1 / 4

Impactul economic al gripei porcine ar putea fi drastic in unele tari

Blanchard a spus ca este clar ca volumul turismului va fi afectat de pandemie, dar a precizat ca este prea devreme pentru a estima care ar putea fi efectul gripei porcine asupra economiei mondiale, aflata deja in grava recesiune.

"Ar putea fi vorba de ceva de o amploare asemanatoare cu actuala criza? Informatiile pe care le avem in acest moment indica faptul ca este un eveniment (economic) relativ minor", a spus Blanchard, citat de Reuters.

Mexicul a cerut populatiei sa stea acasa timp de cinci zile, intr-o inchidere partiala a activitatilor economice, iar banca centrala a avertizat ca epidemia ar putea adanci recesiunea din tara, afectand o economie ce a scazut deja cu 8% in primul trimestru comparativ cu aceeasi perioada de anul trecut, scrie NewsIn.

Intre timp, pietele mondiale primesc noi stiri despre evolutia gripei.

Virusul a omorat 176 de oameni in Mexic, iar cazuri de infectie au fost anuntat in Statele Unite, America Latina si Europa.

Romania are capacitatea, in prezent, de a trata 460.000 de persoane cu medicamente antivirale eficiente contra noii gripe, iar daca va fi nevoie, vom creste aceasta rezerva, a spus ministrul Sanatatii, Ion Bazac.

Ministrul a precizat ca, in tara noastra, nu exista, pana la aceasta ora, nicio suspiciune si niciun caz confirmat de infectare cu virusul noii gripe. "Nu s-a constatat nicio problema la persoanele intoarse zilele trecute din tarile afectate", a spus Bazac.

Potrivit lui Bazac, in ultima sedinta a Comitetului de coordonare si actiune al ministerului s-a dispus alocarea unui stoc de antivirale pentru 10.000 de persoane din categoriile cu grad ridicat de expunere, respectiv cadre medicale si personal diplomatic din zonele afectate.

Daca pandemia se va agrava, totusi, afectand schimburile comerciale, costurile acesteia pentru economia mondiala ar putea urca la mii de miliarde de dolari, potrivit unor studii anterioare ale Bancii Mondiale (BM).

Studiile au mai aratat ca gravitatea pandemiei depinde de infectii, de rata de mortalitate, de durata acesteia si de gradul de pregatire a populatiei si companiilor.

Problemele economice ar putea fi generate de absenteismul major, in conditiile in care oamenilor li se va cere sa stea acasa - sau ar putea alege sa stea acasa, ca sa aiba grija de rude bolnave sau pentru a nu fi expuse virusului.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri