Cum arata bursele vecine
Care sunt principalele probleme ale BVB?
“Mai este o cale lunga pana la maturizarea pietei”
1 / 4

Cum arata bursele vecine

Prin strategii de dezvoltare eficiente, management puternic si sprijin din partea statului, o mare parte din bursele din Europa de Est au ajuns la niveluri ridicare, din punctul de vedere al maturitatii pietei.

Astfel, Bursa din Praga e mai dezvoltata, in primul rand datorita oamenilor care au proiectat aceasta piata de capital, spune Ovidiu Fer (foto), analistul Wood.

“Sistemul de tranzactionare (ca si celelalte de la Varsovia si Budapesta) e compatibil cu toate bursele vest-europene. Cateva companii mari dau lichiditatea bursei: CEZ (companie de stat cu 30% free-float), Telefonica (fostul operator national de telefonie), Komercni Banka, Unipetrol, Pegas”, explica el.

In plus, si costurile de tranzactionare sunt foarte mici (0,01%, adica doar 1 bps), acest lucru fiind valabil pentru toate bursele central-europene.

La Varsovia, bursa e inca de stat, dar dezvoltarea este deosebita.

Vezi raportul dintre capitalizarea bursiera si PIB


“Au un management modern, profesionist, care impreuna cu reprezentantii statului au adus bursa pe primul loc in regiune la toate capitolele: lichiditate, companii listate, tipuri de produse (prima in regiune si la contractele futures)”, continua analistul.

Practic, bursele de succes din regiune au reusit sa se dezvolte printr-o politica activa de atragere de emitenti, dar si prin adaptarea legislatiei astfel incat piata locala sa fie avantajoasa.

Un exemplu concret este cel al Poloniei, unde fondurile de pensii sunt obligate sa investeasca doar in emitenti listati la Bursa din Varsovia.

Cand va ajunge Bursa din Romania cel putin aproape de nivelul pietelor din regiune?

“O intrebare la care as raspunde foarte usor, daca am avea un plan pe urmatorii ani, oamenii necesari, unitate in decizii, colaboarea buna intre institutiile pietei, deschidere mai mare din partea CNVM si proactivitate din partea BVB. As spune 2-3 ani, dar cred ca sunt prea optimist. Avand in vedere ca nu avem aceste lucruri, probabil preluarea BVB de catre o bursa mare ar rezolva macar o parte din ele”, a declarat Ovidiu Fer.

Vezi care sunt problemele de legislatie ale pietei de capital romanesti

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri