1 / 8

Interes urias pentru unele terenuri, probleme pe masura

Chiar daca terenurile achizitionate pentru dezvoltari imobiliare nu au fost atat de atractive, exceptie facand parcelele cumparate de operatorii de big boxuri, terenurile agricole au avut o evolutie fulminanta in ultimii 3-4 ani.

Cererea mare a dus si la o dublare a preturilor de terenuri agricole in ultimii ani.Potrivit unui raport recent al DTZ Echinox, pretul mediu pe hectar de teren agricol s-a dublat in 2011, fata de 2007, ajungand la aproape 2.000 euro.

Romania are 14,7 milioane de hectare de teren agricol, din care 10 milioane de hectare sunt folosite ca teren arabil. Cele mai recente studii arata ca 6,8 milioane de hectare sunt neutilizate. Studiul DTZ arata ca 500.000 de hectare sunt disponibile spre vanzare.

"In ultimii 3 - 4 ani tranzactiile cu terenuri au capatat o amploare deosebita, in special in ceea ce priveste terenurile agricole. Investitorii straini au intuit potentialul deosebit de productie al terenurilor din Romania inca din perioada 2005 - 2006, care a constituit "perioada de pionierat" in acest domeniu. Totusi, cele mai semnificative tranzactii cu terenuri au avut loc in ultimii ani, in contextul dezvoltarii deosebite a sectorului productiei agricole si a zonei energiei regenerabile, dar si a intrarii pe piata a unor importanti jucatori - companii private sau fonduri de investitii straine interesate sa achizitioneze terenuri agricole in Romania”, spune Ioanei Radu Motofei, Partener Bulboaca & Asociatii (foto).

Desi exista un interes deosebit cu privire la acest subiect, exista si „multe probleme care sunt intampinate de clienti”, a adaugat Ioana Motofei.

Problemele care apar pot duce la intarzieri de cateva luni in incheirea tranzactiilor, insa in unele cazuri intarzierile por ajunge si la cativa ani, spun avocatii.

Ciprian Glodeanu, partner in cadrul casei de avocatura WolfTheiss a mentionat ca tranzactiile pot fi blocate ani de zile si atunci cand exista litigii cu privire la titlul de proprietate asupra terenului.

Insa, chiar si intarzierile de doar cateva luni pot fi cruciale. Vlad Tanase, asociat senior in practica de real estate la Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) atrage atentia ca in cazul unui dezvoltator, aceea intarziere poate „face diferenta intre a obtine finantare pentru dezvoltare sau a nu obtine”.

Cum arata problemele cu care se confrunta piata terenurilor?

Sursa foto cover: freedigitalphotos.net

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri