoparte 20 miliarde euro, pe care sa ii acorde institutiilor financiare.

ING anuntase, vineri, ca ar putea afisa pierderi nete de aproape 500 milioane euro (674 milioane dolari) in trimestrul al treilea, comparativ cu aceeasi perioada de anul trecut. Daca se vor adeveri, acestea vor fi primele pierderi ale grupului, de la infiintarea sa in 1991. Stirea a depreciat actiunile ING pana la un nivel minim al ultimilor 13 ani.

Daca ING va folosi programul guvernamental olandez, atunci va proceda asemanator cu unele banci britanice si suedeze concurente, care au cerut linii de finantare de urgenta de la guvernele lor.

Plafonul de garantare a depozitelor ING Bank - 100.000 euro

Plafonul de garantare a depozitelor ING Bank - 100.000 euroPlafonul de garantare a depozitelor de la ING Bank Romania a crescut de la 38.000 de euro la 100.000 de euro, in urma deciziei luate recent de banca centrala a Olandei.

"ING Bank Romania, avand statut de sucursala a ING Group, este supervizata direct de banca centrala a Olandei si se supune reglementarilor acesteia. Ca urmare, pentru toate depozitele de la ING Bank Romania, inclusiv sumele aflate in contul curent cu card atasat ING Card Control, se aplica acest nivel nou de garantare", a mai anuntat banca.

ING Bank Romania, avand statut de sucursala a ING Group, este supervizata direct de banca centrala a Olandei si se supune reglementarilor acesteia.

Contextul actual poate crea oportunitati bune de achizitii ale unor banci din sistemul romanesc, in special de catre fondurile de investitii, iar ING Bank continua sa se uite la eventuala preluare, a declarat recent directorul general al ING Bank Romania, Misu Negritoiu.

"Avand in vedere conditiile din piata, pot aparea oportunitati bune pentru achizitii, cele mai favorizate in acest sens fiind fondurile de investitii, iar o banca de dimensiuni mai reduse poate fi cumparata de astfel de fonduri. Institutiile financiare mari nu se mai arunca la asemenea achizitii", a spus Negritoiu.

El a dat exemplul preluarii bancii olandeze ABN Amro de un consortiu din care a facut parte si Fortis, pentru care pretul de cumparare a ABN "s-a dovedit mai mult decat o expunere decenta".

Pe de alta parte, directorul ING Bank considera ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) are resurse suficiente pentru a face fata in cazul in care ar aparea probleme pentru unele banci mici din Romania.

"Nu sunt in pozitia sa stiu daca vor exista sau nu astfel de probleme, dar nu cred ca ar putea genera un risc sistemic. BNR nu a avut niciodata atat de multe resurse: rezervele valutare au ajuns la 26 miliarde euro, iar acestora li se adauga si rezervele minime obligatorii foarte ridicate", a mai spus Negritoiu.

El a adaugat ca vede necesara o eventuala scadere a nivelului rezervelor minime obligatorii, care ar constitui "un balon de oxigen", sporind lichiditatea din piata.

Anul trecut, ING Bank Romania si-a sporit profitul brut cu 148% fata de 2006, pana la 72,9 milioane lei, in conditiile in care activele bancii au avansat cu 13%, pana la 8,1 miliarde lei (2,24 miliarde euro).

Pe partea de venituri, banca si-a propus sa inregistreze o crestere de 18% in acest an.

Pe segmentul serviciilor bancare pentru populatie (retail), banca urmareste sa ajunga la 750.000 de clienti pana la sfarsitul anului si la un milion de clienti pana in 2010, de la 500.000 la finalul anului trecut.