Problemele semnalate de cititori

Problemele semnalate de cititoriCititorii Wall-Street au comentat si si-au exprimat parerea cu privire la problemele punctuale ale bursei sau au preferat sa isi expuna viziunea proprie, de ansamblu, asupra pietei romanesti.

Dan P. spune ca sunt mai multe cauze ale imaturitatii bursei, cum ar fi orientarea celor care ar trebui sa se ocupe de promovarea ei spre castiguri personale, lipsa de incredere sau imaginea neconsolidata.

“In alta ordine de idei, mi se pare destul de ridicata taxa de intrare pe anumite platforme digitale din tara care fac tranzactii forex sau pe alte tipuri de burse intrenationale”, sustine el.

Un alt cititor, Mircea crede ca BVB ar trebui sa dea o mai mare importanta micului investitor, nesofisticat. In opinia sa, orientarea catre public ar imbunatati imaginea bursei si ar spori numarul conturilor.

Dana C. sugereaza ideea ca bursa are o imagine preponderent speculativa, cu volume mici, lucruri ce deriva din faptul ca activitatea este o oglinda a politicilor guvernamentale si din neincrederea in mediul de afaceri romanesc.

“Piata de capital nu ofera alternative de finantare rapida si ieftina pentru companii.Romanii nu au cultura financiara in general, cultura investitionala in special, ei prefera sa economiseasca. Nu in ultimul rand, societatile de servicii si investitii financiare simt lipsa personalului calificat, a oamenilor competenti”, a spus cititoarea.

Laurentiu considera ca piata este suprareglementata de CNVM. “Orice initiativa in piata de capital (fonduri de investitii, listari de companii, de emisiuni de obligatiuni etc ) este supusa unei birocratii ucigatoare, unui imobilism in gandire si actiune greu de depasit din partea entitatilor de reglementare. Fara o relaxare in reglementari si fara oameni deschisi la nou si competenti lucrurile vor evolua in pasul piticului”, sustine el.

Dan rezuma probleme pietei de capital la “lipsa de transparenta, legislatie slaba, brokeraj slab, usor de manipulat de jucatori inregimentati politic si agreati de putere”.

Solutii ale cititorilor

Solutii ale cititorilorUn alt cititor Wall-Street, Peter, prezinta intr-un e-amil trimis catre redactie, cateva idei pentru a intelege reflectarea bursei in mentalul colectiv:

- pentru a face bursa mai interesanta ar fi nevoie sa se creeze un mic departament care sa identifice, dupa un studiu, care este prezenta bursei in media, de la cotidiane si saptamanale de specialitate, pana la ziare nationale de informare, cum se reflecta in presa audio si vizuala.

- dupa definitivarea acestui studiu, aceasta echipa ar fi nevoie sa intocmeasca o sinteza pentru boardul institutiei, propunand politice de promovare a bursei pe piata media, acolo unde nu exista. In plus, echipa ar trebui sa conceapa o lista de publicatii pe care sa le monitorizeze, pentru a fi la curent cu fiecare articol de bursa, pe de o parte, pentru a evalua caracterul comentariului, gradul de intelegere a miscarilor si evolutiilor pe bursa, dar, mai important, sa apere imaginea bursei, in cazul in care este atacata pe nedrept sau pe drept.

- acest departament ar trebui sa tina legatura permanent cu conducerea executiva si deliberativa a bursei, pentru a lua masurile de rigoare, adica a adresa scrisori in care sa se corecteze, acolo unde redactorii publicatiei au gresit, si sa anunte masuri de indreptare, acolo unde au avut dreptate jurnalistii.

- dupa o monitorizare de 6 luni, aceasta echipa face o sinteza a imaginii bursei in presa interna, putand sa propuna solutii de imbunatatire, nu pe termen scurt, ci pe termen mediu si lung, inclusiv, nu stiu daca se studiaza, elemente bursiere in scoli, si nu numai in cele de specialitate, cu profil economic.

- grupul de monitorizare a presei, dupa 6-12 luni poate propune modalitati de promovare a bursei prin reclame targetate, dar, mai important, poate face propunere de organizare, in parteneriat anumite publicatii, dar, mai important, cu publicatii care nu sunt de nisa, dar au interes, seminarii. seminariile sa aiba parteneri cat mai multi, pentru a propaga problemele pe care le propune bursa. Acest rol activ este cel mai important.

- poate ar fi interesant ca - urmand modelul bancii nationale - sa fie un numar limitat de persoane, imputernicite de consiliul de administratie, care sa poata face comentarii la obiect privind probleme de interes pentru bursa, in publicatii important de natura financiar si de informatie generala, care sa fie formatoare de opinie, in interesul bursei.

Alin ne-a transmis o definitie interesanta a bursei, data de Fernand Brendel, pentru ca toata lumea sa inteleaga ce inseamna: “Bursa este ultimul etaj al unei piete care nu se mai inchide si care cuprinde si domina intreaga activitate economica”.

El crede ca lumea nu intelege faptul ca la bursa nu se tranzactioneaza decat viitor, produsele fiind analizate din acest unghi.

“Dar cati inteleg aceste lucruri? Cati agenti de bursa sint capabili sa faca scenarii si sa atraga clienti? Sa vada jocurile financiare viitoare si sa gaseasca solutii optime pentru clienti? Pe romaneste, tepele economice sau mai bine zis ,,jocurile dinainte facute " au creat imaginea bursei. Fonduri care au cazut peste noapte, tranzactii asupra carora au planat suspiciuni ,afaceri ,,ciudate", Nici un scenariu de contracarare al agentilor bursieri pentru a feri clientii? Chiar nu se putea face nimic ”, se intreaba cititorul.



Experiente personale

Experiente personalePe langa sugestii si opinii, cititorii campaniei Wall-Street au impartasit si experiente personale in piata de capital.

Constantin spune ca a primit multe invitatii de a intra pe Bursa, dar a preferat sa nu fie speculator.

“In opinia mea, este mult prea pretentios sa numesti speculatorii, investitori. Investitorii adevarati sunt o categorie selecta de oameni pe care Romania nu stiu daca ii va avea in urmatorii 30 de ani”, spune el.

Cititorul povesteste o experienta personala cu o firma autohtona de brokeraj, care a insistat sa il atraga ca si client.

”In urma insistentelor m-am dus la o firma unde am discutat cu un baietel de 20-22 de ani care incerca din rasputeri sa ma convinga sa fac parte din portofoliul lui de clienti. L-am ascultat cu atentie si l-am intrebat,in final, un singur lucru esential in viziunea mea: Poti sa-mi dai din tot portofoliul tau de clienti doar 5 nume si numere de telefon sa-i pot contacta si sa-i intreb cat de multumiti sunt de serviciile tale ca broker si de serviciile companiei pe care o reprezinti? Circa 5-10 secunde s-a lasat tacere. Apoi si-a revenit si a inceput sa invoce clauzele de confidentialitate din contract, acordul sefilor si altele. I-am spus sa ceara acordul si sa-mi prezinte ceea ce i-am cerut. Dupa 2 saptamani ma suna sa-mi spuna ca nu poate sa faca ceea ce i-am cerut insa sa am incredere si sa vin cu banii sa nu pierd "oportunitatea" oferita de el , pe care am refuzat-o insa”, povesteste Constantin.

Mircea, spune ca a decis sa se fereasca de bursa. Dupa ce a avut cateva incercari directe care s-au terminat nefericit, a apelat la fonduri de investitii, in speranta ca va intalni oameni mai avizati.

”Am investit deci cite 50 000 Ron in trei fonduri de investitii si am pierdut la toate intre 20% si 55% dupa o asteptare de circa 3 ani. La primele doua pe care le-am lichidat la inceputul anului 2008 criza nu este o scuza. In schimb, indiferent de rezultate societatea de administrare isi trage comisionul calculat probabil in procente la valoarea initiala a fondului. Astfel am decis sa ma ocup personal de investitii directe pe care sa le pot controla direct si sa evit cat pot Bursa. In concluzie, consider ca economia Romaniei nu poate sustine o bursa adevarata si cea care exista este un fel de balon de sapun”, explica el.

Un alt cititor, V., activ timp de patru ani pe piata romaneasca, spune ca este nevoie, in primul rand, de o mai buna informare si de promovare in mediul online.

“Eu lucrez de 4 ani in acest domeniu si am pornit ca autodidact. Ce am observat este ca foarte putine firme pun accent pe marketingul online. Probabil aceasta criza o sa ii oblige pe multi sa inteleaga ce mare avantaj si potential se gaseste pe internet. As vrea sa vad bannere si site-uri gen comunitati de business pe acest profil. Sunt multe de spus dar si mai multe de facut”, explica V.

Stelian spune ca a investit la Bursa si in 6 fonduri mutuale si a pierdut banii. In plus el cunoaste si alti oameni care au avut pierderi foarte mari din cauza brokerilor.

“Tin sa precizez ca am intalnit persoane inclusiv din Bucuresti care nu au nici cea mai vaga idee despre ce se intampla la BVB si sa nu mai spun ca pentru multi dintre ei Rasdaq sau Sibex "erau limbi straine". Multi dintre cei care nu cunosc acest mecanism il confunda cu o loteria si sunt de parere ca cei care detin putere financiara mare pot manipula din umbra BVB, dupa bunul lor plac”, spune el.

Din punctul sau de vedere, o mare problema este lipsa de transparenta a acestei institutii si poate unul din cei mai importanti factori este lipsa personalului specializat.