Care sunt principalele probleme ale brokerilor?
Are bursa probleme institutionale?
Piata este afectata de lipsa unei strategii concrete de dezvoltare
O bursa matura: Scenariu optimist sau visul etern al brokerilor?
1 / 5

Care sunt principalele probleme ale brokerilor?

Bursa nu are emitenti de calibru, nu are produse financiare, reglementarile si legislatia sunt complicate si promoarea este insuficienta. Asa arata o scurta radiografie a lipsurilor pietei de capital.

Nicolae Ghergus (foto) abordeaza acest subiect in profunzime, identificand o alta serie de aspecte care ingreuneaza procesul de maturizare a bursei romanesti.

“Principala problema a brokerilor nu depinde de ei insisi, ei sunt prizonierii efectelor politicilor guvernamentale, concretizate in neincrederea mediului de afaceri international, si legat de aceasta, de cresterea accentuata a valorii dobanzilor din ultimele 12 luni, care a dus la migrarea banilor catre plasamente mai putin riscante, dar si cu randamente bune, precum depozitele bancare si titlurile de stat”, a declarat el.

Problema secundara a brokerilor este slaba promovare a pietei de capital in randul clientilor de retail, intemeierea business-urilor pe speculanti foarte activi si pe ideea ca banii investitorilor externi rezolva orice problema.

“Exista si un soi de competitie nesanatoasa intre brokerii de retail si cei care ofera servicii ''corporate'' in scopul obtinerii facilitatilor puse la dispozitie de BVB (conturi globale versus individuale, limita de variatie versus piata libera etc.), care nu inteleg ca unii fara altii nu pot exista”.

Citeste opinia specialistilor despre lipsa instrumentelor financiare de la Bursa

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri