Fabulele lui Esop

Fabulele lui Esop

Fabulele lui Esop reprezinta o colectie de povesti care are ca scop a invata pe cititor cate o lectie de viata. Fabulele sunt creditate unui sclav grec si povestitor pe nume Aesop, desi originea lor este inca disputata.

Fabulele au ramas insa in istorie si multe sunt inca repetate, expresii precum “lup in pielea oii” sau “gasca ce face oua de aur”.

Invataturile lui Confucius Analectele

Cunoscute si simplu ca Analectele, sau Lunyu, cartea este o colectie de zicatori si idei atribuite filozofului chinez Confucius. Au fost scrise candva in intervalul 475-221 inainte de era noastra.

Ele prezinta invataturi despre cum sa traiesti o viata buna, blanda si cinstita. Astazi, Analectele continua sa influenteze filosofia si etica civilizatiilor asiatice, in special in China.

Anne Frank: Jurnalul unei Tinere Fete

Anne Frank: Jurnalul unei Tinere Fete

Cartea, publicata in 1947, este o compilatie de scrieri din propriul jurnal al Annei Frank, o tanara femeie care s-a ascuns cu familia ei timp de doi ani in timpul ocuparii naziste a Olandei.

Familia a fost descoperita si luata in 1944 si Anne Frank a murit de febra tifoida intr-un lagar de concentrare.

De la publicare, Jurnalul unei Tinere Fete a fost tradus in peste 60 de limbi si ramane unul dintre documentele esentiale si primare din Europa din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Sun Tzu: Arta Razboiului

Sun Tzu: Arta Razboiului

Arta Razboiului, carte scrisa candva intre 600 si 500 Inaintea Erei Noastre, este un tratat de razboi atribuit generalului Sun Tzu, strateg si tactician.

Este scrisa in 13 capitole, fiecare analizand un act al razboiului precum spionarea, gandirea rapida si evitarea masacrelor si atrocitatilor.

Astazi, cartea are inca influente in gandirea militarilor, tacticienilor, strategiilor legale si reprezinta inca un ghid de ponturi despre cum sa fii superior oponentului.

Dee Alexander Brown: Ingroapa-mi inima la Wounded Knee

Dee Alexander Brown: Ingroapa-mi inima la Wounded Knee

Publicata in 1970, Ingroapa-mi inima la Wounded Knee releva istoria nativilor din America spre finalul secolului 19, punand accent in special pe nedreptatile si tradarile comise de Guvernul SUA. In carte este tratata si relocarea fortata a nativilor.

Bestseller-ul a fost tradus in 17 limbi. Prin inregistrari guvernamentale si povestiri ale persoanelor, Brown a povestit cum o intreaga rasa a fost aproape masacrata intr-un efort de a “castiga” America.

Karl Marx, Friedrich Engels - Manifestul Partidului Comunist

Karl Marx, Friedrich Engels - Manifestul Partidului Comunist

Publicata pe 21 februarie 1848, scurta carte a fost scrisa de doi dintre cei mai faimosi comunisti din istorie. Ea discuta despre zbaterile claselor sociale, problemele capitalismului si potentialul de viitor al comunismului.

Desi impactul nu a fost imediat, manifestul a rezonat cu muncitorii industriali in Europa, SUA, Rusia, unindu-i pe acestia intr-un singur strigat: “Clasa muncitoare din toate tarile, uniti-va!”. Astazi, cartea continua sa aiba un impact puternic in anumite partide politice si in studiile din intreaga lume.

Dictionarul limbii engleze, 1775

Dictionarul limbii engleze, 1775

Publicat in 1755, antologia include 4.000 dintre cele mai reprezentative si fascinante scrieri despre limba engleza. Termenii includ fashion, mancare, existenta, sex si mai multe, toate cu scrierile originale folosite de Shakespeare si Milton.

Dictionarul a fost folosit de Jane Austen, Charles Dickens, surorile Bronte si mai multe personalitati si continua sa ofere scriitorilor o perspectiva valoroasa asupra cuvintelor folosite in acea perioada.

Betty Friedan: Misticul feminin

Betty Friedan: Misticul feminin

Publicata in 1963, intr-o perioada in care era acceptat pe plan global ca femeile trebuiau sa fie “neveste de casa”, Betty Friedan s-a pus contra curentului, reclamelor, culturilor si misandrismelor, axandu-se pe trairile pline de intensitate ale femeilor americane.

Cartea a starnit un al doilea val de feminism si le-a incurajat pe femei sa se uite mai departe de simplul act al casatoriei si al procrearii, gasind fericire si in alte lucruri.

John Hersey: Hiroshima

John Hersey: Hiroshima

Publicata in 1946, Hiroshima a fost scrisa de laureatul Pulitzer John Hersey. Cartea spune povestea a sase supravietuitori ai bombei atomice de la Hiroshima, Japonia, 1945. Cartea exprima teroarea, furia, pierderile extraordinare si curaj.

