Unde lasam bacsis?

Unde lasam bacsis?Atunci: Americanii au o relatie speciala cu bacsisul, care dateaza inca de pe vremea Razboiului Civil, potrivit The NewYorker. Datina oferirii catorva dolari, in semn de recunostinta pentru servicii de foarte buna calitate a prins insa greu, intalnind adesea, opozitia unor intregi clase sociale. De exemplu, printre detractorii bacsisului ca obicei social se numara celebra publicatie The Times, care sustinea ca aceasta practica stabileste o relatie nefireasca intre client si prestator de servicii, de tipul celei dintre stapan si servitor, nepotrivita unei democratii fervente.

"In trecut, la noi bacsisul se practica ca o forma de plata de sine statatoare, datorita influentelor venite dinspre Imperiul Otoman. Am luat de la turci chiar o serie intreaga de termeni: bacsis, pesches, ciubuc, toate din sfera cadourilor, micilor atentii. Pe vremuri se lasa bacsis si pentru ca salariile respectivilor prestatori erau mici si oamenii doreau aceleasi servicii cand reveneau la respectivul restaurant sau frizer", precizeaza sociologul Alfred Bulai (foto sus), conferentiar universitar doctor la Catedra de Sociologie a Facultatii de Stiinte Politice din cadrul SNSPA.

In Romania, termenul a fost imprumutat din limba turca, potrivit Dictionarului Explicativ al Limbii Romane, de la originalul “bahsis”, care inseamna Suma de bani data, peste plata cuvenita, pentru un serviciu personal, pentru a castiga bunavointa sau protectia cuiva. Ca si in alte tari din lume, bacsisul la noi era atributul celor bogati, care, prin acest gest, se milostiveau de patura saraca, oferind cativa banuti celor care le serveau la masa.

Acum: In timp, americanii s-au obisnuit sa lase bacsis si, incet, incet, a devenit o adevarata obsesie. Astfel, multe restaurante, cafenele si saloane de ingrijire personala din Statele Unite tiparesc, la finalul notei de plata si suma aferenta bacsisului, in timp ce altele prefera sa lase, undeva, la vedere, un borcan etichetat elegant pentru bacsis.

Toate ghidurile turistice si emisiunile cu profil cultural mentioneaza faptul ca in Japonia si Australia nu se lasa bacsis, unele mentionand ca gestul poate fi interpretat ca o ofensa, in cazul localurilor mai traditionaliste.

In Europa, opiniile sunt impartite. Daca in zonele Mediteranei, pe meniu si/sau pe nota de plata se specifica statutul bacsisului (servizio incluso, non incluso, in Italia, n.red.), in majoritatea restaurantelor din tarile nordice se presupune ca bacsisul este inclus deja in nota de plata.

De asemenea, multe bloguri si site-uri de calatorii recomanda ca in Europa Centrala si de Est, plata bacsisului sa se faca direct la ospatar, fara a se lasa pe masa, deoarece exista riscul ca altcineva sa isi insuseasca maruntul.

In Romania, potrivit unor surse din piata prestarii de servicii, care au dorit sa ramana anonime, clientii lasa bacsis in restaurante, baruri si cafenele, la livrarea unor produse de tip fast-food, la frizerie sau cosmetica, formatiilor muzicale care presteaza live in localuri, la nunti sau alte petreceri private si la taximetristii “care nu ii plimba in afara rutei cele mai scurte”.

George Butunoiu (foto jos)
, unul din cei mai cunoscuti head-hunteri de pe piata locala si un vizitator frecvent al restaurantelor, este de parere ca in Romania, personalul din servicii are o atitudine agresiva in legatura cu bacsisurile, pe care le considera obligatorii.

"Stiu ca in Suedia este o raritate sa lasi bacsis la restaurante. Nu e ca in Romania, unde lumea se simte chiar obligata sa lase ceva pe langa nota de plata. In unele locuri sunt chelneri care isi opresc singuri bacsisul si este foarte deranjant. Daca le atragi atentia sau nu le dai un procent din nota, se uita urat la tine sau chiar te iau la rost, ceea ce nu este normal", a declarat Butunoiu, unul dintre fondatorii proiectului Restograf.

Cat lasam bacsis pentru servicii de calitate?

Cat lasam bacsis pentru servicii de calitate?Atunci: Potrivit publicatiei The New Yorker, angajatii restaurantelor din Statele Unite castiga peste 25 miliarde de dolari pe an din bacsisuri, ceea ce a indus ideea ca obiceiul este unul impamantenit in America.

Dar si in Anglia secolului 17, nobilii si burghezii lasau servitorilor si hangiilor un “tip”, adica o mica parte din nota de plata, sub numele de “ tipple”, in traducere libera “bani pentru o dusca”, in ideea ca servitorii meritau si ei, dupa o zi de munca, o parte din bautura servita stapanilor.

Acum: Pe site-ul autorului american, autoproclamat expert in calatoriile in Europa, Rick Steve, acesta face o adevarata trecere in revista a obiceiurilor legate de bacsis la Est de Statele Unite. Astfel, el recomanda un bacsis cuprins intre 5 si 10% pentru taximetristii europeni, cu mentiunea ca daca acestia ajuta la gestionarea bagajelor, merita cativa euro in plus. De asemenea, el sfatuieste americanii sa nu se zgarceasca la marunt in Europa, deoarece faima de “tipseri” (persoane dispuse sa lase un bacsis consistent) a ajuns si la urechile prestatorilor de servicii din Vechiul continent.

