Rudel Obreja: trafic de influenta in favoarea lui SOV

Rudel Obreja: trafic de influenta in favoarea lui SOV

Unul dintre cele mai mediatizate cazuri in care s-a dispus arestul la domiciliu este cel al fostului presedinte al Federatiei Romane de Box (FRB) Rudel Obreja, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a luat masura in dosarul in care acesta este acuzat ca ar fi cerut un milion de euro de la Sorin Ovidiu Vintu, pentru a interveni la judecatori de la instanta suprema, in dosarul privind favorizarea lui Nicolae Popa.

Obreja nu are voie sa paraseasca locuinta fara permisiunea instantei si este obligat sa se prezinte in fata procurorilor sau judecatorilor ori de cate ori este chemat. Fostul presedinte al FRB a fost arestat preventiv in 5 februarie, in dosarul in care este cercetat pentru trafic de influenta. In 5 martie, masura arestarii preventive a fost inlocuita cu arestul la domiciliu, iar in 18 martie, Obreja a fost trimis in judecata.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, in perioada septembrie 2013 - ianuarie 2014, Rudel Obreja a pretins in mod direct, de la o persoana, denuntatoare in cauza, un milion de euro, lasand sa se creada ca are influenta asupra judecatorilor din completul investit cu solutionarea unui dosar aflat pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Sectia penala, astfel incat ii va determina sa pronunte o hotarare favorabila acesteia. In acel dosar, denuntatorul declarase recurs impotriva unei solutii de condamnare la pedeapsa inchisorii, pentru infractiunea de favorizare a infractorului.

Recursul a fost solutionat anterior datei de 1 februarie 2014 si a fost respins, astfel incat hotararea de condamnare la pedeapsa inchisorii cu executare a ramas definitiva, au scris procurorii in actul de sesizare a instantei. Rudel Obreja declara in 13 februarie ca denuntatorul este Sorin Ovidiu Vintu, iar dosarul ar fi urmarea unei "inscenari" a acestuia.

In 24 ianuarie, Sorin Ovidiu Vintu a fost condamnat definitiv de instanta suprema la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul favorizarii lui Nicolae Popa, care fusese condamnat in 2006 in legatura cu prabusirea FNI.

Sursa foto: Mediafax foto

Aurel Pana: trafic de influenta si luare de mita

Aurel Pana: trafic de influenta si luare de mita

Tot pentru trafic de influenta, dar si pentru luare de mita, este judecat si Aurel Pana, fost director adjunct al Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA), arestat la domiciliu din 7 martie.

Conform legii, pe durata arestului la domiciliu, Pana nu are voie sa paraseasca imobilul din Bucuresti in care locuieste, fara permisiunea organului judiciar la care se afla cauza. El trebuie sa se prezinte in fata judecatorului de camera preliminara si a instantei de judecata ori de cate ori este chemat. In plus, Aaurel Pana nu are voie sa comunice cu inculpatul Mugur George Voinea, judecat in acelasi dosar si condamnat definitiv la trei ani de inchisoare cu executare, sau cu martorii din cauza.

Aurel Pana si Mugur George Voinea, membru PC si director al unei firme, acuzati de fapte de coruptie, au fost trimisi in judecata de procurorii anticoruptie, in 8 noiembrie 2013. Conform rechizitoriului, in perioada mai - august 2013, Aurel Pana, in calitate de director general adjunct la APIA si de presedinte al comisiei de evaluare a ofertelor pentru achizitia de ulei in cadrul programului PEAD 2013, impreuna cu George Mugur Voinea, in baza unei intelegeri prealabile, a cerut de la o persoana, denuntatoare in cauza, un comision de 10 la suta din valoarea contractelor adjudecate de societatea administrata de denuntator, aproximativ 1,2 milioane de euro si externalizarea serviciilor de transport, cu scopul de a-si indeplini sau de a nu intarzia indeplinirea atributiilor sale de serviciu in legatura cu procedura de achizitie pentru ulei organizata de APIA.

In schimb, inculpatii urmau sa-si exercite influenta asupra celorlalti membri ai comisiei de licitatie astfel incat ofertele formulate de catre societatea denuntatorului sa fie declarate castigatoare si pentru a asigura societatii sustinere in ceea ce priveste derularea contractelor (plati in avans, modificarea favorabila a graficului de livrari, confirmarea unor livrari neefectuate).

