Care sunt principalele probleme ale brokerilor?

Care sunt principalele probleme ale brokerilor?Bursa nu are emitenti de calibru, nu are produse financiare, reglementarile si legislatia sunt complicate si promoarea este insuficienta. Asa arata o scurta radiografie a lipsurilor pietei de capital.

Nicolae Ghergus (foto) abordeaza acest subiect in profunzime, identificand o alta serie de aspecte care ingreuneaza procesul de maturizare a bursei romanesti.

“Principala problema a brokerilor nu depinde de ei insisi, ei sunt prizonierii efectelor politicilor guvernamentale, concretizate in neincrederea mediului de afaceri international, si legat de aceasta, de cresterea accentuata a valorii dobanzilor din ultimele 12 luni, care a dus la migrarea banilor catre plasamente mai putin riscante, dar si cu randamente bune, precum depozitele bancare si titlurile de stat”, a declarat el.

Problema secundara a brokerilor este slaba promovare a pietei de capital in randul clientilor de retail, intemeierea business-urilor pe speculanti foarte activi si pe ideea ca banii investitorilor externi rezolva orice problema.

“Exista si un soi de competitie nesanatoasa intre brokerii de retail si cei care ofera servicii ''corporate'' in scopul obtinerii facilitatilor puse la dispozitie de BVB (conturi globale versus individuale, limita de variatie versus piata libera etc.), care nu inteleg ca unii fara altii nu pot exista”.

Citeste opinia specialistilor despre lipsa instrumentelor financiare de la Bursa

Are bursa probleme institutionale?

Are bursa probleme institutionale?In ultimul an, executivul Bursei si-a schimbat conducerea, dupa demisia lui Stere Farmache in decembrie, alegerea Ancai Dumitru ca director interimar si, de curand, pe o perioada nedeterminata, si inlocuirea dupa pensionarea Petrei Alexandru cu Alin Barbu, al doilea conducator al bursei.

Schimbarile s-au facut fara valva, iar Ghergus confirma faptul ca Bursa nu are mari probleme institutionale si oricum ele nu ar afecta major piata, fiind in afara ariei de interes public.

“Avem un consiliu al bursei care putea sa accelereze planurile de dezvoltare ale pietei, dar si mebrii lui au fost luati de valul cresterilor din anii 2006-2007, perioada in care niciunul dintre brokeri nu simtea foarte mari nevoi”, a declarat directorul Confident Invest.

Insa, o critica pe care el o aduce conducerii Bursei este legata de intarzierea crearii unei zone de reglementare sub nivelul de piata nereglementata.

“Era esential sa se puna la dispozitia nou venitilor la bursa un segment de piata de tip Sistem Alternativ de Tranzactionare (MTF), care sa contina reguli mai putin stricte pentru emitenti si care sa ii obisnuiasca cu liberul transfer al actiunilor si cu principiile guvernantei corporative la nivel de optiune, fara temerile naturale ale acestora privitoare la 'captivitatea' unei piete reglementate, CNVM sau penalitatile Ofertei Publice Obligatorii”, explica el.

Cu alte cuvinte, ceea ce abunda pe pietele mari ale lumii, celebrele ''start-up'' - uri, lipseste cu desavarsire la noi.

“Majoritatea new-entry-urilor de la BVB au fost societati venite de pe piata RASDAQ, adica tot de pe Bursa, sau cele listate din mila Statului”.

In ce priveste relatia investitorilor cu bursa, ea nu trebuie sa fie una directa. BVB le pune la dispozitie toate datele necesare, prin intermediul operatorilor.




Piata este afectata de lipsa unei strategii concrete de dezvoltare

Piata este afectata de lipsa unei strategii concrete de dezvoltareIn acest moment, piata este afectata foarte grav de contextul global si de cel macroeconomic local.

Ghergus crede ca influenta lipsei unor anumite facilitati solicitate de operatori afecteaza piata intr-o masura mai mica.

"Ar fi simplu sa invinuim conducerea bursei pentru toate neimplinirile brokerilor din ultimii doi ani, insa nu ar fi corect. Cu toate acestea, nu putem sa lasam neobservata lipsa unei strategii de dezvoltare, a carei asumare a fost evitata de Consiliul de Administratie, care sa traseze prioritatile de dezvoltare si sa canalizeze eforturile tuturor catre restructurarea pietei Rasdaq, crearea unui MTF, care sa faciliteze listarea instrumentelor financiare internationale”, explica el.

Mai mult, un element esential ar fi crearea unei piete solide a instrumentelor financiare cu venit fix, care sa stopeze migrarea banilor din piata de capital catre depozitele bancare si diversificarea veniturilor BVB, continua Ghergus.

Restul “cererilor”, conturi globale, tipuri de ordine, facilitati si mecanisme de tranzactionare, sunt chestiuni utile, insa nu au influenta majora asupra volumului tranzactiilor, sustine el.



O bursa matura: Scenariu optimist sau visul etern al brokerilor?

O bursa matura: Scenariu optimist sau visul etern al brokerilor?Bursa mai are multi pasi de facut pana la maturizarea deplina, dar sunt actorii pietei pregatiti pentru acest lucru?

Directorul Confident este convins ca bursa si brokerii sunt pregatiti, dar invoca alte probleme mari, de natura sociala, precum lipsa culturii investitionale a romanilor, lipsa inclinatiei catre economisire si atractia ''miracolelor'' pietei imobiliare.

“Aceste caracteristici sunt, fara indoiala, cele mai mari probleme ale pietei de capital romanesti, alaturi de lipsa interesului acordat de institutiile de stat”, considera el.

Solutia se intervede, deocamdata, ca un scenariu optimist, in care CNVM ajuta la dezvoltarea pietei, BNR intelege rolul bursei in piata financiara si statul roman sustine cu masuri fiscale intelepte.

“Cum ar fi sa ne imaginam un scenariu in care CNVM sa conlucreze la dezvoltarea pietei si nu doar la reglementare, supraveghere si protectia investitorilor, si BNR sa inteleaga ca o piata de capital puternica ar putea sparge monopolul bancar asupra pietei financiare si i-ar ajuta sa ajusteze mai simplu dezechilibrele din piata monetara. Si mai ales statul roaman, care ar putea sa inteleaga ca pentru o mica facilitate fiscala acordata emitentlor listati pe o piata reglementata, ar putea diminua controlul si ar creste gradul de transparenta a acestor emitenti, prin simpla respectare de catre acestia a regulilor de guvernanta corporativa?”, se intreaba Ghergus.

Dar tot el admite ca acestea sunt marile vise eterne ale brokerilor din Romania, mai ales dupa cosmarul ultimilor doi ani.

“Incertitudinea materializarii lor ma duce cu gandul la faptul ca ne-ar costa inzecit mai mult consultantii si firmele de lobby ca arme pentru schimbarea mentalitatilor, decat medicamentele si psihologii pentru atenuarea a ceea ce ne va mai rezerva inca viitorul”, conchide Nicolae Ghergus.

Vezi toate articolele din campania "Investitor roman, caut bursa matura", proiect sustinut de Intercapital Invest