1. Fifth Avenue, New York (SUA)

1. Fifth Avenue, New York (SUA)Cea mai scumpa zona comerciala din lume se mentine, si in 2007, celebra artera new-yorkeza Fifth Avenue, cu o chirie anuala de 11.983 euro/mp, adica 999 euro/mp/luna.

Supranumita pe vremuri si strada milionarilor, Fifth Avenue se numara printre cele mai renumite artere de shopping din lume. Fifth Avenue inseamna, in primul rand, magazine luxoase, lumini stralucitoare, agitatie si aglomeratie.

Simbolul New York-ului, aceasta strada gazduieste unele dintre cele mai importante branduri de lux din lume, printre care Louis Vuitton, Abercrombie & Fitch, Cartier si Gucci, precum si celebrul department-store Saks.

2. Causeway Bay, Hong Kong (Hong Kong)

2. Causeway Bay, Hong Kong (Hong Kong)Pe pozitia secunda se claseaza Causeway Bay, cea mai importanta artera comerciala din Hong Kong, cu o chirie anuala de 9.688 euro/mp, ceea ce inseamna aproximativ 807 euro/mp/luna.

Situata pe tarmul nordic al insulei Hong Kong, Causeway Bay, una dintre cele mai aglomerate zone ale orasului, gazduieste renumitul centru comercial japonez de 13 etaje, Sogo, precum si Times Square, un complex acoperit destinat tot amatorilor de shopping.

Causeway Bay este apreciat deopotriva de localnici si de turisti, mai ales ca o buna parte din magazinele de aici raman deschise mult dupa miezul noptii.

3. Champs Elyses, Paris (Franta)

Top 3 este incheiat de una dintre cele mai pitoresti artere din lume, Champs Élysées, unde chiria medie anuala ajunge la 7.364 euro/mp, mai exact 614 euro/mp/luna.

Champs Élysées este una dintre cele mai faimoase strazi din lume, si nu doar datorita magazinelor de lux prezente aici, ci si cafenelelor si cinematografelor care se gasesc de-a lungul ei.

Bulevardul porneste din Place de la Concorde spre fostul Place de l'Étoile, acum Place Charles de Gaulle. Champs Élysées au fost la origine niste campuri, pana in 1616 cand Marie de Medici a decis sa construiasca aici o strada. In 1724, bulevardul a fost extins pana la Place de l'Étoile.

4. New Bond Street, Londra (Marea Britanie)

4. New Bond Street, Londra (Marea Britanie)Pe locul al patrulea se afla una dintre cele mai exclusiviste artere comerciale londoneze, New Bond Street, locatie in care chiria medie se situeaza in jurul valorii de 542 euro/mp/luna.

La o aruncatura de bat de Oxford Street se afla New Bond Street, devenita cunoscuta prin secolul al 18-lea, unde isi au adresa buticuri celebre apartinand unora dintre cei mai mari designeri ai lumii.

Tot aici se afla si renumitul magazin londonez a carui faima a depasit de mult granitele regatului, Harrods, despre care se spune ca daca e ceva ce nu se poate cumpara aici, inseamna ca acel ceva pur si simplu nu exista. Proprietarul magazinului, miliardarul Mahommed al Fayed este si el la fel de celebru.

5. Ginza, Tokyo (Japonia)

5. Ginza, Tokyo (Japonia)Locul al cincilea este ocupat de una dintre cele mai frumoase si mai exclusiviste bulevarde din Tokyo, Ginza, chiria medie ridicandu-se la 455 euro/mp/luna.

Ginza gazduieste cele mai scumpe magazine, cafenele si restaurante din oras, spun unii chiar din lume. Preturle piperate nu-i sperie prea rau pe japonezi, despre se stie ca sunt platiti foarte bine, salariu mediu lunardin Japonia fiind de aproximativ 5.000 dolari.

