Muncitorii si vanzatorii din agricultura

Muncitorii si vanzatorii din agriculturaAgricultura este un sector important al economiei, fiind in acelasi timp in mare parte nefiscalizat. Nu de putine ori s-a vorbit despre taxarea muncitorilor agricoli sau de taranii care vand in piata fara niciun fel de bon fiscal.

Desi cand vorbim de taxarea muncitorilor la camp sau a taranilor care isi vand produsele in piete apare problema echitatii, aceste operatiuni economice intra tot in categoria evaziunii fiscale.

Probabil, tot ce sta in calea fiscalizarii agriculturii, este doar potentialul electoral.


Turismul la negru sau cazarile la colt de strada

Turismul la negru sau cazarile la colt de stradaToata lumea a vazut la mare sau la munte localnici care stau la marginea soselei cu cheile in vant. Cazarile la colt de strada sunt bineintles nefiscalizate, dar ar reprezenta o buna ocazie ca statul sa aduca mai multi bani la buget.

Desi autoritatile au incercat de mai multe ori sa scoata la lumina acest turism la negru, rezultatele s-au lasat asteptate. Mai mult, chiar primarul Constantei, Radu Mazare, s-a declarat in favoarea localnicilor care practica astfel de abordari in scopul de a obtine venit.

Credeti ca ar trebui taxat aceasta practica?

Instalatorii, faiantori si alti muncitori din constructii

Instalatorii, faiantori si alti muncitori din constructiiSi muncitorii din constructii isi desfasoara activitatea in mare parte in zona gri sau neagra a economiei. Aproape orice faiantor, instalator sau electrician nu obisnuieste sa ofere chitanta pentru serviciile prestate.

Sunt si firme de instalatori si muncitori in constructii care emit facturi sau bon fiscal, dar si acestea gasesc alte mijloace de a eluda sau diminua cuantumul impozitelor si taxelor datorate statului.

Oricum, fata de alte sectoare evaziunea din constructii este mult mai atent urmarita.


Stomatologii

StomatologiiDentistii sunt o alta categorie profesionala care ofera intr-o mare masura servicii nefiscalizate. De cate ori ati fost la un cabinet stomatologic intr-un apartament de bloc ati primit bon fiscal? Probabil ca nu.

Exista bineinteles si stomatologi care practica activitatea in conformitate cu legea, adica sunt taxati pentru veniturile realizate, si nu putem generaliza. De exemplu, marile clinici de stomatologie platesc taxe la stat, dar majoritatea cabinetelor individuale sunt cel putin in zona gri a economiei.

Sursa foto: Freedigitalphotos.net

Intermediarii de masini

Intermediarii de masiniIntermediarii de masini care fac tranzactii in piata second hand obisnuiau sa faca profituri bune inainte de criza, dar chiar si acum ei eludeaza impozitarea.

In mod normal, Codul Fiscal nu obliga un cetatean sa declare profitul obtinut in urma vanzarii unui autovehicul, dar cand acesta opereaza mai multe tranzactii de acest fel pe an este clar ca vorbim de o activitate de intermediere, care trebuie sa fie taxata ca orice alta activitate economica.

De altfel, intermedierea de terenuri si cladiri a intrat pana la urma sub incidenta Fiscului. De ce activitatea de intermediere cu masini nu ar fi tratata la fel?