5. Ally McBeal (1997 2002), avocatura in ritmul muzicii si al glumelor

Actiunea comediei produse de David E. Kelley era concentrata in jurul personajului Ally, interpretat de Calista Flockhart (pe care am vazut-o pana in 2011 in Brothers & Sisters). Ally McBeal nu are nici pe departe morga serioasa a lui Law & Order, abordand un ton comic si relaxat. In centru este un personaj feminin delicat, pe care nu l-ai vedea in lumea pragmatica a avocaturii. Cum actiunea se bazeaza mai mult pe viata personala a personajelor principale, procesele sunt venite in complementarea sau, din contra, in opozitie cu viata acestora.

Serialul a fost difuzat de postul de televiziune FOX timp de cinci sezoane. Calista Flockhart a castigat pentru rolul sau din serial un Glob de aur si un Peoples Choice Award pentru cea mai buna actrita intr-o comedie. Un bonus semnificativ pentru cei care l-au urmarit: in sezonul al patrulea joaca Robert Downey Jr.

4. The Practice (1997 2004), avocatura la modul serios

Serialul se concentra pe activitatea unei firme de avocatura din Boston implicata in cazuri controversate si interesante, ce acopereau tot spectrul legal, de la crime notorii, la incidente minore. In general, conflictele apareau din cauza contradictiei dintre principiile avocatiilor, interesul clientului si caracterul etic care trebuia sa primeze.

Timp de opt sezoane, The Practice a castigat de doua ori premiul Emmy pentru Best Drama Series si un Glob de Aur pentru cea mai buna drama. De asemenea, pe langa un glob pentru cel mai bun actor intr-un rol principal, serialul detine recordul pentru cele mai multe premii Emmy pentru Guest Actor sau Actress.


3. The Good Wife (2009 - prezent), avocatura la intersectia cu politicul

3. The Good Wife (2009 - prezent), avocatura la intersectia cu politiculPlecand de la cunoscutele cazuri de infidelitate ale unor politicieni precum Bill Clinton sau John Edwards, serialul urmareste aventurile avocatei Alicia Florrick (Julianna Margulies), care, dupa mai bine de zece ani petrecuti acasa cu copiii, se intoarce la avocatura, atunci cand sotul intra in inchisoare. Printre toate dramele sentimentale ale serialului, scenariul nu ocoleste deloc procesele in care sunt implicati avocatii firmei la care lucreaza personajul principal.

Pentru rolurile lor din The Good Wife, Julianna Margulies a castigat un premiu Emmy si un Golden Globe, iar Archie Panjabi si Martha Plimpton - cate un premiu Emmy.


2. Damages (2007 - 2012), lumea avocaturii dominata de putere, interese si ambitii

2. Damages (2007 - 2012), lumea avocaturii dominata de putere, interese si ambitiiSerialul le are in centru pe avocata Patty Hewes (Glenn Close) si pe protejata sa Ellen Parsons (Rose Byrne). Fiecare sezon se concentreaza pe un caz foarte cunoscut și dezvaluie o parte din relatia complicata si intortocheata dintre cele doua personaje feminine. Creatorii serialului, Todd A. Kessler, Glenn Kessler si Daniel Zelman, nu au ales initial domeniul avocaturii, dar acesta a castigat intr-un final tocmai pentru ca se potrivea cel mai bine celor doua femei puternice, influente si ambitioase.

Damages a fost recunoscut pentru caracterul nonliniar al scriiturii, intorsaturile neasteptate de situatie si, mai ales, pentru performanta artistica a actorilor din distributia condusa de Glenn Close - castigatoare a unui premiu Emmy pentru rol. Alaturi de ea, in serial apare eljko Ivanek - castigator, de asemenea, al unui premiu Emmy pentru prestatia sa.

1. Law & Order (1990 - 2010) - investigatie inainte de proces

1. Law & Order (1990 - 2010) - investigatie inainte de procesLaw & Order este apreciat pentru formatul sau inedit: in prima jumatate de ora actiunea se bazeaza pe investigarea unei crime din New York, pentru ca in cea de-a doua parte cazul sa fie sustinut in fata judecatorilor de procurorii districtuali. Mai mult decat atat, cazurile prezentate sunt, de regula, inspirate din realitate.

Succesul lui Law & Order se bazeaza pe o reteta de marketing care cuprinde mai multe jocuri video bazate pe serial si adaptari internationale, dar mai ales seriale care au deviat din el si ale caror scenarii se intrepatrundeau uneori: Homicide: Life on the Street, Law & Order: Special Victims Unit sau Law & Order: Trial by Jury.