Totul pare sa fie croit impotriva intereselor investitorilor romani

La o prima radiografiere, cele mai acute probleme ale pietei de capital, in acest moment, sunt dezinteresul si lipsa de incredere fata de viitor, spun specialistii Prognosis, Vlad Ionescu si Alex Stoian (foto).

“De cand facem masuratorile pentru « Sentimentul Pietei » - mai bine de un an de zile – am observat modificari in parametrii de tranzactionare ai investitorilor activi. Nu vorbim doar de reducerea valorica a portofoliului (reducere fireasca in conditiile in care preturile actiunilor au cazut in aceasta perioada) ci si de alti indicatori pe care ii urmarim , cum ar fi frecventa de tranzactionare”, explica Alex Stoian, partener in cadrul proiectului Progonis.ro, companie de research pe piata de capital.

Astfel, daca la inceputul anului aproape jumatate din investitorii activi derulau cel putin o tranzactie pe saptamana, in prezent, procentul este sub 55%.

Dinamica acestui fenomen este mai ridicata decat pe alte burse ale lumii, in care se fac masuraratori similare, asa ca nu poate fi pusa exclusiv pe seama crizei.

“Exista inca riscul ca BVB sa ajunga din nou o piata a institutionalilor si a unui grup restrans de jucatori, marea masa a celor veniti pe bursa in 2006-2008 sa devina investitori doar in statistici, iar sperantele pe care ni le puneam in atragerea masiva de investitori (300.000 pana in 2010!) sa para o farsa”, sustine Stoian, care este de parere ca lipsa actuala de incredere provine tocmai din faptul ca totul pare sa fie croit impotriva intereselor investitorilor.

De exemplu, din ultimele sondaje realizate de Prognosis se constata ca 85% din participantii la studiul de sentiment cred ca ridicarea pragului la SIF-uri ar fi benefica pentru bursa romaneasca, insa doar 20% acorda sanse ca acest lucru sa se intample in cursul acestui an.

“Proiectul de transformare a pietei Rasdaq, modul de numire a membrilor CNVM, politicile economice sunt doar cateva din subiectele pe care le-am abordat si care ne-au condus la aceasi concluzie: diferenta imensa intre ceea ce cred investitorii ca este de bun simt sa se intample si sperantele lor ca aceste lucruri sa fie puse efectiv in practica ii indeparteaza incet-incet de bursa”, considera Alex Stoian.

Citeste cum vad analistii Wood&CO solutiile problemelor pietei de capital romanesti




Investitorii simt nevoia sa se perfectioneze pe bursa

In ultimul an si jumatate de cand fac research, specialistii Prognosis au vazut cum investitorii simt nevoia sa fie in trend, sa se perfectioneze pe bursa.

“Nevoia de informatie alternativa, cum este studiul de Sentiment al Pietei, este reala. Daca aceasta imbraca si o forma concreta , actionabila, este cu atat mai apreciata”, explica Stoian.

Pe 8 mai, ziua in care au fost livrate rezultatele raportului de Sentiment, in urma anlizei pe indiceie BET-FI, care era pe maxime, Prognosis.ro a lansat expresia “Vinde-n mai, de ce mai stai?”. Si admite ca si-a asumat un risc, acela de a “o da in bara”, pentru ca orice previziune legata de evolutia ulterioara a bursei impune un grad ridicat de risc.

“Am optat pentru un mesaj direct, cel care reiesea din analiza indicatorilor. Cei care au vandut atunci BET-FI-ul au facut o afacere buna, iar feedback-ul pe care l-am primit de la investitori a fost excellent”, sustine el.

Sentimentul, indicator contrarian, functioneaza bine la extreme; nu se pot avea mereu semnale clare, insa atunci cand acestea apar, sunt anuntate imediat.

“Investitorii apreciaza asta, mai mult decat abilitatea de a spune lucruri vagi care sa iti dea tot timpul dreptate”, a mai spus reprezentantul companiei de research.

Bursa are nevoie de emitenti si investitori noi

Bursa are nevoie de emitenti si investitori noiPoate una din cele mai evidente probleme, semnalate de toata lumea, este ca bursa are nevoie de emitenti si investitori noi.

Chiar daca sunt oameni care lucreaza si la aceste aspecte, lucrurile nu sunt atat de simple.

Alex Stoian povesteste din incercarile sale de a isi atrage amicii la Bursa.

“ M-a surprins ca la nivelul celor care deocamdata nu au nicio legatura cu investitiile pe piata de capital, exista o bariera legata de convingerea ca tot “baietii buni” castiga si aici, ca ei au ponturile, ca ei fac piata”, spune el.

Dar el insusti si-a inceput cariera de investitor cu detineri la un emitent controlat la unul din acei “baieti buni”.

“M-am trezit in mijlocul unui squeeze-out original , care avea in spate mecanismul perfect legal al unei majorari de capital. Am pierdut bani atunci, si primul meu contact cu bursa a fost un dezastru”, isi aminteste el.

Astfel, transparenta trebuie sa fie o componenta majora a noii imagini a bursei romanesti, dar cu conditia sa reflecte o stare de lucruri existente, sa nu fie doar o lozinca.

“Sigur ca Bursa de Valori Bucuresti, ca majoritatea institutiilor de calibrul sau, ar avea nevoie de o re-inventare. O re-asezare, pe niste principii sanatoase, o re-improspatare, un suflu nou”, declara Vlad Ionescu, partner in Prognosis.ro.




Dumul de la cumpar actiuni! in Obor pana la un ring civilizat

Ionescu sustine ca piata de capital are nevoie de doua lucruri importante: educatie si imagine pozitiva, mai ales ca la noi nu exista o traditie bursiera.

Mai mult, el sustine ca in Romania, bursa a fost impusa intr-un fel, prin programul de privatizare in masa, efectele, pregatirea si implementarea sa.

“Eram doar un copil pe vremea aceea insa tin minte cum in piata, la Obor, oameni care nu inspirau deloc incredere strigau in gura mare : “cumpar actiuni!” De aici pana la un ring civilizat de tranzactionare este o distanta imensa pe care mi-e teama ca multi nu au inteles-o. Daca si acum in mintea oamenilor a ramas aceeasi idee, de smecherie si specula cu actiuni, situatia este grava”, sustine el.

De aceea, absenta educatiei in domeniu este cea mai mare problema a Bursei, pornind de la predarea economiei in licee si diferentele dintre noi si statele cu traditie bursiera, unde conceptele si chiar practica pe platforme virtuale incepe de la 13-14 ani.

“Mai avem un drum lung de parcurs. Este nevoie de un efort si de o sinergia diverselor parti implicate printre care sistemul educational, SSIFuri si brokeri, bursa ca institutie”, a mai declarat Ionescu.

El spera sa avem parte de o solutie fireasca, mai ales ca in situatii de criza doar cei rezistenti supravietuiesc, evolueaza si trec mai departe.

“Fiecare din partile implicate sunt nevoite sa caute si sa implementeze solutii: brokerii pentru aducerea de investitori, emitentii pentru transparenta si Bursa, pentru o re-inventare. Competitia pe o piata concurentiala va genera solutii si idei noi”, conchide reprezentantul Prognosis.ro.

Citeste toate articolele din campania "Investitor roman, caut bursa matura", proiect sustinut de Intercapital Invest.