Sursa foto: Mita/Shutterstock.com

Sorin Bucurescu: abuz in serviciu

Sorin Bucurescu: abuz in serviciu

Acuzat de abuz in serviciu, Sorin Bucurescu (foto stanga), primarul suspendat al comunei gorjene Slivilesti, este primul edil in cazul caruia s-a hotarat cercetarea in stare de arest la domiciliu. Primarul din Slivilesti este acuzat de anchetatori de abuz in serviciu, dupa ce ar fi semnat mai multe acte in baza carora un om de afaceri din zona a obtinut peste 600.000 de lei despagubire de la fosta Societate Nationala a Lignitului Oltenia

Sursa foto: Mediafax foto

Cinci elevi arestati pentru viol

Cinci elevi arestati pentru viol

Cinci elevi constanteni - acuzati ca la sfarsitul anului trecut ar fi violat o eleva de 15 ani de la un liceu particular din municipiul Constanta - si un tanar de 23 de ani, acuzat in acelasi caz, pentru santaj si favorizarea infractorului, sunt cercetati in arest la domiciliu. Patru dintre ei au cerut si primit permisiunea instantei de a merge la scoala.

Judecatoria Constanta a acceptat, in cursul lunii martie, cererile depuse de patru dintre inculpati de a parasi domiciliul pentru a merge la cursuri. Astfel, conform deciziei instantei, cei patru - trei elevi de la Liceul Teoretic "Decebal" Constanta, Liceul Tehnologic "Nicolae Dumitrescu" Cumpana si Colegiul Agricol Poarta Alba, precum si tanarul de 23 de ani, student in anul II al Facultatii de Navigatie si Transport Naval Constanta din cadrul Universitatii Maritime Constanta - au voie sa paraseasca domiciliul strict pentru a merge la cursuri, conform orarului.

Politistii constanteni au deschis o ancheta, la jumatatea lunii decembrie 2013, dupa ce parintii fetei de 15 ani, eleva la Liceul International de Informatica din Constanta, au depus o plangere prin care reclamau ca adolescenta a fost violata de sase colegi de scoala, dupa ce i-a invitat acasa la ea, la finalul unei petreceri, iar ulterior tinerii au postat pe internet imaginile.

Conform plangerii depuse la Politie, fapta s-ar fi petrecut dupa ce adolescentii au fost la o petrecere, iar eleva de 15 ani, fiind singura acasa, si-a invitat cativa colegi pentru a continua distractia in locuinta ei. Ei au consumat alcool, dupa care cativa dintre baietii invitati au intretinut relatii sexuale cu adolescenta, facand poze si filmand scenele. Ulterior, ei au postat inregistrarile pe o retea de socializare, mama fetei afland astfel despre cele intamplate.

Sursa foto: Adolescent arestat/Shutterstock.com

Fiul vrajitoarei "Mama Omida", arestat la domiciliu, in ciuda "perseverentei infractionale"

Fiul vrajitoarei "Mama Omida", arestat la domiciliu, in ciuda "perseverentei infractionale"

Printre primele persoane care au beneficiat de masura preventiva adusa de noul Cod intrat in vigoare la 1 februarie se numara, ca urmare a unei decizii a magistratilor Judecatoriei Buftea, fiul vrajitoarei cunoscute ca "Mama Omida". Viorel Motoi s-a intors acasa, dupa ce a stat trei luni in arest preventiv, intr-un dosar de tainuire.

Instanta a aratat, in motivarea deciziei, ca fapta pentru care Motoi este judecat alaturi de alte persoane nu impune luarea masurii arestarii preventive, chiar daca acesta a dat dovada de "perseverenta infractionala".

"In ceea ce priveste pericolul concret pentru ordinea publica, s-a aratat ca acesta rezulta si din circumstantele personale ale inculpatilor Cezar Mihai Niculescu si Viorel Motoi, acestia manifestand perseverenta infractionala pe linia savarsirii unor infractiuni. Cunoscand ca au mai fost sanctionati pentru savarsirea unor infractiuni, inculpatii au ales sa savarseasca noi fapte penale, fapt care denota un grad sporit de indiferenta fata de normele legale si o relativa lipsa de grija fata de repercusiunile pe care ar putea sa le suporte. Este adevarat ca aceasta situatie nu justifica prin ea insasi luarea masurii arestarii preventive, dar in acest caz denota un grad foarte mare de indiferenta si o totala lipsa de respect fata de normele legale, o persistenta infractionala deosebita, ce conduce la presupunerea rezonabila ca odata pusi in libertate acestia ar putea savarsi din nou fapte similare", nota instanta, in documentul citat.

Sursa foto: Maini in catuse/Shutterstock.com

"Heil Hitler!". Un tanar, arestat pentru acte de terorism

"Heil Hitler!". Un tanar, arestat pentru acte de terorism

Remus Vasut, tanarul din Arad suspectat de acte de terorism si prins cand incerca sa vanda unui lucrator SRI sub acoperire doua bombe artizanale pe care le confectionase in locuinta sa, se numara printre cei care au cerut sa fie arestati la domiciliu.

In 17 martie, Curtea de Apel Timisoara a decis ca Vasut sa fie arestat la domiciliu, insa solutia a fost atacata de procurori, la instanta suprema. Judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au decis, doua zile mai tarziu, sa admita sesizarea anchetatorilor, astfel ca tanarul este cercetat in stare de arest preventiv.

