Problemele pietei de capital
Cum se implica CNVM in maturizarea pietei
Solutii pentru sustinerea pietei, pe timp de criza
Comunicarea intre actorii pietei – o problema?
1 / 5

Problemele pietei de capital

Dupa cativa ani de cresteri continue, criza financiara care a lovit si piata de capital romaneasca a aratat lucruri si evolutii la care putini se gandeau. Pentru cei mai tineri, care nu au trait criza din 1998-1999, aceste deprecieri au fost prima lectie de criza.

Consecintele au fost majore si s-au resimtit in scaderea activitatii de tranzactionare si cresterea volatilitati. Adancirea fenomenelor negative pe piata de capital au implicat si reducerea vizibila a numarului de investitori activi.

Gabriela Anghelache (foto), presedintele Comisiei Nationale, apreciaza ca printre cauzele care au condus la ingustarea pietei bursiere se numara si delistarile, inclusiv cele precedate de oferte publice de preluare, lipsa unor noi emitenti sau slaba reprezentativitate a actualilor emitenti in sectoarele reprezentative ale economiei.

„Bursa de Valori Bucuresti ar trebui sa se concentreze pe atragerea de noi emitenti concomitent cu crearea de noi produse si identificarea tranzactionarii pe piata reglementata a instrumentelor financiare derivate. Lista emitentilor admisi la tranzactionare pe piata reglementata ar putea fi extinsa cu emitentii tranzactionati in prezent pe piata Rasdaq, in conditiile in care acestia indeplinesc conditiile necesare si isi exprima acordul pentru tranzactionarea pe piata reglementata”, a declarat Anghelache.

Un alt aspect care constituie o problema majora a BVB este procesul de incadrare a Pietei RASDAQ in prevederile Legii nr. 297/2004 privind piata de capital.

„Pana la emiterea unui act normativ primar in baza caruia sa fie posibila tranzactionarea unor valori mobiliare pe piata reglementata administrata de B.V.B. fara acordul emitentilor, in conditiile in care valorile mobiliare respective nu sunt tranzactionate pe o alta piata reglementata, Bursa ar trebui sa solicite acordul prealabil al emitentilor care ar fi eligibili pentru tranzactionarea pe piata reglementata”, a mai spus ea.

In plus, seful CNVM considera ca BVB si Asociatia Brokerilor sunt in masura sa identifice efectele introducerii unor mecanisme noi, in contextul in care unele dintre acestea au constituit elemente generatoare ale crizei financiare internationale.

Citeste un interviu cu presedintele Asociatiei Investitorilor pe Piata de Capital


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri