Impozitul pentru case

Impozitul pentru case

Documentul stabileste ca persoanele fizice, care in prezent sunt impozitate cu 0,1% din valoarea impozabila a cladirii, vor fi obligate sa achite pentru cladirile nerezidentiale un impozit cuprins intre 0,25 si 1,5% din valoarea calculata de catre un evaluator autorizat sau de 2% din valoarea impozabila, daca nu exista un raport de evaluare.

Astfel, persoanele fizice vor fi taxate similar firmelor care detin astfel de cladiri, anunta Mediafax. Cota impozitului pe cladiri pentru care exista un raport de evaluare va fi stabilita de primarie. In acelasi timp, proiectul modifica valorile de impozitare si coeficientii de ajustare pentru locuintele persoanelor fizice, insa suma de plata va ramane foarte apropiata de valorile actuale. Modificari vor fi efectuate de Guvern si la impozitul pe terenul din intravilan, unde suma de plata creste proportional cu rangul si zona localitatii, ajungandu-se la cresteri de la 10.353 lei/hectar la 83.000 lei/hectar.

Ce se intampla cu taxele pentru masini

Ce se intampla cu taxele pentru masini

Pentru proprietarii de masini, impozitul va creste de la 8 lei la 20 lei pentru fiecare 200 centimetri cubi in cazul autoturismelor cu motoare de pana la 1.600 cm3 inclusiv si de la 18 lei la 30 lei/200 cmc pentru masinile cu o capacitate cilindrica cuprinsa intre 1.601 cmc si 2.000 cmc inclusiv.

Pentru autoturisme cu o capacitate cilindrica intre 2.001 cmc si 2.600 cmc inclusiv, impozitul va scadea insa, de la 72 lei la 60 lei/200 cmc, scaderea continuand si pentru masini cu motoare mai mari. Majorari de impozit vor fi efectuate si pentru masini de marfa, motociclete, barci cu motor, scutere de apa.

Guvernul lasa primariile sa creasca anual impozitele

Guvernul lasa primariile sa creasca anual impozitele

Impozitele si taxele locale vor fi indexate in continuare o data la trei ani in functie de inflatie, dar nu de catre Guvern, ca in prezent, ci direct de primarii, si vor putea fi majorate in fiecare an cu pana la 50% fata de acest nivel, comparativ cu nivelul maxim de 20% permis de normele actuale.

Impozitele si taxele vor fi majorate cu pana la 50% in functie de "conditiile specifice zonei", conform proiectului privind noul Cod Fiscal elaborat de Guvern.

Cum arata legislatia

Cum arata legislatia

Legislatia actuala stabileste ca impozitele si taxele locale sunt indexate o data la trei ani prin hotarare de guvern, in functie de rata inflatiei calculata de la ultima indexare, iar administratia locala poate majora suma de plata printr-o cota aditionala, dar nu mai mult de 20% fata de nivelul stabilit de Guvern.

Proiectul noului Cod Fiscal prevede insa ca indexarea in functie de inflatie o data la trei ani va fi efectuata in viitor de catre consiliile locale, nu de Guvern, si ca impozitele si taxele locale vor putea fi majorate, anual, cu "maximum 50%" fata de nivelul stabilit, in functie de conditiile specifice zonei.

La sfarsitul anului trecut, Guvernul s-a angajat in fata Fondului Monetar International, prin scrisoarea de intentie, ca nivelul taxelor pe proprietate impuse persoanelor fizice vor putea fi majorate "la latitudinea" autoritatilor locale, pentru a reduce astfel riscul acumularii de arierate si inregistrarii unui deficit la nivel teritorial.