Impozitul este excesiv

Impozitul este excesiv

Cea mai importanta problema sesizata de Consiliul Investitorilor Straini cu privire la impozitul pe cladiri speciale tine de baza de impozitare excesiva. Potrivit normelor de aplicare, impozitul de 1,5% se aplica la valoarea contabila bruta a respectivelor cladiri, ceea ce, avand in vedere durata de viata a unui activ, se traduce in supraimpozitarea cu pana la 90%. Practic, daca o companie se foloseste de un activ 60 de ani, cum este cazul in unele sectoare de activitate, aceasta va plati acel activ de doua ori.

Mediul de afaceri a propus in repetate randuri Guvernului sa aplice acest impozit la valoarea contabila neta, care sa tina cont de amortizarea activelor, asa cum se intampla si in alte tari europene. Guvernul, insa, nu a analizat pana acum o eventuala modificare a bazei de impozitare.

Mai mult managerul Fondului Proprietatea, Greg Konieczny, avertiza ca statul a inselat prin introducerea taxei pe stalp toti investitorii care au participat la ofertele Nuclearelectrica si Romgaz.

Se aplica dubla impozitare

Se aplica dubla impozitare

Tinand cont de impozitul local pe cladiri, care se aplica in multe cazuri si asupra cladirilor speciale si este perceput de autoritatile locale, Consiliul Insvestitorilor Straini sesizeaza subla impozitare pe care statul o va introduce odata cu taxa pe stalp.

Practic, companiile au fost deja obligate sa plateasca impozitele pe cladiri catre autoritatile locale si incepand cu 25 mai vor datora si Fiscului impozitul pe cladiri speciale, ceea ce dubleaza de multe ori sarcina fiscala pentru acelasi activ. Eolienele sau antenele de telecomunicatii sunt cateva active care vor fi supuse, in lipsa unei decizii de excludere din partea ANAF, dublei impozitari.

Descurajeaza investitiile in active noi

Descurajeaza investitiile in active noi

Ca orice impozit prin care statul alege sa taxeze mediul de afaceri, si noul impozit pe cladiri speciale va descuraja investiile. Firmele se vor gandi de doua ori inainte de a mai construi sau cumpara active supuse impozitarii pe constructii speciale.

Totodata, companiile ce detin astfel de constructii speciale vor fi afectate din perspectiva profitabilitatii si, cu un rezultat mai slab sau cu pierderi mai mari, sumele alocate pentru investitii vor fi si ele mai mici sau vor disparea. Consiliul Investitorilor Straini a dat exemplul unei companii care detine constructii speciale in valoare de 25 milioane de euro. Prin aplicarea taxei pe stalp, rata efectiva de impozitare a profitului creste de la 16% la 37%.

Activele inactive sunt si ele luate in calcul

Activele inactive sunt si ele luate in calcul

Statul nu face nicio diferenta cand vine vorba de impozitare intre activele utilizate in mod prezent de o companie si cele inactive, cele casate sau in curs de dezmembrare. Ambele tipuri sunt impozitate la fel, cu 1,5% din valoarea contabila bruta.

Chiar si activele vandute pot fi luate in calcul

Chiar si activele vandute pot fi luate in calcul

Mediul de afaceri a criticat, de asemenea, neglijenta statului sau indiferenta in ceea ce priveste aplicarea impozitului pe constructii speciale chiar si la activele vandute. Astfel, taxa pe stalp se aplica si in situatia activelor instrainate in anul curent, tinand cont ca baza de calcul este luata la 31 decembrie 2013.