Cine "sare" peste micul dejun

Cine "sare" peste micul dejunPentru Radu Georgescu (foto), presedintele Gecad, grup care detine mai multe companii in IT, micul dejun reprezinta cea mai importanta masa a zilei, pe care o ia, de obicei, cu familia.

"Imi fac timp in fiecare dimineata pentru micul dejun. Cateodata, se intampla sa am programat si cate un breakfast in oras, la o intalnire cu un partener de afaceri sau cu cineva cunoscut", spune el.

Prima masa a zilei nu tine de un regim prescris de un nutritionist, spune Georgescu. De obicei, micul dejun este destul de consistent, intrucat managerul vrea sa previna situatiile in care are parte de un «pranz intarziat».

Dimineata, acesta mananca fie o "omleta insotita de o salata, fie cereale cu lapte sau, de ce nu, mancare gatita".

Mihai Matyas, cel care conduce de aproape un an operatiunile La Fantana, liderul pietei de distributie si imbuteliere de apa naturala in sistem watercooler, spune ca micul dejun este suplinit de o cafea, servita in timp ce urmareste stirile la televizor si isi organizeaza agenda zilei.

Pavlina Marinova, directorul general al Oriflame Romania, ia un mic dejun sumar, alcatuit dintr-un shake Oriflame, care ii asigura nutrientii de care are nevoie, o cafea si multa apa.

Omul de afaceri Dan Ioan Popp, care controleaza dezvoltatorul Impact, mananca un mar sau bea un suc de fructe la micul dejun. La serviciu, acesta prefera fructele, precum mere, pere, prune, gutui, capsuni, banane, portocale sau mandarine. De cele mai multe ori, el adauga primei mese a zilei si iaurt si biscuiti cu fructe uscate. In plus, acesta bea si o cafea.

Primul lucru pe care il face actualul sef al producatorului de materiale de constructii Holcim Romania, Marcus Wirth, dupa ce s-a trezit, este sa-si prepare un litru de ceai. La micul dejun, el consuma fructe, iaurt si musli si bea jumatate de litru de ceai. Markus Wirth isi incheie in aprilie mandatul de CEO al subisidiarei locale Holcim si ii cedeaza locul lui Daniel Bach, cel care decis sa vina in Romania dupa ce a aflat ca businessul autohton este considerat "perla din Estul Europei" de catre grupul elvetian.

Cum arata micul dejun perfect si sanatos, in opinia dumneavoastra? Comentati aici.

Ce recomanda specialistul in nutritie

Ce recomanda specialistul in nutritieIn mod comun, se considera ca masa de dimineata este cea mai importanta masa a zilei, care iti asigura energia si sanatatea tubului digestiv. Absenta acestei mese poate conduce la un randament intelectual scazut, la lipsa de enegie, iritabilitate, foame exagerata in a doua parte a zilei sau diverse boli, arata Cristian Margarit (foto), consultant in nutritie si fitness.

"Un om de succes are grija si de propria persoana, nu doar de bunurile materiale pe care le detine. Bineinteles, oamenii de afaceri, fie ei romani sau straini care traiesc in Romania, isi doresc in numar din ce in ce mai mare sa duca un mod de viata sanatos, atat din punct de vedere al alimentatiei, cat si al programului de exercitii fizice. Sunt frecvente programele pentru slabire si cresterea rezistentei la efort, dar si pentru cresterea nivelului energetic si a performantelor mentale. O categorie aparte este reprezentata de cei care urmaresc in special mentinerea starii de sanatate, prevenirea bolilor si intarzierea imbatranirii", explica Margarit, care detine site-ul cu informatii despre fitness si diete Getfit.ro.

Potrivit acestuia, avantajul oamenilor de afaceri este ca au la dispozitie mijloace logistice si financiare pentru a putea manca bine si pentru a face sport in conditii de siguranta.

Totusi, de cele mai multe ori, managerii din Romania nu au suficient timp pentru a lua micul dejun si prefera sa omita aceasta masa a zilei. Faptul ca au un program incarcat si un stil de viata agitat nu poate fi decat in defavoarea lor, mai ales pentru ca alimentatia isi arata beneficiile si in performantele intelectuale, nu doar in sanatate si aspect fizic. In plus, inainte de nutritia sanatoasa este importanta hidratarea, care se face cu apa, inca de la prima ora a zilei.

Cristian Margarit afirma ca pentru orice persoana ar fi folositoare o consultatie cu un specialist in nutritie.

Din punctul sau de vedere, cele mai potrivite alimente pentru dimineata sunt:

- sucul de legume (telina, morcov, sfecla rosie, ghimbir, patrunjel)

- ouale (fierte moi, omleta la cuptor sau ochiuri)

- pateul de ficat natural (facut in casa din ficat de la tara) sau bio

- pestele (somonul proaspat poate fi adaugat la omleta, sardinele pot fi facute pasta)

- iaurtul sau smantana fermentata, branzeturile fermentate

- nucile, semintele de in inmuiate in apa si apoi macinate (care pot fi amestecate in iaurt), semintele de canepa, avocado, masline, unt (bio si din lapte fermentat daca este posibil)

- painea de secara (pentru tartine, spre exemplu)

- fructele (de preferinta fructe de padure)

- quinoa incoltita (o pseudocereala bogata in proteine)

Cerealele procesate, precum fulgii de cereale cu zahar, cornurile, covrigii, dar si mezelurile, dulciurile (cu exceptia gemurilor fara zahar sau fructoza adaugata) si laptele dulce ar trebui evitate, iar cafeaua ar trebui inlocuita cu sucul de legume, care aduce vitamine, minerale, enzime si da energie in mod natural.