Pe aceasta strada se afla si restaurantul cu specific romanesc, "Darie", deschis de japonezul care a tradus pentru prima data in limba materna celebrul roman al lui Zaharia Stancu, "Descult".

6. Grafton Street, Dublin (Irlanda)

6. Grafton Street, Dublin (Irlanda)Grafton Street, una dintre principalele artere comerciale din Dublin, ocupa locul al saselea in top, cu o chirie medie de 445 euro/mp/luna.

Pentru impatimitii de shopping care ajung in Irlanda, punctul de plecare este, categoric, Grafton Street. Marks’n’Spencer, The Westbury Mall, The Powerscourt Centre sau Stephens Green Centre, sunt doar cateva din magazinele cu care celebra strada irlandeza imbie atat localnicii, cat si turistii.

Tot aici se afla si exclusivistul magazin Brown Thomas, a carui usa este deschisa de un barbat in frac si a carui toaleta este dotata cu o multitudine de esente.

7. Bahnhofstrasse, Zurich (Elvetia)

7. Bahnhofstrasse, Zurich (Elvetia)Considerata una dintre cele mai frumoase artere comerciale europene, Bahnhofstrasse este si una dintre cele mai scumpe din lume, chiria medie situandu-se la un nivel prohivitiv pentru comerciantii de rand: 327 euro/mp/luna.

Cea mai faimoasa artera comerciala din Zurich, Bahnhofstrasse, gazduieste deopotriva buticuri elegante, centre comerciale si magazine specializate, cu o selectie bogata de produse: incaltaminte, blanuri, articole din piele, accesorii, portelan, bijuterii si ceasuri.

Printre brandurile prezente pe Bahnhofstrasse se numara Chanel, Louis Vuitton, Giorgio Armani, Cartier, Bvlgari, Salvatore Ferragamo, Ermenegildo Zegna, Tiffany and Co., Dior, Globus, Manor, H&M.

8. Pitt Street Mall, Sydney (Australia)

8. Pitt Street Mall, Sydney (Australia)Pitt Street, cea de-a doua strada ca marime din Australia este si una dintre cele mai scumpe artere comerciale din lume, chiria medie ridicandu-se la 325 euro/mp/luna.

Cea mai renumita zona din Pitt Street (situata in centrul de afaceri al orasului Sydney) este Pitt Street Mall. Pitt Street Mall, una dintre cele mai cosmopolite artere comerciale din Australia este deschisa numai traficului pietonal si se intinde intre Market Street si King Street.

Pentru Pitt Street Mall, cel mai mare retailer din Australia, Westfield, are in planuri constructia unui centru comercial gigant, primul de acest fel din Australia.

9. Ermou, Atena (Grecia)

9. Ermou, Atena (Grecia)O artera din Grecia in primele zece cele mai scumpe strazi comerciale din lume reprezinta o adevarata realizare pentru industria de lux din aceasta tara, Ermou, ocupanta locului noua cu o chirie medie de 300 euro/mp/luna, fiind chiar in urcare un loc fata de anul trecut.

Strada Ermou este una dintre cele mai apreciate destinatii de shopping din Atena, fiind ticsita de o mare varietate de magazine.

Branduri internationale precum S. Oliver, Mark & Spencer, Benneton, Zara si multe altele asteapta ca si turistii sa le treaca pragul, nu doar localnicii.

10. Gangnam Station, Seul (Coreea de Sud)

10. Gangnam Station, Seul (Coreea de Sud)Sud-coreenii au prins ultimul loc in topul celor mai scumpe artere comerciale din lume cu Gangnam Station, zona cu o chirie medie de 287 euro/mp/luna.

Gangnam Station este, din 2007, cea mai aglomerata statie de metrou din toata metropola sud-coreeana Seul.

Zona din imediata vecinatate a garii reprezinta una dintre cele mai importante zone comerciale din Coreea de Sud, fiind impanzita de o sumedenie de magazine, restaurante si cafenele.