1 / 5

Clinicile medicale private

De ce ? Modul in care s-a finantat investitia precum si motivele ce au dus la imposibilitatea de a respecta business planul initial au dus la un grad de indatorare acum neconfortabil pentru clinicile medicale private. Acestea s-au bucurat, intr-o perioada in care cele mai multe sectoare nu aveau acces la finantare (2008-2010), de un interes crescut, atat din partea investitorilor cat si din partea finantatorilor. In doi ani s-au dezvoltat peste 100 de clinici private, cu o contributie proprie de 10-15%. In cele mai multe cazuri bugetele au fost depasite, iar perioada de gratie a fost corelata cu finalizarea investitiei, nu cu atingerea punctului de echilibru.

Capacitatea celor mai multe clinici deschise a fost insa supradimensionata, tarifele pentru servicii medicale in 2013 se situeaza sub nivelul asteptarilor din momentul in care s-a demarat investitia, asa ca business planul initial a devenit nesustenabil. Colaborarile cu medicii au fost incheiate in sistem part-time, mizandu-se pe o migrare a pacientilor dinspre spitalele de stat catre clinicile privat. Tendinta a fost insa inversa, iar asta s-a datorat capacitatii reduse de plata a pacientilor, dar si unor metehne traditionale ale medicilor. Romanii, chiar si in conditiile in care acorda prioritate sectorului medical, nu au inca motivatia, cultura, si capacitatea de plata necesare pentru a apela la sectorul medical privat in schimbul celui bugetar.

In plus, controversatul mod de decontare dintre CNAS si spitale private este decalat in timp si necolerat cu performantele acestora si nici cu costurile efective.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri