Frauda cu TVA la tranzactiile intracomunitare

Frauda cu TVA la tranzactiile intracomunitareCele mai populare si "banoase" fraude au legatura cu taxa pe valoarea adaugata (TVA) si, cu cat aceasta este mai mare, cu atat evazionistii isi vor da mai mult silinta sa pacaleasca statul.

Metoda clasica de evaziune in cazul TVA sunt achizitiile intracomunitare. Ce se intampla practic? Anumite firme cumpara marfuri din Uniunea Europeana fara TVA, iar ulterior vand in piata interna cu TVA. Societatile colecteaza taxa pe valoarea adaugata, dar uita sa o mai vireze la buget.

O alta metoda de evaziune la tranzactiile intre statele membre UE vizeaza exporturile fictive, urmate de cereri de rambursare prin care firmele primesc nejustificat TVA inapoi de la stat.

Statul este fraudat prin aceste metode in fiecare an cu miliarde de euro. Cititi in slide-ul urmator o estimare "tragica" a furtului in cazul rambursarilor de TVA.

Rambursarile ilegale de TVA

Rambursarile ilegale de TVARambursarile ilegale de TVA costa Romania in fiecare an 7 miliarde de euro, dupa cum a explicat recent seful Curtii de Conturi, Nicolae Vacaroiu.

Facturile false, firmele fantoma care desfasoara exporturi fictive sau achizitii la preturi supraevaluate si ulterior exporturi reprezinte principalele metode prin care statul este fraudat si fortat sa acorde rambursari de TVA.

Potrivit lui Vacaroiu, Romania are o economie subterana dubla fata de cea a Uniunii Europene, iar acesti 7 miliarde de euro reprezinta aproape o sesime din bugetul Romaniei si mai mult decat dublul deficitului bugetar estimat pentru acest an.

Mai mult, daca ar disparea rambursarile ilegale de TVA, s-ar reduce foarte mult si birocratia si costurile de administrare.

Diminuarea valorii marfurilor in vama

Diminuarea valorii marfurilor in vamaDiminuarea valorii marfurilor in vama, in special la cele provenite din China sau Turcia, este una dintre cele mai cunoscute metode de evaziune fiscala.

Valoarea marfurilor are efecte directe asupra TVA pe care trebuie sa o plateasca importatorul si astfel statul este fraudat prin incasarile de TVA la un nivel mai redus . Totodata, metoda se practica si in cazul produselor accizate, prin declararea unor operatiuni subevaluate.

Urmatorul slide prezinta cum a fost perfectionata aceasta metoda, astfel incat firmele care practica metoda sa nu fie prinse de Fisc.

Evaziunea prin metoda insolventei

Evaziunea prin metoda insolventeiUna dintre cele mai la moda metode de evaziune este realizata prin infiintarea de societati comerciale si introducerea lor rapida in insolventa.

Ele isi desfasoara activitatea pana la insolventa sau pana la vanzarea acestora catre persoane de negasit cu scopul de a frauda statul. Ele fac fie comert la preturi inferioare celor din piata cu diverse firme care dispar si nu platesc TVA.

Spre exemplu, o societate comerciala din Romania importa produse la valori de vama foarte mici, platesc taxele aferente acelei valori mici, dupa care comercializeaza produsele cu adaosuri de cateva sute de procente, probabil undeva in jurul pretului real.

Dar, in momentul in care ele trebuie sa isi plateasca impozitele si TVA din acele operatiuni cu produsele la care s-au aplicat adaosurile comerciale mari, aceste firme dispar.

Caruselul, cea mai populara metoda de frauda

Caruselul, cea mai populara metoda de frauda"Caruselul" este denumirea celei mai folosite metode de evaziune fiscala din Romania si este folosita in special in cazul tranzactiilor cu legume si fructe, motiv pentru care preturile acestor alimente aduse din strainatate au explodat, ca sa lase loc unor profituri imense facute de evazionisti.

Dupa cum a scos in evidenta o ancheta a Romania, te iubesc, cu aceasta schema importatorii de legume si fructe reusesc sa pacaleasca statul si sa ridice preturile marfii aduse de peste granita de 2-3 ori.

Cum functioneaza "caruselul" in afacerile cu legume si fructe? Un depozit comanda produsele din strainatate prin intermediul altei firme care nu exista in acte, fiind creata special pentru a face evaziune fiscala. Aceasta firma fantoma importa rosii cu 100 de lei paletul si le vinde la respectivul depozit cu 300 lei, facand astfel un profit urias.

Firma fantoma are la dispozitie 55 de zile pentru a-si achita darile la stat, TVA si impozitul pe profit. Dar, in aceste 55 de zile introduce sute de tiruri in tara cu marfa.

Pe de alta parte, depozitul si patronul depozitului, care de cele mai multe ori controleaza acea firma fantoma, nu fac niciun profit din vanzarea paletului de rosii la pretul de 300 de lei catre supermarket-uri, nefiind obligati sa plateasca impozit pe profit sau TVA. Firma fantoma, insa, a disparut, fiind vanduta catre persoane fara identitate.