1 / 7

Dan Adamescu

Dan Adamescu, unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri din Romania, proprietarul companiilor Astra Asigurari si al centrelor comerciale Unirea Shopping Center, dar si al clubului de fotbal Otelul Galati, a fost retinut in luna iunie de catre DNA pentru 30 de zile, fiind acuzat ca ar fi dat mita in valoare de 20.000 de euro judecatorilor Ion Stanciu si Elena Roventa. Decizia de arest a omului de afaceri vine dupa ce acesta ar fi dat mita pentru a salva cateva companii in care era actionar de la insolventa.


Nu este primul scandal in care omul de afaceri Dan Adamescu a fost implicat. La inceputul acestui an ANAF a initat un control inopinat la Astra Asigurari, dupa ce Autoritatea de Supraveghere Financiara a instituit procedura de redresare financiara prin administrare speciala a companiei, a suspendat actionarii si conducerea si a numit KPMG ca administrator special. ASF a intocmit un raport prin care suspecteaza Astra Asigurari ca a subestimat in mod voit daunele pe care ar putea sa le plateasca, astfel ca rezervele constituite au fost cu 40% mai mici decat era necesar, respectiv cu 100 milioane lei, raport pe baza caruia BNR a sesizat DNA. Raportul invoca acrodarea de credite mari catre companii din grup, reasigurari la companii de reasigurare inregistrate in insulele Cayman si risc de neplata in caz de dezastre naturale.


In replica, proprietarul Astra, omul de afaceri Dan Adamescu, a catalogat decizia ASF ca fiind o lovitura "de tip mafiot", incalificabila, care va genera un soc international urias. Adamescu sustine ca ASF blocheaza preluarea subbsidiarei din Romania a grupului francez AXA, care ar fi rezolvat problemele companiei Astra. Nici business-urile din retail ale omului de afaceri nu au dus-o foarte bine in ultimul an. Daca in primavara anului trecut Unirea Shopping Center raporta un profit in crestere cu 66%, in acest an profitabilitatea companiei a inregistrat un regres de cinci ori.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri