Flanco

FlancoPotrivit Casei de Insolventa Transilvania (CITR), Flanco International SRL a reusit in doar 4 luni de la declararea insolventei sa ajunga pe break-even, in conditiile in care inregistrase 21 de luni de scadere in activitatea curenta.

"In 6 luni s-a reusit reorganizarea companiei, astfel incat astazi vorbim de o retea sanatoasa de magazine, care si-a restructurat creditele, nu produce pierderi, urmand sa devina principalul jucator pe piata de retail de IT si electrocasnice", a explicat Andreea Anghelof, asociat coordonator al CITR.

Leonardo

LeonardoInsolventa companiei Leonardo a fost o surpriza pentru opinia publica, in contextul in care compania ocupa pozitia de lider de piata incontestabil in domeniul retail-ului cu incaltaminte.

"Datoriile imense catre bugetul statului, furnizori si banci (peste 100 milioane de euro) au determinat compania sa ceara deschiderea procedurii de insolventa, spre sfarsitul anului 2009. In contrapartida, activele sale erau reprezentate in principal de stocuri constituite in perioada de dezvoltare a pietei (a caror structura de preturi devenise incompatibila cu noile cerinte care se reorientasera catre produsele de mass-market), precum si de active imobilizate (amenajari ale spatiilor inchiriate de Leonardo pentru magazinele sale)", potrivit Casei de Insolventa Transilvania.

Ambele active ar fi valorat foarte putin in cazul unui faliment al societatii, iar mii de oameni urmau sa fie afectati ca urmare a pierderii locurilor de muca. Masurile menite sa redreseze activitatea societatii au fost implementate de o echipa formata din conducerea societatii si reprezentanti ai administratorului judiciar, Casa de Insolventa Transilvania.

Astfel, s-a reuait improspatarea stocurilor, reorientarea catre un segment de piata mai larg, reducerea si restructurarea datoriilor. Planul de reorganizare a fost votat in august 2010, si a prevazut o reducere semnificativa a datoriilor, printre care si cele bugetare. Ulterior, pe parcursul derularii reorganizarii, compania a primit premiul pentru cel mai mare contribuabil la bugetul de stat al judetului Bihor.

In prezent, Leonardo opereaza 145 magazine, cu 11 mai mult decat la data deschiderii procedurii. Structura de stocuri a fost complet schimbata si au fost introduse concepte noi de vanzare – Leo Junior, Leo Sport Corner si magazine de tip self-service. Leonardo este astfel pregatita pentru a face fata provocarilor continue ale pietei de retail, mult mai bine decat inainte de reorganizare in procedura de insolventa. Leonardo se afla inca in procesul de reorganizare.

Sursa foto: Leonardo

Librariile Diverta

Librariile DivertaConform planului de reorganizare aprobat de CITR, Pro Express Retail SA, compania care opereaza librariile Diverta, a inceput restructurarea activitatii societatii atat la nivel operational, financiar cat si corporativ prin conversia unei parti a datoriilor societatii in actiuni.

Diverta opereaza in prezent 47 de magazine, in 32 de orase din tara, cu o suprafata de retail de 19.500 mp. Si aceasta companie se afla inca in procesul de reorganizare.

Mondex

MondexPotrivit CITR, procedura de insolventa a producatorului si distribuitorului de lenjerie Mondex SA beneficiaza de o solutie de reorganizare ingenioasa prin asset deal.

Astfel, este prevazuta indeplinirea planului si inchiderea procedurii in 9 luni de la confirmare. In acest proiect, miza este relansarea unui brand romanesc cu traditie in industrie, care dateaza din 1927, cu retea nationala de desfacere si salvarea a sute de locuri de munca.

Stone Creek

Stone CreekCompania Mexxem SRL, care comercializeaza brandurile Puma, Lacoste, Wrangler, Lee si Crocs prin magazinele Stone Creek, este in plin proces de reorganizare. Perspectivele sunt promitatoare, iar prin planul de reorganizare sunt prevazute, printre altele, schimbarea actionarului majoritar, reducerea costurilor si inchiderea magazinelor neprofitabile.

Boom TV

Boom TVPentru a solutiona procesul de insolventa al DTH Television SA, Casa de Insolventa Transilvania a identificat un investitor puternic, care a preluat intreaga companie, respectiv Romtelecom SA.

Astfel, s-a reusit continuarea businessului, chiar daca in cadrul altei entitati.

Plafar

PlafarDupa cum povesteste Remus Borza, partener al firmei Euro Insol, Plafarul este un exemplu de insolventa de succes, in contextul in care firma a iesit din aceasta procedura in urma cu doua luni.

"Este singurul plan de reorganizare in care toate creantele s-au platit la valoarea nominala si vorbesc din 1995 pana astazi, de cand exista legea insolventelor. Plafarul este complet retehnologizata. Cel mai nou utilaj gasit de mine era din 1979, iar acum toate utilajele sunt din Franta, Italia si Germania. S-a facut un rebranding al intregului portofoliu de produse si, dupa 16 ani consecutivi de pierdere, 2011 este primul an in care inchide pe profit", a explicat, pentru Wall-Street.ro, Remus Borza.

Asmita Gardens

Asmita GardensAsmita Gardens este cea mai mare si rasunatoare insolventa din domeniul imobiliar. Potrivit lui Borza, planul de organizare a celui mai mare proiect imobiliar, 758 apartamente, a fost aprobat saptamana trecuta.

Borza este insa increzator in reusita proiectului, in conditiile in care "in Asmita se vand acum 8-9 apartamente pe luna, cum nu se intampla nici in perioada de glorie".

Uztel Ploiesti

Uztel PloiestiPotrivit lui Remus Borza, Uztel Ploiesti este al doilea producator de echipament petrolier din lume, cronologic vorbind, fondat in 1904 de Standard Oil. Dupa ce a intrat in insolventa si a intrat sub administrarea speciala a firmei conduse de Borza, Euro Insol, Uztel pare sa fi trecut cea mai grea perioada si sa vad si o raza de speranta.

"Am preluat-o anul trecut in aprilie, dupa o pierdere de 3 milioane de euro, cu 2.300 de euro in cont si cu salarii neplatite de 5 luni. La 31 decembrie 2011, Uztel raporta un profit de 1,8 milioane euro, avea 8 milioane de euro in conturi si era la zi cu toate platile comerciale si financiare, inclusiv cele salariale", mentioneaza Borza.

Servtrans

ServtransServtrans, firma detinuta de Cristian Burci, este al treilea cel mai mare operator feroviar din Romania, dupa CFR si Grup Feroviar Roman.

Servtrans a intrat in insolventa pe data 15 iulie 2011, la momentul deschiderii procedurii inregistrand datorii de peste 96 milioane de euro, iar compania Euro Insol a fost desemnata administrator judiciar.

Dupa cum spune Remus Borza, compania este pe calea cea buna. "Am preluat Servtrans cu o pierdere de 4,5 milioane euro si anul trecut a raportat un profit de circa 5 milioane euro", a precizat Borza.

Mai mult, in mai, compania a anuntat inchirierea a 800 de vagoane de la BCR Leasing, pentru 43 milioane euro.