Ernst&Young: Crestere usoara a pietei de M&A in primele cinci luni

Ernst&Young: Crestere usoara a pietei de M&A in primele cinci luniNumarul de tranzactii a scazut in primele cinci luni din acest an la 52, comparativ cu perioada similara din 2011, cand au fost inregistrate 59 de tranzactii, potrivit studiului Ernst & Young, unul dintre partenerii conferintei M&A Outlook.

De asemenea, numarul de deal-uri dezvaluite a coborat la 22, fata de 31, iar valoarea estimata a pietei de M&A, care ia in calcul tranzactiile publice, a crescut de la 216 milioane dolari, pana la 330 milioane dolari.

Totodata, numarul deal-urilor strategice a urcat in primele cinci luni la 45, fata de 36 in perioada echivalenta de anul trecut, in timp ce tranzactiile realizate de investitorii financiari au scazut la 7, de la 23.

"Unul dintre motivele pentru care investitorii nu si-ar dori sa porneasca o achizitie tine si de diferentele de asteptari", a spus Cornelia Bumbacea, partener al Ernst & Young si speaker la M&A Outlook.

Depresia post-criza ar trebuie sa fie inlocuita de realism

Depresia post-criza ar trebuie sa fie inlocuita de realismCornelia Bumbacea, partener pe M&A in cadrul Ernst&Young, crede ca perioada depresiei post-criza a trecut si realismul ar trebuie sa conduca la activarea a noi oportunitati sau la revigorarea deal-urilor vechi.

"Avem multe deal-uri care sunt in asteptare, care urmeaza sa se concretizeze, insa apetitul a scazut. Ne asteptam la o vara fierbinte din punctul de vedere al tranzactiilor", a spus Bumbacea.

De asemenea, multe afaceri de familie sunt acum in proces de schimbare a generatiilor, iar noua generatie are mai multe cunostinte despre M&A sau este mai dispusa sa isi creasca afacerile mai agresiv.

Totusi, anul electoral prezinta un risc in ceea ce priveste activitatea de fuziuni si achizitii pe termen scurt, dar in unele sectoare sunt asteptate consolidari.

"Cu siguranta, piata romaneasca (de M&A - n.r.) nu este atat de lichida, nici atat de solida in ceea ce priveste numarul de tinte atragatoare pentru investitorii straini precum alte tari din regiune, dar investitorii locali pot si trebuie sa ia in considerare oportunitatile de crestere neorganica si sa devina mai activi in zona de M&A", potrivit prezentarii Ernst & Young.

Ioan Dumitrascu, PeliFilip: O particularitate a pietei de M&A este nesiguranta

Ioan Dumitrascu, PeliFilip: O particularitate a pietei de M&A este nesigurantaIoan Dumitrescu, partener PeliFilip, firma care este unul dintre partenerii conferintei M&A Outlook 2012 a vorbit despre particularitatile pietei de fuziuni si achizitii din 2012, comparativ cu cea de anul trecut. El a remarcat ca principala problema este nesiguranta, atat la nivel macro, cat si micro.

"Intr-adevar la nivel macro este o problema a continentului si, in general, a lumii din ziua de azi. Asa ca nu prea avem cum sa o influentam, insa ne putem ajusta la nivel micro. Daca stam sa punem pe hartie ce o sa se intample si punem si in contract, deja lumea parte mai prietenoasa", a spus Dumitrascu.

El a precizat ca durata negocierii s-a lungit foarte mult in actualul context. "Negocierile sunt foarte lungi dar spre deosebire de trecut partile nu prea isi doresc sa mai lase lucruri nefinalizate, care se vor intampla in viitor (obligatii de plata, de a implementa un plan de afaceri)", a completat partenerul PeliFilip.



Dan Farcasanu, Resource Partners: Lipsa de leverage va frana tranzactiile

Dan Farcasanu, Resource Partners: Lipsa de leverage va frana tranzactiileDan Farcasanu, director de investitii Resource Partners, crede ca lipsa leverage-ului va frana tranzactiile in piata de fuziuni si achiziti, in contextul in care efectul de levier (leverage - n.r.) a scazut semnificativ fata de 2007-2008.

"In 2007-2008 existau tranzactii care erau 80% finantate de banci. In momentul de fata, leverage-ul s-a redus dramatic si asta afecteaza si abilitatea fondurilor de a face tranzactii", a spus Farcasanu.

Directorul de investitii de la Resource Partners a mai remarcat ca exista interes pentru Romania, ca fondurile vor sa faca tranzactii, dar nu prea sunt companii. Piata de M&A este inca destul de slaba, dar avem speranta ca va reveni in 2013 si din ce in ce mai multe companii vor fi in piata.

"Piata nu este foarte dinamica. In plus, exista perceptii negative cu privire la fonduri".

Totusi, a completat el, criza a facut un lucru bun si anume a curatat excesele din 2007 si 2008.

"Companiile care mai vin catre noi in momentul de fata sunt cele bine conduse, cu un model de business solid, care stiu sa faca afaceri si nu si-au asumat riscuri pra mari", a mentionat directorul de investitii al fondului.

Andreea Mladin, Capital Partners: Valoarea medie a tranzactiilor a urcat la 15 mil. euro

Andreea Mladin, Capital Partners: Valoarea medie a tranzactiilor a urcat la 15 mil. euroPotrivit statisticilor Capital Partners, valoarea tranzactiilor cunoscute de M&A din primele cinci luni din an a scazut la jumatate fata de perioada similara din 2011, de la 360 milioane euro, la 189 milioane euro.

Totusi, valoarea medie a tranzactiilor a urcat de la 11 milioane euro la 15 milioane euro. Si numarul deal-urilor s-a injumtatit, la 31 de tranzactii perfectate dupa primele cinci luni din 2012.

In ceea ce priveste perspectivele de revigorare a pietei, Andreea Mladin a subliniat ca investitorii asiatici ar putea sa sustina pietele de M&A din Europa si din Romania.

Totusi, acestia sunt interesati de companii foarte mari, din infrastructura si energie. Prin urmare, interesul pentru IMM-uri este destul de mic.

"In principiu, China vrea sa produca foarte mult si foarte ieftin, companiile chinezesti nefiind recunoscute pentru calitate. Tocmai de aceea, ele vor sa cumpere in general brand-uri, care se gasesc mai ales in Europa de Vest", a spus Mladin.

Matei Filipidescu, BCR: Nu avem o piata adevarata de M&A in Romania

Matei Filipidescu, BCR: Nu avem o piata adevarata de M&A in RomaniaMatei Filipidescu (foto stanga), seful diviziei de Corporate Finance si Investment Banking la BCR, a analizat piata de fuziuni si achizitii din Romania. In opinia sa, piata nu ar trebui sa fie doar a exit-ului, ci o alternativa de finantare si de optimizare a unui business.

"In 2007, de exemplu, era mai mult o piata de A, de achizitii. Exista si M la M&A (mergers - n.r.) si eu nu am vazut o fuziune intre doua companii", a mai spus bancherul de investitii de la BCR.

De asemenea, el a remarcat ca sunt foarte multe tranzactii neintermediate de consultanti financiari.

"Exista conceptia clasic romaneasca ca noi le stim pe toate si nu avem nevoie de ajutor. Fata de Polonia, numarul de tranzactii neintermediate este mult mai mare la noi, iar multe deal-uri sunt intermediate pe partea de vanzare si mai putine pe partea cumparatorului", subliniaza Filipidescu.

El sustine ca acest grad ridicat de neintermediere nu ar trebui sa fie pus pe seama comisioanelor pe care le percep consultanti, intrucat acestea nu sunt descurajante.