The S.Pellegrino World's 50 Best Restaurants

The S.Pellegrino World's 50 Best RestaurantsIn fiecare an, revista britanica Restaurant Magazine realizeaza The S.Pellegrino World's 50 Best Restaurants, un top al celor mai bune restaurante din lume, apreciat la scara mondiala pentru reprezentativitatea in industria de profil. Ajuns deja la cea de-a sasea editie, clasamentul de anul acesta este dominat de adeptii gastronomiei moleculare. De altfel primele doua clasate, El Bulli si The Fat Duck au fost incluse de Forbes printre cele mai ciudate restaurante din lume. Franta este tara cu cel mai mare numar de reprezentanti in top 50, nu mai putin de 12 localuri, din care 9 in metropola recunoscuta drept raiul gurmanzilor, Parisul. Statele Unite si-au adjudecat 8 locuri, Marea Britanie 7, iar Spania si Italia cate 6. Cea mai spectaculoasa ascensiune a avut-o restaurantul Noma, din Copenhaga, al 15-lea cel mai bun restaurant din lume, in urcare cu 18 locuri fata de 2006.

1. El Bulli - Roses, Spania

1. El Bulli - Roses, SpaniaEl Bulli, pe primul loc pentru al doilea an consecutiv (si al treilea per total), a fost ales nu numai cel mai bun restaurant din Europa, dar si din lume, reprezentand un veritabil loc de pelerinaj pentru gurmanzi. Situat pe Costa Brava, in nordul Barcelonei, El Bulli (diminutivul pentru bulldog in catalana), este deschis numai 6 luni pe an, din aprilie pana in septembrie, si cinci zile pe saptamana. Restul anului, bucatarul sef Ferran Adria (Fernando Adri Acosta) calatoreste in cautare de inspiratie gastronomica, dupa care se inchide in laboratorul sau din Barcelona, unde experimenteaza noi gusturi, texturi si combinatii din care se nasc retete dintre cele mai avangardiste si nonconformiste. Pentru a putea savura aceasta experienta culinara unica, cu delicatese precum foie gras de inghetata, spaghete din parmezan, mousse de morcovi, piure de anghinare sau omleta cu caviar, pepene verde, fructul pasiunii, menta si parmezan in aspic, rezervarea trebuie facuta cu cel putin 12 luni in avans, pentru ca se primesc circa un milion de cereri in fiecare an, din care doar 8.000 sunt onorate. Meniu degustare: 185 euro/pers. Lista vinuri: 15 - 3.500 euro

2. The Fat Duck - Bray, Marea Britanie

2. The Fat Duck - Bray, Marea BritanieAcum 12 ani, englezul Heston Blumenthal, actualul bucatar-sef, deschidea intr-o suburbie londoneza un mic restaurant care avea sa devina in scurt timp un punct de reper in peisajul gastronomic mondial. The Fat Duck, amplasat intr-o cladire veche de aproape jumatate de secol si-a castigat foarte repede renumele, Blumenthal fiind astazi considerat un fel de alchimist al bucatariei. Pasionat de gastronomia moleculara, ca si colegul sau de breasla, catalanul Ferran Adria, Blumenthal isi incanta oaspetii care-i calca pragul cu tot felul de combinatii culinare ciudate precum sardine pe serbet afumat, inghetata cu oua si bacon sau fulgi de ovaz cu pastarnac. Desi intr-o continua cautare si experimentare, Tha Fat Duck se poate mandri cu cateva piese de rezistenta care-si gasesc mereu loc in meniu: Mousse de Lime (lamaie verde), Nitro-Green Tea, Tea Jelly (Jeleu de ceai). Meniu degustare: 144 euro/pers. Lista vinuri: 45 - 8.000 euro

3. Pierre Gagnaire - Paris, Franta

3. Pierre Gagnaire - Paris, FrantaRestaurantul parizian, ce poarta numele maestrului bucatar si totodata proprietar, este extrem de reprezentativ pentru bucataria franceza moderna. Responsabil de succesul extraordinar de care se bucura acest restaurant este Pierre Gagnaire, care intruchipeaza cel mai bine sintagma bucatarul ca artist. Multe dintre retetele sale speciale sunt realizate in colaborare cu bunul sau prieten, chimistul Herv This, impreuna cu care experimenteaza amestecuri ce pe hartie par nebunesti, insa arata ca niste adevarate opere de arta in farfurie: supa de mere verzi cu scoici, cocos umplut cu pasta de migdale si lamaie, marmelada de ceapa verde si cirese, biban cu serbet de tomate, piure de melci. Simt nevoia sa pun poezie in farfuriile mele, ii place lui Gagnaire sa-si caracterizeze stilul culinar si pe buna dreptate, caci pune multa pasiune si mult suflet in creatiile sale. Meniu degustare: 245 euro/pers. Lista vinuri: 55 - 8.500 euro

4. French Laundry - California, SUA

4. French Laundry - California, SUACel mai bun restaurant de pe intreg continentul american il are ca "chef" pe Thomas Keller, venit in Napa (o renumita regiune viticola din California) in urma cu 13 ani, timp in care a reusit sa transforme un simplu han intr-o adevarata mecca a gastronomiei internationale. Bucataria lui Keller reprezinta un amestec de influente, sau altfel spus mancarea este americana, preparata dupa metode frantuzesti si inspirata de pe tot mapamondul. Printre cele mai renumite preparate realizate sub bagheta lui Keller se numara: Oysters and Pearls (scoici si caviar servite pe o crema tapioca cu cimbru) din care au fost vandute 24.000 de portii anul trecut (circa 65 pe zi)si Yabba-Dabba-Doo (cotlet de vita cu cartofi crocanti si prune). Meniu degustare: 180 euro/pers. Lista vinuri: 25 - 5.800 euro

5. Tetsuyas - Sydney, Australia

Cel mai bun restaurant din Australia, Tetsuya's il are in spate pe unul dintre cei mai iubiti bucatari din lume, Tetsuya Wakuda, un japonez in varsta de 47 ani, stabilit in Australia de un sfert de veac. Bucataria sa este fundamentata pe respectul japonez pentru produsele naturale de sezon, dar si pe tehnicile clasice ale gastronomiei franceze, printre ingredientele utilizate de Wakuda regasindu-se insa cateva si cu specific australian, precum crapul tasmanian, scoicile Spring Bay sau stridiile tasmaniene. Printre felurile cele mai apreciate din meniul propus de Tetsuya's se numara crapul oceanic servit cu icre nepasteurizate, sandwich-ul cu caviar si bezea. Meniu degustare: 135 euro/pers. Lista vinuri: 35 - 7.755 euro