1 / 4

Plafonul de scutire de la plata TVA, o arma cu doua taisuri!

Propunearea pentru modificarea Codului Fiscal vizeaza majorarea plafonului de scutirea la plata TVA de la 35.000 euro, cat e in prezent, la 65.000 euro, ceea ce in moneda nationala inseamna de la 119.000 lei la 220.000 lei.

Potrivit specialistilor Nexia, masura va conduce la reducerea numarului persoanelor inregistrate in scopuri de TVA si va ajuta statul sa isi reduca cheltuielile cu administrarea fiscala, intrucat nu va mai urmari o parte dintre firmele mici suspecte de evaziune fiscala.

Masura are ca efect si simplificarea obligatiilor in materie de TVA ale persoanelor impozabile care realizeaza o cifra de afaceri anuala inferioara plafonului de 220.000 lei, avand in vedere ca acestea nu mai au obligatia depunerii de deconturi de TVA

Pe de alta parte, firmele mici vor fi afectate cel mai mult, pentru ca nu isi vor mai putea deduce TVA. Ca urmare, cei mai loviti de aceasta modificare vor fi micii comercianti, afaceristul care are un butic la coltul blocului.

"Prin ridicarea plafonului se ia sarcina platii de TVA, dar si beneficiile deductibilitatii", au concluzionat specialistii Nexia, intr-un eveniment prin care au explicat in detaliu modificarile aduse Codului Fiscal.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri