Manastirea Bucium (Brasov)

Manastirea Bucium (Brasov)Situata in comuna Sinca Veche, din judetul Brasov, Manastirea Bucium a fost reinfiintata in anul 1990 pe locul unui mai vechi asezamant monahal atestat in 1737, dar care a fost distrus din ordinul generalului Bukow.

Ansamblul cuprinde o biserica in stil bizantin precum si o troita, construita pe locul vechii biserici.

Turistii interesati sa se cazeze aici, manastirea dispune de pana la 60 de locuri de cazare, in camere cu peste patru locuri. Manastirea nu percepe nicio taxa de cazare.

Sursa foto: crestinortodox.ro

Sursa cover: putna.ro

Manastirea Secu (Neamt)

Manastirea Secu (Neamt)Manastirea Secu, unul dintre cele mai cunoscute si vizitate asezaminte monahale din tinutul Neamtului, este situata la o distanta de 22 de kilometri de orasul Targu Neamt.

Lacasul de cult este o vatra monahala a carei vechime se ridica la aproape 500 de ani.

Persoanele interesate sa ajunga aici trebuie sa stie ca Manastirea Secu poate asigura cazarea turistilor romani si straini in spatii proprii.

Tariful de cazare este de 50 lei pentru o camera cu doua paturi pe noapte.

Cazarea se asigura in cladirea numita Arhondaric, destinata special acestui scop, care este prevazuta cu locuri de cazare pentru pelerini si turisti.

Sursa foto: secu.mmb.ro





Manastirea Neamt (Neamt)

Manastirea Neamt (Neamt)Manastirea Neamt este situata in comuna Vanatori, la 15 km nord-vest de orasul Targu Neamt si la 12 km de renumita Cetatea Neamt.

Potrivit documentelor istorice, Manastirea Neamt este una dintre cele mai vechi asezari monahal, ea luand fiinta in secolul al XIV-lea ca organizatie calugareasca ortodoxa. Cu toate acestea, se pare ca inceputurile ei sunt sunt mult mai vechi.

Turistii interesati sa viziteze acest loc trebuie sa stie ca intre Manastirea Neamt si Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” se afla o constructie care dispune de 50 camere duble, o sala de mese cu o capacitate de 120 locuri, unde se pot caza.

Pretul pe camera se ridica la 100 lei. Cazarea se poate asigura si in 2 apartamente cu patru locuri, la pretul de 160 lei.

Aici se poate servi si masa.

Sursa foto: neamt.mmb.ro




Manastirea Putna (Suceava)

Manastirea Putna (Suceava)Una dintre cele mai renumite manastiri ale Romaniei, Manastirea Putna a fost fondata in jurul anilor 1466-1469.

In incinta muzeului Putna se regasesc broderii si tesaturi, manuscrise, miniaturi, argintarie, cruci, icoane, potire, piese sculptate din lemn.

Turistii care doresc sa se cazeze in interiorul manastirii vor plati 120 lei pentru o camera cu doua paturi cu mic dejun inclus sau 90 de lei fara masa. De asemenea, turistii se pot caza cu numai 10 lei de persoana in camere cu mai mult de cinci paturi.

Capacitatea totala de cazare depaseste 150 de persoane.


Sursa foto: Putna.ro

Manastirea Moldovita (Suceava)

Manastirea Moldovita (Suceava)Manastirea Moldovita, situata in comuna Vatra Moldovitei, judetul Suceava, este de asemenea una dintre cele mai vechi asezari monahale, cu un important trecut istoric.

Originea sa nu este cunoscuta cu precizie, insa traditia o aminteste inca din perioada voievozilor Musatini. Astfel, sub domnia lui Alexandru cel Bun a fost zidita prima biserica din piatra, atestata documentar intre 1402-1410 cu intregul ansamblu de contructii.

Muzeul manastirii pastreaza manuscrise din secolul al XV-lea in care se fac referiri pretioase la modul de organizare a scolii manastiresti, la activitatea culturala in general.

Sursa foto: manastireamoldovita.wgz.ro



Manastirea Voronet (Suceava)

Manastirea Voronet (Suceava)Manastirea Voronet se afla la cinci km de Gura Humorului si 36 kilometri de Campulung Moldovenesc.

Ctitorita de Stefan cel Mare in anul 1488, constructia este celebra pentru "albastrul de Voronet" - considerat de specialisti unic in lume si cunoscut ca si rosul lui Rubens sau verdele lui Veronese.

Turistii interesati sa viziteze acest lacas de cult trebuie sa stie ca manastirea nu asigura cazare, insa au la dispozitie numeroasele pensiuni din zona, unde pot opta pentru o camera dubla la preturi intre 50 lei si 110 lei.


Sursa foto: wikipedia.org


Manastirea Sfanta Ana Rohia (Maramures)

Manastirea Sfanta Ana Rohia (Maramures)Printre monumente bisericesti valoaroasa si de arta religioasa se numasa si Manastirea „Sfanta Ana” - Rohia, din Tara Lapusului, judetul Maramures.

Manatirea Rohia, inchinata Sfintei Ana, este ctitorita intre anii 1923 si 1926, de preotul paroh din satul Rohia, Nicolae Gherman.

