Vizitati Brasovul!

Vizitati Brasovul!Seful companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox, unul din principalii jucatori din piata de profil, este atasat de destinatiile din zona Brasovului.

"Cand membrii familiei mele – parintii si fratii – au venit pentru prima data in Romania, am facut o excursie prelungita la munte. I-au impresionat in mod deosebit castelul Peles, in general zona Brasov, Schei si Sighisoara", isi aminteste acesta.

Pelesul s-a facut remarcat prin eleganta arhitecturii, finetea detaliilor interioare si aerul intrigant al unui loc incarcat de istorie si noblete, spune el. La Sighisoara, Wilkinson si familia sa au ramas impresionati de aspectul pitoresc si patrimoniul medieval al cetatii, iar zona Schei le-a ramas aproape de suflet datorita peisajelor.

"Familia mea revine cu placere in Romania si de fiecare data ne propunem un alt obiectiv de vizitat, dar ne intoarcem de fiecare data cu acelasi entuziasm in Brasov si imprejurimi, deoarece este un loc accesibil, care ne incanta mereu altfel."

Daca ar fi sa prezinte si alte locuri unui vizitator strain, Tim Wilkinson ar alege cel putin trei obiective turisitice locale: bisericile fortificate din Transilvania, parte din patrimoniul UNESCO, manastirile din Bucovina – Voronet, Sucevita, Moldovita – si, nu in ultimul rand, Delta Dunarii: Sfantul Gheorghe, Sulina, Gura Portitei.

"Sunt numeroase alte locuri care m-au incantat si a caror experienta as imparti-o cu drag cu cei apropiati. Ele au un farmec particular si o istorie inedita, dar ceea ce le uneste este spiritul cald si primitor al gazdelor. Sentimentul ca esti acasa oriunde ai merge este unul dintre argumentele emotionale care m-au tinut in Romania toti acesti ani", mentioneaza el.

Vezi in slide-ul urmator de ce un manager recomanda Centrul Istoric din Capitala.

Centrul Istoric, o zona cu o magie aparte

Centrul Istoric, o zona cu o magie aparteDesi Bucurestiul nu mai poate fi numit «Micul Paris» din cauza deceniilor de comunism in care i-a fost distrus sistematic trecutul istoric, orasul are ce oferi unui vizitator, crede Gilda Lazar, director de comunicare la JTI, al doilea jucator de pe piata locala a tigaretelor. "Fie ca vine din provincie sau din strainatate, un vizitator are ce sa vada in Capitala. Exista anumite obiective reprezentative pentru oras, cum ar fi Muzeul Satului, Centrul Istoric sau Muzeele de Arta si de Istorie. Totodata, Bucurestiul are si o viata culturala bogata. Ateneul Roman, Sala Palatului sau Sala Radio gazduiesc concerte si spectacole de o inalta tinuta artistica".

Spre exemplu, pe data de 15 aprilie, la Sala Radio, va avea loc un recital al cunoscutului pianist Horia Mihail, care face parte dintr-o serie de concerte organizate de Societatea Romana de Radiodifuziune (SRR) cu ocazia bicentenarului Franz Liszt.

Muzeul Satului, pe langa faptul ca detine un patrimoniu valoros al satului romanesc, este situat in aer liber, in parcul Herastrau, drept pentru care, pe perioada verii, este un loc ideal de vizitat, conform acesteia.

De asemenea, Muzeul National de Arta, situat intr-o cladire cu istoric regal, care a indeplinit rol de palat domnesc, ofera vizitatorilor lucrari inestimabile de arta europeana si romaneasca. Muzeul National de Istorie a Romaniei este depozitarul unor faimoase tezaure (de la Pietroasa sau Apahida, spre exemplu), iar Muzeul Zambaccian gazduieste o colectie de peste 300 de lucrari donate statului de Krikor Zambaccian, in 1946.

"Oricine viziteaza Bucurestiul trebuie neaparat sa mearga in Centrul Istoric, o zona cu o magie aparte, care se incapataneaza sa renasca din propria cenusa: cafenele, restaurante, baruri, terase, dar si magazine de antichitati rasar, parca, peste noapte. Este zona cu cea mai rapida crestere comerciala. Speciala pentru mine este si zona Mantuleasa, cu case din vechiul Bucuresti si strazi cu nume antologice: Romulus, Parfumului, Plantelor", adauga Lazar.

De-a lungul timpului, reprezentanta JTI a facut pe ghidul pentru prieteni veniti din strainatate. "Pentru rude sau prieteni, desigur ca Romania are ce oferi din punct de vedere turistic: Delta Dunarii, manastirile din Nordul Moldovei, zona Maramuresului, etc."

Daca aceasta ar trebui insa sa prezinte anumite obiective turistice partenerilor de afaceri, s-ar rezuma la Capitala. "De regula, acest tip de intalniri se organizeaza pe durate scurte, cu o agenda relativ incarcata, asadar timpul liber se reduce la o cina sau un pranz, de regula, de lucru...", sustine ea.

