Insolventele vor continua sa creasca si in 2012

Insolventele vor continua sa creasca si in 2012Potrivit studiului Coface, in primele noua luni din an 16.481 firme au intrat in insolventa, in crestere cu 7,59% fata de aceeasi perioada a anului anterior si cu 17,17%, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2010.

"Practic, criza continua in Romania din perspectiva insolventelor", a spus Constantin Coman, Country Manager Coface Romania.

Totodata, Coman estimeaza ca pana la sfarsitul anului cresterea insolventelor va ajunge la 10%, comparativ cu anul 2011.

Studiul Coface observa si o crestere a gradului de transparenta a firmelor insolvente, prin cresterea procentului firmelor care si-au depus declaratiile financiare cu un an inainte de momentul declansarii procendurii de insolventa. "48% dintre firmele intrate in insolventa in primele noua luni ale anului 2012 si-au depus declaratiile financiare pentru anul 2011, in crestere cu 20% fata de cifrele inregistrate in anii anteriori", arata studiul.

Intrebat de Wall-Street.ro despre cresterea primelor percepute de Coface, Constantin Coman a raspuns ca "este normal ca acestea sa creasca, avand in vedere ca riscurile s-au amplificat si incidentele de plata s-au inmultit".

In acest context, afacerile Coface Romania au urcat cu 54% in primele 9 luni din 2012.


De ce intra firmele in insolventa?

De ce intra firmele in insolventa?La nivelul anului 2012, datele financiare ale firmelor care au intrat in insolventa s-a imbunatatit fata de 2011 pe unii indicatori. Astfel, valoarea medie a cifrei de afaceri a firmelor insolvente in 2012 este cu o treime mai mare decat cea a firmelor de anul trecut.

Pierderea neta a firmelor insolvente din acest an a fost de 17% din cifra de afaceri, nivel inferior comparativ cu cel din 2011, cand aceasta a fost de 20%. De asemenea, gradul de indatorare a fost in primele noua luni din an de 55% din active, un nivel mai scazut fata perioada similara din 2011, cand acesta a fost pe medie de 116%.

Chiar si durata medie de incasare a creantelor (DSO), un indicator care afecteaza fluxul de numerar al firmelor, a fost in medie de 140 zile la noua luni, in scadere fata de perioada echivalenta din 2011, cand DSO mediu a fost de 313 zile.

In acest context, de ce s-a inregistrat o crestere a numarului de insolvente si in acest an, in pofida unor performante financiare imbunatatite?

Country Manager-ul Coface a explicat ca acesta este efectul celor 4 ani de criza, firmele si-au epuizat resursele, iar bancile au inceput sa nu mai aiba rabdare cu ele.

"Pe fondul erodarii sustenabilitatii firmelor ca urmare a efectelor crizei financiare din ultimii trei ani, a constrangerilor ridicate de finantare si a deteriorarii disciplinei de plata la nivelul intregii economii, firmele reprezinta un grad de vulnerabilitate mai ridicat la expunerea fata de socuri externe sau interne, presiunile pe lichiditate fiind in crestere", conform studiului Coface.

Care sunt sectoarele cele mai vulnerabile la insolvente?

Care sunt sectoarele cele mai vulnerabile la insolvente?Potrivit Coface, primele zece sectoare care inregistreaza cel mai mare numar al firmelor aflate in insolventa raman neschimbate. Comertul si constructiile domina clasamentul, fiind si in 2012 sectoarele cele mai vulnerabile in ceea ce priveste intrarea in insolventa.

"Ponderea primelor 3 sectoare care au inregistrat cele mai multe dosare pe rol in insolventa in cifre absolute, a variat in ultimii 5 ani intre 50%-54%, iar primele 5 sectoare au cumulat 65% - 70% din total", arata raportul Coface.

Totodata, cele mai mari cresteri de insolvente nou deschise s-au inregistrat in sectoarele comert cu amanuntul (17,74%), tranzactii imobiliare (14,04%), hoteluri si restaurante (13,44%) si transporturi (11,76%).

Microintreprinderile intra cel mai des in insolventa

Microintreprinderile intra cel mai des in insolventaDin totalul firmelor analizate care au intrat in insolventa in primele noua luni din 2012, Coface a remarcat ca 86% din ele sunt microintreprinderi, dar ca pondere acestea sunt totusi nesemnificative, cu doar 0,5% din valoarea cumulata a datoriilor.

"Chiar daca, din punct de vedere numeric, ponderea intreprinderilor mijlocii, mari si foarte mari a reprezentat doar 3%-4% din totalul firmelor intrate in insolventa in primele noua luni din ultimii 3 ani de zile, ponderea cifrei de afaceri inregistrata de acestea in total cifra de afaceri, a crescut semnificativ, de la 40% in 2010 si 38% in 2011, la 70% in anul 2012", arata studiul Coface.

Astfel, desi la companiile mari putem vorbi si de indicatori financiari mai buni, acestea nu au mai rezistat dupa patru ani de criza si, la presiunea creditorilor cel mai probabil, si-au declarat insolventa.

Cum va fi anul 2013 pentru economie?

Cum va fi anul 2013 pentru economie?In ceea ce priveste perspectivele de crestere economica de anul viitor, reprezentantii Coface estimeaza un avans al PIB de 1,5%, in timp ce in acest an economia ar putea sa avanseze cu pana la 0,5%.

"Cresterea din 2013 nu reflecta totusi potentialul economiei romanesti.Viitorul nostru depinde foarte mult de Europa si de evolutia zonei euro", apreciaza Constantin Coman.

Pe de alta parte, specialistii Coface estimeaza ca in cel de-al treilea trimestru din 2012 economia a performat foarte slab, fiind foarte probabila o contractie cu 2% a PIB, comparativ cu trimestrul similar din 2012, avand in vedere ca s-a consemnat o scadere cu 4% a productiei industriale si o contractie cu 4,3% a exporturilor.

Coman crede insa ca Romania ocupa un loc bun in regiune, in ceea ce priveste potentialul economic, fiind in urma Poloniei, dar peste Ungaria sau Bulgaria.