In Romania, potrivit furnizorilor de servicii consultati de Wall-Street.ro, oamenii de afaceri straini lasa bacsisuri generoase taximetristilor si personalului hotelier si celor din saloanele de cosmetica. Cu toate acestea, romanii sunt mai rezervati in privinta bacsisului, potrivit acelorasi surse, iar banii lasati in plus difera mult in functie de promptitudinea servirii si de atitudinea, amabila sau nu, a prestatorului de servicii.

“La noi nu e ca in strainatate, unde bacsisul e oficial. Aici, daca esti dragut cu ei si ii duci la destinatie fara ocolisuri, oamenii lasa intre 8 si 10% din totalul facturii”, a declarat un taximetrist din cadrul companiei Speed Taxi, din Bucuresti.

Nici in restaurante, romanii nu se inghesuie sa lase un procent consistent din valoarea notei de plata, ceea ce a dus la dezvoltarea unor adevarate strategii intre angajati. Astfel, in multe localuri (restaurante, terase de vara, baruri, cafenele) din Bucuresti si din tara, angajatii se inteleg intre ei sa puna toate bacsisurile adunate peste zi la comun, urmand ca seara, la inchidere sa isi imparta in mod egal banii.

“Noi avem noroc, ca mai vin si straini aici, suntem amplasati central. Romanii nu lasa mai mult de 10% si unii nu lasa bacsis deloc. De aceea, avem un sistem centralizat intre noi, impartitm banii seara. E mai corect asa si fata de bucatari si fetele de la debarasare, care nu au cum sa ia bacsis singuri”, a marturisit o ospatarita a unui bistro din Centrul Vechi al Bucurestiului.


De ce dam bacsis? Care sunt motivele managerilor?

De ce dam bacsis? Care sunt motivele managerilor?Atunci: Daca in secolele trecute, bacsisul era vazut fie ca o expunere a bunavointei stapanului pentru servitorii credinciosi, fie ca un act de caritate, in Statele Unite, bacsisul a devenit , imediat dupa Razboiul Civil, o mostra a superioritatii unor paturi sociale asupra altora, deci, un semn de dispret si mila deopotriva.

Acum: Unele restaurante americane au adus bacsisul la un asemenea nivel, incat au borcane speciale pentru bacsisurile destinate bucatarilor, pe motiv ca acestia duc “greul” in respectiva locatie. Potrivit The New Yorker si MSN, cand conducerea unor asemenea localuri a decis indepartarea respectivelor borcane cu bani, opinia publica s-a alaturat angajatilor indignati, in incercarea de a-i convinge ca gestul este unul “non-american”.

"Eu, pe unde am fost, am auzit de astfel de practici, cum ar fi cele speciale pentru bucatari, dar recunosc ca nu am vazut asa ceva in restaurantele din strainatate pe care le-am vizitat. Stiu ca sunt tari unde este neobisnuit sa lasi bacsis ospatarilor la restaurante, dar si locuri in care lipsa acestuia provoaca o atitudine complet agresiva a personalului", afirma George Butunoiu.

In Romania, potrivit mai multor persoane care lucreaza in domenii prestatoare de servicii, cum ar fi: taximetristi, saloane de infrumusetare, spalatorii auto, livrare pizza, ospatari sau barmani, oamenii lasa bacsis in functie de abordarea clientului si de promptitudinea servirii.

“Daca aduci pizza rece, pe client nu-l intereseaza ca a fost trafic sau ca e frig afara, nu mai primesti nimic. Unii chiar ameninta ca nu vor mai comanda niciodata, asta daca nu cumva vor chiar sa vorbeasca cu un supraveghetor al nostru”, povesteste un tanar din Bucuresti, care isi sustine studiile in Capitala lucrand la o pizzerie de cartier.

Ce spun specialistii?

Ce spun specialistii?"Noi avem obiceiul asta din originile noastre orientale, de pe vremea cand bacsisul era chiar o forma de plata a serviciilor. Sunt si tari unde nu se obisnuieste sa se lase bacsis. De regula, se da bacsis pentru o foarte buna prestatie, in semn de multumire. In Romania, unde serviciile de acest gen (frizerie, restaurante) erau foarte standardizate, pe salarii foarte mici, era normal sa lasi bani in plus la nota de plata, dar in ale tari, cu culturi diferite, nu vorbim de aceeasi situatie. In Germania, de exemplu, nu se da bacsis ca in Italia, unde au suma trecuta, ca parte din nota de plata. Depinde, bineinteles, si de cat de mare este restaurantul, cafeneaua si cat de cunoscut. Cele mari au aceste sume trecute oficial si impozitate, la cele mici, fiecare lasa cat doreste", a declarat sociologul Alfred Bulai, conferentiar universitar doctor la Catedra de Sociologie a Facultatii de Stiinte Politice din cadrul SNSPA.

George Butunoiu, in calitatea sa de critic neoficial al restaurantelor din Romania aduce in discutie si problema fiscalitatii, sugerand ca la noi in tara, bacsisul este ilegal, din punct de vedere al legislatiei.

"Problema cea mai mare este ca la noi, ospatarii si taximetristii isi opresc singuri ce considera ca li se cuvine, pe langa suma totala de plata. Daca in unele tari din strainatate aceasta problema a impozitarii bacsisurilor a fost rezolvata, in Romania mai avem mult de lucru. Au existat cateva voci in Parlament care au propus astfel de proiecte de lege in cazul restaurantelor, dar toate au ramas simple propuneri. Astfel, bacsisul in Romania a fost si ramane ilegal din punct de vedere al legislatiei", afirma Butunoiu.