"Eventual se poate adauga un ceai negru sau verde. Este dovedit stiintific faptul ca micul-dejun clasic (bogat in carbohidrati cu indice glicemic mare) scade concentrarea, memoria si chiar coeficientul de inteligenta pentru cateva ore. O astfel de masa poate fi utila doar persoanelor cu greutate sub medie sau care fac efort fizic intens (sport de intensitate si durata mare). Folosirea cofeinei pentru a compensa este utila doar in aparenta", conform lui Margarit.

De asemenea, dupa cum sustine el, un regim de viata sanatos ar trebui completat cu vitamine, minerale, antioxidanti si nootropice, suplimente nutritive foarte utile pentru cei care vor sa aiba un randament intelectual maxim.

Nutritia sanatoasa este, in primul rand, o problema de logistica, nu una de vointa sau posesie a unei retete magice. De aceea, consultantul in nutritie si fitness le propune oamenilor de afaceri sa aleaga doua, trei sau patru alimente din lista recomandata de el, pe care le pot consuma fie acasa, fie in trafic sau chiar la birou.

"Le recomand sa isi faca timp si pentru propria sanatate, iar daca acest lucru nu pare sa fie posibil, sa trateze prima masa a zilei asa cum trateaza orice alt job sau proiect: sa planifice in avans si sa delege unei alte persoane achizitionarea si prepararea alimentelor potrivite. Cand ajungi la birou, acolo te poate astepta micul dejun perfect, hranitor, sanatos, energizant."

Totodata, o solutie pentru manageri este sa manance mai tarziu – la brunch sau direct masa de pranz –, cu conditia ca acestia sa consume alimente sanatoase. Este indicat ca aceasta masa sa fie plasata in timp inainte ca foamea sau caderea energetica sa induca pofta de dulce urmata de consumul alimentelor nesanatoase, in cantitati exagerate. Mai mult, o mica gustare (fructe, nuci, iaurtururi naturale cu nivel normal de grasime) «din mers» poate ajuta, potrivit lui Cristian Margarit. "In toate aceste situatii masticatia este de importanta majora, mancatul in graba poate fi chiar mai daunator decat lipsa unei mese."

Fotografie realizata de Vlad Virban

Unde mananca oamenii de afaceri in Bucuresti

Unde mananca oamenii de afaceri in BucurestiUn mic dejun ratat este egal cu… Lipsa mesei de dimineata poate fi acceptata, chiar si intr-un mod de viata sanatos, daca, in rest, exista in dieta alimentele potrivite. Insa acest lucru se aplica celor care se hidrateaza corect si stau departe de tutun, cantitati exagerate de cafea, alcool si alte substante nocive.

"Exista persoane care dimineata pur si simplu nu au nevoie de alimente, organismul lor si digestia «pornind» mai lent, spre amiaza", mentioneaza Cristian Margarit.

Unde mananca oamenii de afaceri in Bucuresti

Brutaria Paul, parte a unui lant francez cu o istorie de peste 100 de ani, nu are in oferta sa anumite meniuri pentru micul dejun.

In schimb, cei care aleg sa ia prima masa a zilei aici au de ales dintr-o intreaga gama de viennoiserie (specialitati de patiserie vieneza) - croissant, escargot, pain au chocolat, gourmandise, chaunsson pomme, anglaise abricot/pomme, tarte au sucre, pain au chocolat almond, briochette si sandwich-uri si pot bea fie un espresso, un cappucino, o moka cafe sau o cafe latte.

Dintre clientii pe care ii are Paul, aproximativ 60% sunt oameni de afaceri, conform reprezentantilor companiei.

Acestia prefera sa cumpere croissante, pain au chocolat, escargot, sandwich croissant, emmentaler si jambon, insotite de cafe latte, cappuccino si espresso.

Hotelul Radisson Blu din Capitala, frecventat indeosebi de oameni de afaceri, ofera atat clientilor hotelului, cat si celor care nu sunt cazati in hotel "super buffet breakfast", cel mai bogat mic dejun din oras.

"Micul dejun se serveste in restaurantul Dacia Felix si cuprinde o larga varietate de produse si preparate, printre care salate, fructe si legume proaspete, preparate calde, cereale, paine si prajituri proaspete de casa, precum si sucuri de fructe, cafea sau ceai. In general, promovam ideea de mic dejun proaspat, bogat si sanatos, care sa le ofere clientilor energie pentru intreaga zi", spun oficialii Radisson Blu.

La micul dejun, majoritatea clientilor sunt dintre cei cazati in hotel, insa Radisson are si clienti din afara, majoritatea fiind oameni de afaceri care aleg fie clasica omleta insotita de un fresh de portocale si o cafea, fie produse speciale de patiserie, pregatite zilnic de Fabrice Perrin, executive pastry chef.