Dan Adamescu

Dan Adamescu

Dan Adamescu, unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri din Romania, proprietarul companiilor Astra Asigurari si al centrelor comerciale Unirea Shopping Center, dar si al clubului de fotbal Otelul Galati, a fost retinut in luna iunie de catre DNA pentru 30 de zile, fiind acuzat ca ar fi dat mita in valoare de 20.000 de euro judecatorilor Ion Stanciu si Elena Roventa. Decizia de arest a omului de afaceri vine dupa ce acesta ar fi dat mita pentru a salva cateva companii in care era actionar de la insolventa.

Nu este primul scandal in care omul de afaceri Dan Adamescu a fost implicat. La inceputul acestui an ANAF a initat un control inopinat la Astra Asigurari, dupa ce Autoritatea de Supraveghere Financiara a instituit procedura de redresare financiara prin administrare speciala a companiei, a suspendat actionarii si conducerea si a numit KPMG ca administrator special. ASF a intocmit un raport prin care suspecteaza Astra Asigurari ca a subestimat in mod voit daunele pe care ar putea sa le plateasca, astfel ca rezervele constituite au fost cu 40% mai mici decat era necesar, respectiv cu 100 milioane lei, raport pe baza caruia BNR a sesizat DNA. Raportul invoca acrodarea de credite mari catre companii din grup, reasigurari la companii de reasigurare inregistrate in insulele Cayman si risc de neplata in caz de dezastre naturale.

In replica, proprietarul Astra, omul de afaceri Dan Adamescu, a catalogat decizia ASF ca fiind o lovitura "de tip mafiot", incalificabila, care va genera un soc international urias. Adamescu sustine ca ASF blocheaza preluarea subbsidiarei din Romania a grupului francez AXA, care ar fi rezolvat problemele companiei Astra. Nici business-urile din retail ale omului de afaceri nu au dus-o foarte bine in ultimul an. Daca in primavara anului trecut Unirea Shopping Center raporta un profit in crestere cu 66%, in acest an profitabilitatea companiei a inregistrat un regres de cinci ori.

Nelu Iordache

Nelu Iordache

Nelu Iordache, proprietarul companiilor Romstrade (constructii) si BlueAir (aviatie), a fost retinut la finalul anului 2012 de catre Directia Nationala Anticoruptie, fiind acuzat de deturnare de fonduri si spalare de bani. Potrivit procurorilor, la acea data, Nelu Iordache, in calitate de administrator al firmei Romstrade, acestia l-au trimis in judecata pe Iordache pentru schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor europene, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata (61 de acte materiale), utilizarea cu rea-credinta a creditului societatii, in forma continuata (trei acte materiale), delapidare cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata (136 acte materiale), fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata (20 acte materiale de instigare si sapte de autorat), fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata (35 de acte materiale, din care 20 de acte materiale de autorat si 15 acte materiale de instigare), doua infractiuni de spalare de bani, in forma continuata, doua infractiuni de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, dintre care una in forma continuata.

Urmare a retinerii omului de afaceri a urmat si o perioada de arest de un an si cinci luni, Curtea de Apel luand decizia ca la inceputul lunii mai sa il trimita pe omul de afaceri in arest la domiciliu.

In tot acest timp cat Nelu Iordache a fost la inchisoare firmele patronate de catre acesta nu au dus-o deloc bine. Valoarea creantelor inscrise de creditorii constructorului Romstrade, companie aflata in insolventa, in tabelul preliminar se ridica la 3,37 miliarde lei (772 milioane euro, la cursul de marti), admisa fiind suma de 2,9 miliarde lei (665 milioane euro), din care 1,66 miliarde lei (380 milioane euro ) sunt creante sub conditie. Tribunalul Giurgiu a aprobat in luna decembrie din 2012 intrarea in insoventa a Romstrade la cererea firmei Agroindustrial Construct din Iasi si a numit drept administrator judiciar provizoriu Casa de Insolventa Transilvania.

Gruia Stoica

Gruia Stoica

Gruia Stoica, patronul companiei GFR (Grup Feroviar Roman), implicat in cursul anului trecut in cursa pentru preluarea CFR Marfa, a fost arestat la inceputul acestui an pentru 29 de zile, dupa ce a fost audiat de procurorii DNA, pentru suspiciunea de fraudare a unei licitatii in dauna transportatorului feroviar de stat.

La inceputul lunii mai, insa, omul de afaceri Gruia Stoica, acuzat ca ar fi oferit mita pentru a afla o oferta confidentiala la o licitatie, a fost plasat in arest la domiciliu, potrivit unei hotarari a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dupa ce acesta a cerut sa fie judecat in libertate.

In toamna anului trecut, omul de afaceri Gruia Stoica si-a manifestat interesul de a achizitiona pachetul majoritar de 51% al CFR Marfa, companie detinuta de catre stat, proces care insa nu a fost finalizat, desi licitatia a fost castigata de catre GFR.

Ilie Carabulea

Ilie Carabulea

Omul de afaceri Ilie Carabulea, care controleaza grupul Carpatica, si fostul director general al Carpatica Asig, Marian Mirzac, au fost arestati preventiv la inceputul acestui an, printr-o decizie luata de Tribunalul Bucuresti, la propunerea procurorilor DNA care instrumenteaza dosarul "Carpatica".

Ilie Carabulea a fost cercetat penal de catre DNA pentru asociere in vederea savarsirii de infractiuni, cumparare de influenta, in forma continuata, dare de mita, in forma continuata, folosirea in orice mod de informatii ce nu sunt destinate publicitatii in scopul obtinerii pentru sine de foloase necuvenite, in forma continuata, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata si instigare la uz de fals. In dosarul "Carpatica", procurorii anticoruptie i-au trimis in judecata, in data de 24 aprilie, in stare de arest, pe fostul presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Dan Radu Rusanu, pe omul de afaceri Ilie Carabulea si pe Marian Marzac, fost membru al Consiliului ASF.

Ilie Carabulea, proprietar al firmelor SC Atlassib SRL si SC Transcar SRL, societati prin intermediul carora detinea si controla in mod indirect societatea de asigurari Carpatica Asig SA, a fost trimis in judecata pentru constituirea unui grup infractional organizat, cumparare de influenta (doua infractiuni), dare de mita (doua infractiuni), folosirea in orice mod de informatii ce nu sunt destinate publicitatii in scopul obtinerii pentru sine de foloase necuvenite, in forma continuata (trei acte materiale), instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata si instigare la uz de fals.

Nu este pentru prima data cand Ilie Carabulea are de-a face cu legea. In urma cu doi ani de zile, omul de afaceri Ilie Carabulea, care ispasea in Penitenciarul Aiud o pedeapsa de un an si sase luni de inchisoare pentru dare de mita, a fost eliberat, dupa ce Tribunalul Alba a respins recursul inaintat de procurorii DNA impotriva deciziei de eliberare conditionata a acestuia.

Ioan Bene

Ioan Bene

Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Horea Uioreanu, si oamenii de afaceri Ioan Bene si Vasile Pogacean, retinuti de procurorii DNA pentru fapte de coruptie, au fost arestati preventiv, la finalul lunii mai, de magistratii Curtii de Apel Cluj. Curtea de Apel Cluj a emis, la data de 29 mai, mandate de arestare preventiva pentru 30 de zile pe numele celor trei.

Ioan Bene este proprietarul Napoca Constructii SA, firma care a realizat noua pista a Aeroportului "Avram Iancu" din Cluj-Napoca

Omul de afaceri Ioan Bene, detinatorul societatii de constructii SC Napoca SA, a convenit cu presedintele CJ Cluj sa realizeze in continuare lucrari din etapa a doua a proiectului, in sensul de a construi platforma de parcare aeronave Apron 4, in lipsa oricaror forme legale si transparente de evaluare si acordare a unei astfel de lucrari finantate din bani publici, prin ignorarea principiilor concurentei si transparentei stabilite de legiuitor prin OUG 34/2006 (in lipsa oricarei documentatii, licitatii, contractari)", se mai arata in comunicatul DNA. Procurorii sustin ca, in urma celor convenite cu Uioreanu, Ioan Bene a dispus angajatilor sai construirea platformei Apron 4, lucrare ce a fost inceputa la finele lunii octombrie 2013 si finalizata in luna martie 2014.
De asemenea, in cursul lunii mai, Bene a mai remis presedintelui CJ Cluj suma de 22.320 de lei (echivalentul a 5.000 de euro), suma ce a reprezentat achitarea unui contract avand ca obiect un sondaj de opinie comandat de edilul judetului in contextul campaniei electorale privind alegerile europarlamentare din 25 mai

Pe langa Napoca Constructii, anul trecut omul de afaceri a vrut sa achizitioneze Hotelul Continental din capitala Transilvaniei, cladire pe care a ar fi platit 5 milioane de euro, dupa ce a castigat o licitatie, insa un consilier local a declarat ca va contesta vanzarea. Afaceristul s-a retras mai tarziu din cursa pentru preluarea cladirii.

Iustin Paraschiv

Iustin Paraschiv

De asemenea, omul de afaceri Iustin Paraschiv este cercetat in libertate dupa ce magistratii Curtii de Apel Bucuresti (CAB) au admis in februarie recursul acestuia impotriva deciziei Tribunalului Bucuresti care respinsese initial cererea de eliberare din dosarul in care acesta este acuzat de evaziune fiscal, potrivit Adevarul.

Omul de afaceri Iustin Paraschiv a fost arestat pe 8 noiembrie in dosarul celei mai mari evaziuni fiscale (70 de milioane de euro), acesta fiind acuzat de evaziune fiscala si spalare de bani.