Sentinta in cazul Voiculescu: 10 ani de inchisoare

Sentinta in cazul Voiculescu: 10 ani de inchisoare
Dan Voiculescu a fost condamnat definitiv, astazi, la 10 ani de inchisoare, in dosarul privatizarii Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), potrivit deciziei luate de Curtea de Apel Bucuresti. Voiculescu a primit pedeapsa maxima prevazuta in noul Cod penal, legea mai favorabila in cazul sau.

Totodata, lui Dan Voiculescu i se interzic mai multe drepturi, printre care dreptul de a fi ales, timp de cinci ani. Prin aceasta sentinta, Curtea de Apel i-a dublat lui Voiculescu pedeapsa data de Tribunalul Capitalei la fondul procesului.

"Nu sunt speriat; pana la 34 de ani am avut WC in curte"

"Nu sunt speriat; pana la 34 de ani am avut WC in curte"

Dan Voiculescu, a declarat, in aceasta dimineata, la sediul IPJ Ilfov, ca pana la 34 de ani a trait cu sotia si cu doi copii in conditii rele, cu WC in curte, iar la penitenciar nu are cum sa fie mai rau de atat. El a venit la IPJ Ilfov, in ziua in care Curtea de Apel Bucuresti va da decizia finala in dosarul ICA, pentru controlul judiciar dispus in cazul sau in alt dosar, privind santajarea unor oameni de afaceri. Intrebat de jurnalisti cum se simte, in perspectiva sentintei care se va pronunta vineri in cazul sau, Voiculescu a povestit ca, pana la 34 de ani, a trait cu sotia sa si cu doi copii, intr-o singura camera, avand WC in curte.

"Iarna nici nu va povestesc cum era, prin zapada, sa te duci la toaleta in curte", a completat Voiculescu. El a spus ca nu crede ca la penitenciar conditiile pot fi mai rele decat cele in care a trait pana la 34 de ani. "Pentru ca am inteles ca oricum toaleta e inuntru, nu e afara. Orcium am inteles ca suntem 2 - 3 camarazi, nu mai multi, adica nu suntem asa un regiment. (...) Conditiile in sine nu sunt de natura sa ma sperie. De-aia am spus mereu ca nu sunt speriat", a mai spus Voiculescu.

Sursa foto: Mediafax foto.

Cererea de recuzare a completului, respinsa de trei ori

Cererea de recuzare a completului, respinsa de trei ori
Dezbaterile in dosarul ICA, reluate marti dimineata la ora 10.00 la Curtea de Apel Bucuresti, ar putea aduce o sentinta finala in cazul lui Dan Voiculescu. Avocatii celor 12 acuzati in dosar sustin pledoariile finale, dupa ce DNA a cerut schimbarea incadrarii juridice.

Gheorghita Mateut a cerut, marti, un nou termen, pentru pregatirea apararii, in conditiile schimbarii incadrarii juridice, dar si recuzarea completului de judecata, ambele cereri fiind respinse de instanta, care i-au cerut acestuia sa fie concis, potrivit Digi24.

Avocatul lui Dan Voiculescu a solicitat instantei rejudecarea dosarului, precizand ca Ministerul Finantelor ar trebui sa se constituie parte civila, si nu Ministerul Agriculturii, ceea ce ar insemna ca dosarul sa se intoarca la prima instanta. In plus, Mateut a aratat, in pledoaria sa, ca Dan Voiculescu ar trebui judecat pentru tainuire, care se pedepseste cu maxim cinci ani, si nu pentru spalare de BANI, care i-ar putea aduce o pedeapsa maxima de zece ani.

Sursa foto: Mediafax Foto.

DNA a cerut schimbarea incadrarii juridice

DNA a cerut schimbarea incadrarii juridice

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a cerut, la procesul privatizarii ICA, schimbarea incadrarii juridice in cazul lui Dan Voiculescu, iar avocatul acestuia, Gheorghita Mateut, a facut o alta cerere de recuzare a completului, dupa ce o alta cerere, de acordare unui nou termen in dosar, a fost respinsa.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a cerut schimbarea incadrarii juridice din art. 29 lit. c in art. 29 lit. b si c din Legea 656/2002 republicata in 2012 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii actelor de terorism.

Articolul mentionat, care se refera la spalarea banilor, prevede ca aceasta infractiune este constituita de "ascunderea sau disimularea adevaratei naturi a provenientei, a situarii, a dispozitiei, a circulatiei sau a proprietatii bunurilor ori a drepturilor asupra acestora, cunoscand ca bunurile provin din savarsirea de infractiuni" (litera b), dar si de "dobandirea, detinerea sau folosirea de bunuri, cunoscand ca acestea provin din savarsirea de infractiuni" (litera c).

Sursa foto: Mediafax Foto.

Ziua ultimei dezbateri in dosarul ICA: pledoariile finale ale avocatilor

Ziua ultimei dezbateri in dosarul ICA: pledoariile finale ale avocatilor
Dezbaterile in dosarul ICA vor fi reluate astazi, de la ora 10.00, la Curtea de Apel Bucuresti (CAB), cand avocatii vor sustine pledoariile finale. Procurorul a cerut, luni seara, pedepse mai mari pentru toti inculpatii si aplicarea legii mai favorabile in acest caz, si anume a noului Cod penal. In cazul lui Dan Voiculescu pedeapsa maxima prevazuta de noua lege penala este de 10 ani de inchisoare.

La termenul de luni, avocatii inculpatilor au inaintat aproximativ 40 de cereri. Avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghita Mateut a cerut sa fie audiati seful statului, Traian Basescu, primar general la vremea faptelor incriminate, fostii ministri ai Agriculturii Ilie Sarbu si Dacian Ciolos, aceste cereri fiind respinse.

La fel s-a intamplat cu o solicitare privind audierea actualului ministru al Agriculturii, Daniel Constantin. Mateut a mai cerut recuzarea completului de judecata, pe motiv ca aceeasi judecatori care au pus sechestru pe bunurile fiicelor lui Dan Voiculescu au decis si in cazul contestatiei referitoare la aceasta masura, si aceasta solicitare fiind respinsa.

Sursa foto: Mediafax Foto.

Cererile avocatului Mateut: admiterea apelului, desfiintarea sentintei si achitarea clientului

Cererile avocatului Mateut: admiterea apelului, desfiintarea sentintei si achitarea clientului
Avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghita Mateut, a cerut marti, in pledoaria finala in dosarul privatizarii Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), admiterea apelului fata de sentinta dispusa de Tribunalul Capitalei, desfiintarea sentintei, precum si achitarea clientului sau.

"Procedura privatizarii a indeplinit toate conditiile legale extra-penale. Nu exista nicio nota din care sa rezulte ca privatizarea s-a facut in mod ilegal. (...) Actiunile de la ICA nu provin din infractiuni. (...) In situatia in care admiteti solicitarea de schimbare a incadrarii juridice, va solicit sa stabiliti ca a intervenit prescr'+'iptia speciala si sa dispuneti continuarea procesului penal, pentru ca Voiculescu Dan nu se prevaleaza de prescr'+'iptie", a mai spus avocatul, in fata completului de la Curtea de Apel Bucuresti (CAB). Dupa pledoaria avocatului sau, Dan Voiculescu a plecat de la sediul instantei, precizand ca va reveni intr-o jumatate de ora.

Sursa foto: Mediafax Foto.

Sursa foto: Mediafax Foto