JTI este partener si sustinator al SRR, dar si al altor institutii de prestigiu, precum Opera Romana, Universitatea de Arte sau al unor evenimente culturale, cum este Festivalul George Enescu.

Plimbari in Parcul Herastrau pentru oaspetii straini? Vezi in slide-ul urmator cine le recomanda

Vara, plimbari in Herastrau

Vara, plimbari in HerastrauTereza Tranaka, managing partner al agentiei de relatii publice Oxygen PR, considera ca Bucurestiul reprezinta motorul tarii. De aceea, daca ar avea cateva zile la dispozitie pentru «a face» pe ghidul pentru rude sau prieteni, aceasta ar alege Capitala tarii.

In Bucuresti, Tranaka nu ar putea trece pe langa Centrul Istoric, Casa Poporului, zona Ateneului Roman sau Muzeul Satului fara sa prezinte aceste obiective oaspetilor ei. Vara, ea ar alege sa isi plimbe invitatii si in parcul Herastrau.

In plus, daca ar avea suficient timp, Tereza Tranaka si-ar duce prietenii sau partenerii de afaceri in Delta si la munte, deoarece "frumusetile naturale ale Romaniei sunt intr-adevar un lucru cu care ne putem mandri", dupa cum spune ea.

"As arata invitatilor mei cateva din obiectivele principale ale Bucurestiului, dar si din locurile frumoase frecventate de romani, tocmai pentru a le oferi acestora un «local flavor» cat mai autentic. Iar pentru ca le-as arata orasul prin ochii mei, am convingerea ca le va placea", afirma Tranaka.

Ei se intampla foarte des sa intre in rolul unui ghid, in special pentru prieteni si parteneri de afaceri. "Este un lucru pe care-l fac cu placere, intrucat imi doresc ca oamenii sa plece cu o impresie pozitiva, sa impartaseasca propriile experiente si altora si sa se reintoarca."

Vezi in slide-ul urmator ce manager a lucrat ca ghid de turism.

La schi, in Poiana Brasov

La schi, in Poiana BrasovDaca ar fi vizitata pentru trei zile, Ioana Gorganeanu, marketing manager la MasterCard Europe, ar merge cu invitatii sai la schi, daca este iarna, in Poiana Brasov, iar vara le-ar prezenta acestora doua orase care ii plac foarte mult – Sibiu si Sighisoara.

"Eu sunt un mare fan al calatoriilor, iar din acest punct de vedere jobul meu este ideal, pentru ca imbina partea de calatorie cu specialitatea mea in marketing", afirma Gorganeanu.

Aceasta, impreuna cu oaspetii sai, ar vizita in mod obligatoriu Sibiel, un sat situat la circa 20 km de Sibiu, unde se gaseste si un muzeu de icoane pe sticla, unic in Europa prin marimea exponatelor. Din lista obiectivelor turistice nu ar lipsi cetatile medievale din Sibiu si Sighisoara, care reprezinta, pentru oficialul MasterCard, "o cale de acces spre lumea de acum cateva sute de ani".

"Sibiul si Sighisoara nu trebuie ratate pentru pitorescul lor.
Daca trecutul isi face simtita prezenta in arhitectura cladirilor, nici prezentul nu se lasã mai prejos: vara, ambele orase sunt pline de viata. Aici se strang multi tineri, iar in weekend se desfasoara o multime de activitati in aer liber. Pe terase se aude muzica live, iar in centru se organizeaza targuri si concerte. Acestea sunt locuri unde, pur si simplu, nu ai cum sa te plictisesti", explica Ioana Gorganeanu.

Pentru prietenii sai, Ioana Gorganeanu nu a facut inca pe ghidul; insa pentru straini, a fost ghid de nenumarate ori.

In primii doi ani de facultate, a lucrat ca ghid de turism si, la momentul respectiv, Gorganeanu credea ca asta va face toata viata: va calatori prin toata tara si va avea grija de turisti. Intre timp, optiunile ei s-au schimbat si s-a indreptat spre publicitate, apoi spre marketing, domeniu in care lucreaza si in prezent.

Valea Prahovei sau la Cheile Sohodolului

Valea Prahovei sau la Cheile SohodoluluiManaging directorul Kaspersky Lab pentru Romania si Bulgaria, Teodor Cimpoesu, si-ar duce oaspetii la munte, daca ar fi vizitat pret de trei zile.

"Multi dintre colegii straini vor sa vada castelul Bran, sa asculte povestea sa, desi pare un cliseu. Pentru altii, mai interesanta ar fi zona Brasov/Sibiu. Totusi, cele mai probabile zone pe care le-as vizita alaturi de invitatii mei ar fi valea Prahovei, respectiv Cheile Sohodolului din judetul Gorj", opineaza Cimpoesu.

Criteriile pe baza carora ar alege ce obiective turistice ar vedea alaturi de cei care il viziteaza s-ar baza pe hobby-uri si pasiuni.

"De exemplu, la un moment dat, am organizat un eveniment de degustare de vinuri romanesti care a fost foarte apreciat", a mentionat managerul Kaspersky.