La manastire orice credincios, pelerin sau turist poate sa viziteze atat obiectivele religioase cat si cele culturale, printre care se numara Biserica mare cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”; Biserica - Catacomba cu hramul „Sfantul Ierarh Nicolae”, care se afla la demisolul noii bisericii si adaposteste Icoana Maicii Domnului, facatoare de minuni si Paraclisul, cu hramul „Izvorul Tamaduirii”.

De asemenea, lacasul se mandreste cu o biblioteca care numara aproximativ 40.000 volume de carti si cu muzeul care se gaseste in biserica de lemn cu hramul „Sfanta Ana”.

Turistii se pot caza aici gratuit in dormitoarele comune, dar si in camerele duble, unde pretul unui pat se ridica la 35 lei/noapte. Manastirea dispune de peste 100 de locuri de cazare.

Sursa foto: manastirea-rohia.ro




Manastirea Barsana (Maramures)

Manastirea Barsana (Maramures)Apartinand de Episcopia Ortodoxa Romana a Maramuresului si Satmarului, Manastirea Soborul Sfintilor Apostoli din Barsana este situata la 22 de km sud-est de municipiul Sighetul Marmatiei.

Aceasta este datata undeva in secolul al 13-lea.

La Manastirea „Soborul Sfintilor 12 Apostoli” din Barsana exista posibilitatea de cazare, doar pe timp de vara, din luna mai pana in septembrie, in urmatoarele conditii, in camere cu 8, 10, 25 si respectiv 30 de paturi, la pret de 10 lei/persoana.


Sursa foto: manastireabarsana.ro


Manastirea Prislop (Hunedoara)

Manastirea Prislop (Hunedoara)Lacasul de cult este situat in comuna Silvasu de Sus din judetul Hunedoara, la 18 km distanta de orasul Hunedoara si la 13 km distanta de orasul Hateg.

Manastirea a fost ridicata in a doua jumatate a secolului al XIV-lea de Sfantul Nicodim, ulterior canonizat, considerat astazi drept reorganizatorul si indrumatorul monahismului romanesc la inceputul Evului Mediu.

Manastirea Prislop nu dispune de locuri de cazare, insa turistii interesati sa viziteze acest lacat se pot caza in pensiunile din satul Silvasu de Sus, pentru preturi care incep de la 60-70 lei pe camera/noapte.


Sursa foto: crestinortodox.ro

Manastirea Cocos (Tulcea)

Manastirea Cocos (Tulcea)Manastirea Cocos este situata in judetul Tulcea, la o distanta de aproximativ 6 km de comuna Niculitel. Manastirea se afla la poalele dealului Cocosului, inconjurat cu paduri de tei.

Pictura din biserca manastirii ii apartine italianului F. de Biasse, iar in paraclisul din corpul de est intalnim o serie de fresce lucrate de vestitul iconograf local Cardas.

Cazarea la o pensiune din comuna Niculitel poate ajuge la aproximativ 70-80 lei/camera.

Sursa foto: crestinortodox.ro

Manastirea Timiseni (Timis)

Manastirea Timiseni (Timis)Manastirea Timiseni este o manastire de maici situata la aproximativ 14 km de Timsoara, in localitatea Sag, fiind ctitorita de catre mitropolitul Vasile Lazarescu, in 1944.

Are cladiri corespunzatoare pentru atelierele de tesatorie, pictura de icoane si cele necesare unei gospodarii.

Manastirea are posibilitati de cazare pentru pelerini.


Sursa foto: crestinortodox.ro







Manastirea Tismana (Gorj)

Manastirea Tismana (Gorj)Manastirea Tismana, cel mai vechi asezamant monahal din Tara Romaneasca, avand un rol primordial in mentinerea credintei ortodoxe de-a lungul a peste 600 de ani, se afla pe teritoriul orasului Tismana din judetul Gorj, la 36 de km de orasul Targu-Jiu.

Turistii care ajung la aceasta manastire se pot caza la hotelul Tismana, care dispune de o capacitate de 120 de locuri in 52 de camere si 4 apartamente.

Tarifele de cazare se ridica la 80 lei camera dubla si 130 lei apartamentul.

Sursa foto: wikipedia.org


Manastirea Comana (Giurgiu)

Manastirea Comana (Giurgiu)Manastirea Comana, situata in comuna Comana din judetul Giurgiu, a fost ctitorita de Vlad Tepes. Constructia initiala, datata de la jumatatea secolului al XV-lea, s-a ruinat pana la finele secolului al XVI-lea, fiind ulterior refacuta.

Turistii care vor sa viziteze lacasul de cult se pot caza la pensiunile din zona, reprezentantii manastirii recomandand pensiunea Casa Comana. Aici, tarifele variaza de la 55 euro la 85 euro pe camera/apartament pe noapte.

Sursa foto: manastireacomana.ro






Manastirea Curtea de Arges (Arges)

Manastirea Curtea de Arges (Arges)Manastirea Curtea de Arges este situata la 150 de km de Bucuresti sau la 36 de km nord-vest de Pitesti.

Ctitorita in vremea domnitorului Neagoe Basarab, intre 1512 – 1517, manastirea este parte a celei mai celebre legende romanesti: “Legenda Mesterului Manole“.

Turistii interesati sa viziteze manastirea se pot caza la asezamantul de odihna "Casa Pelerinul”. Unitatea de cazare are o capacitate de cazare de 51 de persoane, in camere single, double, dar si cu mai multe paturi, preturile variind de la 50 lei la 120 lei/camera.


Sursa foto: wikipedia.org