Patruzeci de ani mai tarziu, Hersey s-a intors la Hiroshima pentru a gasi supravietuitorii pe care i-a intervievat si a le afla soarta. Cartea va continua sa influenteze generatiile viitoare, subliniind ororile folosirii bombelor atomice si efectele unui holocaust nuclear.

Jacob Riis: Cum traieste cealalta jumatate

Jacob Riis: Cum traieste cealalta jumatate

Finalul secolului 19 nu era un loc bun de trait pentru muncitorii industriali din New York. Ei traiau in cladiri darapanate, umede, insalubre. Jurnalistul Jacob A. Riis a facut un scop in a arata claselor superioare si mijlocie cat de periculos traiesc cei saraci, realizand schite, fotografii si statistici.

Nu doar ca volumul jurnalistului a dus la schimbari in scoli, magazine si cladirile clasei de jos, dar a reprezentat de asemenea o baza a jurnalismului profesionist.

Brian Walker: The I Ching o Book of Changes

Brian Walker: The I Ching o Book of Changes

Originara din al treilea sau al doilea mileniu Inaintea Erei Noastre, cartea este cunoscuta si ca “Book of Changes” sau “Classic of Changes”, fiind un oracol si una dintre cele mai vechi texte chinezesti.

Importanta I Ching este fenomenala – Confucianismul si Taoismul isi au radacinele comune in acest volum si, mai mult, la milenii dupa scriere oameni din intreaga lume o folosesc pentru divinizatii si citirea viitorului.

Harriet Jacobs: Incidents in the Life of a Slave Girl

Harriet Jacobs: Incidents in the Life of a Slave Girl

Cartea reprezinta o cronologie a propriei vieti ca sclava, documentand in particular ororile abuzului sexual asupra femeilor sclave: violurile, presiunea de a face sex de la o varsta frageda, vanzarea copiilor si relatiile dintre femeile sclave si stapanele lor.

Desi “Incidents…” a trecut relativ neobservata la vremea aparitiei, in 1861, din cauza izbucnirii Razboiului Civil, a reaparut in anii 1970-1980 ca o marturie istorica de o importanta majora.

Upton Sinclair: Jungla

Upton Sinclair: Jungla

Publicata in 1906, Jungla a scos in evidenta extrem de vivid conditiile de munca din fabricile din Chicago – ororile din macelarii, disperarea saraciei si bocancii celor din clasele superioare.

Upton Sinclair, jurnalist, a scris cartea pentru a atrage atentia imigrantilor ce priveau America ca pe “taramul fagaduintei”. Volumul a atras atentia publicului si a fortat o investigatie a Guvernului care a dus la imbunatatirea conditiilor de munca.

King James Bible

King James Bible

King James Bible, terminata in 1611, este o traducere in engleza a Bibliei Crestine, realizata in mod special pentru Biserica Angliei, in incercarea de a reflecta structura noii biserici si credinta intr-o noua ordine clerica.

Desi originar realizata pentru Anglia, traducerea a impactat toate coloniile precum si baptistii, presbiterieni si alte religii. Astazi este considera in continuare culmi ale prozei, verseturilor si traducerilor.

Charles Darwin: Originea Speciilor

Charles Darwin: Originea Speciilor

Publicata in 1859, Originea Speciilor este cartea de capatai a lui Charles Darwin. El a calatorit in Insulele Galapagos si a descoperit una dintre cele mai importante lucruri stiintifice ale secolului 19 – evolutia speciilor.

Originea Speciilor a devenit fundatia biologiei evolutionare, dar a nascut si conceptul evolutionismului si a selectiei naturale, avand un impact stiintific modern puternic. Cartea a nascut teorii, conflicte cu biserica, in special in SUA.

Republica lui Platon

Republica lui Platon

Prima oara publicata in jurul anului 380 Inaintea Erei Noastre, Republica lui Platon este scrisa intr-un format de dialog – intrebare si raspuns. Cea mai faimoasa sectiune, studiata in scolile din intreaga lume, este Alegoria Pesterii unde discuta efectele educatiei si rolul filozofului.

Cartea continua sa fie una dintre cele mai influente lucrari de filozofie si teorie politica, cu teme precum definitia justitiei, caracteristicile unui guvern just si ce este un om bun.

George Orwell: 1984

George Orwell: 1984

Cartea, publicata in 1949, prezinta o lume distopica la aproape 40 de ani dupa Al Doilea Razboi Mondial. 1984 il urmareste pe eroul cartii, Winston Smith, in incercarea lui de a scapa de cenzura, propaganda si guvernare opresiva in aceasta societate futurista.

Cartea lui Orwell prezinta un comunism dus la extrem si a influentat lumea extrem de mult, ducand la concepte precum Big Brother, camera 101, nonpersoana, dublagandire sau cele doua minute de ura.