Remus Vasut - suspectat ca se ocupa cu confectionarea de bombe artizanale in propria locuinta, unde amenajase un laborator clandestin - a fost prins in flagrant, in 20 decembrie 2013, in timp ce incerca sa vanda doua astfel de obiecte unui lucrator SRI din Arad aflat sub acoperire. Flagrantul a avut loc chiar in fata casei tanarului.

Potrivit procurorilor DIICOT, dispozitivele explozive aveau fitil prevazut sa arda timp de doua minute si aveau atasate cuie, piulite si suruburi, pentru ca forta distructiva a bombelor sa fie mai mare. El ar fi detonat pana in momentul respectiv doua dispozitive explozive, pentru a le verifica functionarea. Restul dispozitivelor explozive le-a scos la vanzare. Acesta le-ar fi spus cunoscutilor sai ca doreste ca in urma vanzarii bombelor sa isi cumpere un pistol si ca nu il intereseaza unde vor exploda bombele confectionate de el.

Anchetatorii mai spuneau ca pe usa casei tanarului au gasit semne neonaziste. Pe interiorul usii era desenata zvastica, iar pe interior scria "14/88", numere care reprezinta data nasterii lui Adolf Hitler (14), respectiv o codare in cifre a salutului "Heil Hitler!" (88).

Sursa foto: Bomba/Shutterstock.com

Trei medici din Caras-Severin, arestati de la 1 aprilie

Trei medici din Caras-Severin, arestati de la 1 aprilie

Medicii Sebastian Telbis, seful Serviciului de Evaluari Medicale de la Casa de Pensii Caras-Severin, Ioan Dorel Ungur si Ioan Octavian Cenda, acuzati ca au eliberat ilegal decizii de pensionare, sunt cercetati in arest la domiciliu, in urma unei decizii definitive a Curtii de Apel Bucuresti.

Sebastian Telbis este acuzat de anchetatori ca, intre 3 februarie si 7 martie, in calitate de medic sef al Serviciului de Evaluari Medicale din cadrul Casei de Pensii Caras-Severin, a primit diferite sume de bani, dar si alte bunuri, de la 132 de pacienti. In schimbul sumelor de bani, Telbis a eliberat sau a prelungit decizii de pensionare pentru grad de invaliditate, a eliberat "decizii medicale privind pierderea sau diminuarea capacitatii de munca" sau a atestat "oficial gradul de invaliditate si a drepturilor de asigurari sociale ce decurg din aceasta incadrare", spun procurorii.

Anchetatorii mai sustin ca Ioan Dorel Ungur si Ioan Octavian Cenda cereau si primeau bani de la pacienti pentru a le aviza incadrarea in grad de invaliditate, respectiv pentru a-i mentine in aceasta categorie cu ocazia revizuirii periodice, in conformitate cu prevederile legislatiei privind sistemul unitar de pensii publice.

Sursa foto: Medici/Shutterstock.com

Implementarea bratarilor electronice, in asteptare

Implementarea bratarilor electronice, in asteptare

Chiar daca arestul la domiciliu a intrat in vigoare la 1 februarie, nu exista, pana la acest moment, un sistem care sa asigure supravegherea electronica a persoanelor care executa pedepsele sau sunt cercetate sub aceasta forma.

Totusi, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, spunea, la doua luni dupa intrarea in vigoare a noului Cod de procedura penala, ca spera ca pana la sfarsitul lunii aprilie sa fie lansat in dezbatere publica proiectul privind bratarile de supraveghere.

"E un proiect de act normativ in lucru in momentul de fata la Ministerul Justitiei, impreuna cu Politia Romana. Sunt mai multe aspecte de pus la punct, atat din punct de vedere legal, cat si tehnic. Intr-un fel va trebui gestionata chestiunea pe arestul preventiv, in alt fel pe executarea pedepselor. Penitenciarele sunt implicate in acest proiect", spunea Cazanciuc, in 31 martie, potrivit Mediafax.

Ministrul Justitiei preciza ca principala preocupare se refera la clarificarea, la nivel normativ, a structurii care va implementa acest concept, in ce conditii si cu ce resurse.

"Este un proiect ce trebuie implementat, e un proiect revolutionar, dar trebuie foarte bine pusi la punct toti pasii. Din moment ce este in Cod (Codul de procedura penala, n.r.), cred ca Romania este pregatita sa accepte o asemenea solutie, dar trebuie sa fim foarte atenti cum trebuie sa facem pasii concreti. (...) Sunt solutii tehnice diferite ce pot fi implementate si in functie de solutia tehnica vom putea avea si un cost. Dar, oricum, nu este un cost mic, asta cu siguranta", spunea ministrul Justitiei.

Sursa foto: Bratara electronica/Shutterstock.com

Sursa foto: Barbat in catuse/Shutterstock.com