Teatrul Globe din Londra

Teatrul Globe din Londra

Originalul teatru Globe a fost construit de compania pentru care Shakespeare a creat mare parte din cariera sa, Lord Chamberlain's Men, in anul 1599, insa a fost distrus de un incendiu in 1613.

O replica a fost construita in 1997 in apropierea primei locatii, dupa datele primei constructii. Desi pare aproape identic cu originalul, noua structura cu 857 de scaune are o serie de elemente moderne, insa acoperisul a fost recreat fidel, din paie.

Foto: Teatrul Globe, Shutterstock

Teatrul Minack, Cornwall, UK

Teatrul Minack, Cornwall, UK

Asezarea acestui teatru, pe marginea unei stanci, este atat de impresionanta ca adesea distrage atentia privitorului.

Teatrul Minack s-a nascut din ideea unei femei, Rowena Cade, care a dorit sa isi puna gradina la dispozitia teatrului local. In anul 1932, Cade si gradinarul sau au creat un loc care a putut fi deschis publicului larg.

In prezent, se tin spectacole in intervalul iunie-septembrie.

Foto: Sphereworks, www.minack.com

Dsseldorfer Schauspielhaus, Germania

Istoria acestui teatru german dateaza din anul 1818, cand Regele Friedrich Wilhelm II al Prusiei l-a oferit drept cadou locuitorilor din Düsseldorf. Noul teatru, existent in acest moment, a fost construit pe ruinele originalului la finalul anilor `60.

Düsseldorfer Schauspielhaus este construit cu linii curbe, ondulate, semanand cu o cortina de teatru.

Sursa foto: Wikipedia

Teatrul Balboa, San Diego

Teatrul Balboa, San Diego

Teatrul Balboa a fost construit in anul 1924 si numit asa dupa exporatorul Vasco Nuñez de Balboa, primul european care a descoperit Oceanul Pacific.

Dupa ce devenise o ruina, constructia a fost restaurata in anul 2002, printr-o investitie de 26 milioane de dolari.

Interiorul teatrului uimeste prin cascade operationale.

Sursa foto: Facebook

Teatrul BAM Harvey, New York

Teatrul BAM Harvey, New York

Teatrul BAM Harvey a fost inaugurat in anul 1904, aici jucandu-se piesele lui Shakespeare, musicaluri si nu numai.

Acesta a fost transformat in cinema in anul 1942, ulterior fiind renovat asa incat sa poate fi operat din nou ca teatru din 1987. Structura actuala incorporeaza coloanele originale.

Sursa foto: Teatrul BAM

Teatrul National Noh, Tokyo

Teatrul National Noh, Tokyo

Teatrul japonez a fost construit in anul 1983 din chiparosi vechi de 400 de ani.

Cladirea este deschisa pe trei laturi, iar scaunele din fata scenei formeaza un evantai. In ciuda elementelor traditionale pe care le contine cladirea, aici exista si multa tehnologie, fiecare scaun avand si sistem de subtitrare.

Sursa foto: Wikimedia

Salle Richelieu, Paris

Salle Richelieu, Paris

Selle Richelieu, cunoscut si sunt numele de Comedie Francaise, a fost construit la finalul anilor 1600. Scara principala a cladirii este decorata cu busturi ale unor figuri importante din istoria teatrului.

"Este un muzeu viu, care contine obiecte, artefacte, picturi si sculpturi de mare interes pentru istoria teatrului francez", spune un profesor.

Foto: Facebook

State Theatre, Sydney

State Theatre, Sydney

Teatrul din Sydney a fost deschis in anul 1928, fiind proiectat de arhitectul Eli White, in stil gotic, italienesc si art deco.

State Theatre are al doilea cel mai mare candelabru din lume si o nepretuita orga Wurlitzer, fiind recunoscut drept "cladire cu importanta istorica si de o calitate arhitecturala ridicata".

Sursa foto: www.statetheatre.com.au

Margravial Opera House, Germania

Margravial Opera House, Germania

Construit in 1745, Margravial Opera House este inscris pe lista UNESCO si este considerat cel mai bun teatru baroc din Europa.

Scena, de 27 de metri, a fost cea mai mare din Europa pana in anul 1871. In prezent sunt pastrate multe dintre materialele si structurile originale, precum o scara dubla care ducea la loja apartinand lui Margrave de Brandenburg-Bayreut si sotiei sale, cei care au initiat proiectul teatrului.

Foto: /www.bayreuth-wilhelmine.de

Teatrul Amazon, Brazilia

Teatrul Amazon, Brazilia

Teatrul a fost construit la sfarsitul secolului al 19-lea, fiind proiectat de arhitectul italian Celestial Sacardim.

Construirea acestuia a durat 15 ani, tiglele au fost aduse din Franta, scarile si coloanele au fost realizate din marmura italiana, iar peretii de otel au fost comandati din Grasgow.

Teatrul are si 198 de candelabre aduse din Italia si o cupola compusa din 36.000 de placi ceramice pictate in culorile nationale ale Braziliei.

Foto: Teatrul Amazon, Shutterstock